Cum scapi de mucegai. Metode de eliminare și prevenire a reapariției
2 decembrie, 2021Mucegaiul care a apărut în casa ta nu este o problemă pe care să o poți ignora. Este inestetic, urât mirositor și îți poate cauza probleme de sănătate. Adesea, indiferent de cât de atenți suntem la curățenia locuinței, el își face apariția iar și iar, afectând întregul ambient al casei. Problema este cum scapi de mucegai și ce soluții există.
Ce este mucegaiul și de ce apare?
Mucegaiul este o ciupercă microscopică, parazită, care se înmulțește prin spori. Apariția sa este favorizată în primul rând de umezeală, căldură, dar și de întuneric. De aceea, cel mai des va apărea în baie, bucătărie, dar și de-a lungul pereților care nu au fost tencuiți corespunzător. Cu siguranță ai văzut cel puțin o dată o pată verzuie sau neagră de mucegai fie în zonele cu umiditate ridicată, fie pe alimente. Mucegaiul poate apărea atât în interior, cât și în exterior.
Pentru a putea creste, sporii au nevoie de umiditate, iar dacă ai mucegai pe pereți, primul lucru pe care îl ai de făcut este să elimini din casă principala cauza a apariției lui, umiditatea. Trebuie să știi că mucegaiul care apare pe alimente sau cel exterior nu are aceleași caracteristici precum cel de interior. În lume exista peste 150.000 de specii de mucegai. Denumirile științifice ale mucegaiurilor care se regăsesc cel mai des în locuințe sunt:
- Cladosporium poate creste atât în condiții de temperaturi scăzute, dar și ridicate. Poate apărea pe materiale textile, dar și sub parchet.
- Fusarium este mucegaiul care poate apărea pe alimente.
- Penicillium, așa cum îi spune și numele, este mucegaiul din care se poate fabrica penicilina, însă asta nu înseamnă că este sănătos la tine în casă.
- Alternaria este unul dintre cele mai răspândite tipuri de mucegai.
Cum și unde apare mucegaiul?
Sporii mucegaiului sunt răspândiți peste tot de circulația aerului uscat. Mucegaiul apare atunci când sporii se depun pe suprafețe unde există umezeală, dar și o sursă de hrană pentru ca ciuperca să se poată dezvolta. Unul din factorii care provoacă des apariția mucegaiului este igrasia. Aceasta nu trebuie confundată cu mucegaiul, deoarece nu înseamnă decât umezeală acumulata în pereții de zidărie, care poate cauza deteriorarea acestora. Mucegaiul se dezvoltă foarte bine în zonele cu igrasie.
Practic, mucegaiul poate să apară pe aproape orice tip de suprafață, de la lemn la tencuială, de la covoare la plastic, de la sticlă la ciment. Desigur, unele materiale precum betonul, ceramicele sau plasticul favorizează în cazuri rare creșterea mucegaiului.
Cum afectează mucegaiul sănătatea?
Sănătatea îți poate fi afectată în numeroase feluri după o expunere suficient de îndelungată la mucegai, timp în care ai inhalat sporii, de aceea este și important să afle cum scapi de mucegai și să iei măsuri din timp.
- Alergia la mucegai este cea mai comună problemă. Pentru a dezvolta o astfel de alergie, trebuie ca sistemul tău imunitar să intre în contact cu alergenii produși de mucegai și să considere acea substanță o amenințare. Poți dezvolta o astfel de reacție la orice vârstă. Simptomele unei astfel de alergii la mucegai includ strănutul, secrețiile nazale, tusea, iritația gâtului și chiar probleme respiratorii.
- Astmul este o altă afecțiune cauzată de prezența mucegaiului. El poate apărea la persoanele care au deja alergie la mucegai sau care sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor respiratorii.
- Infecții fungice de numeroase tipuri pot fi cauzate de mucegaiuri. Ele se pot manifesta în multe feluri, de la iritații ale pielii până la afecțiuni ale sistemului digestiv sau respirator. Infecțiile fungice pot fi deosebit de grave în cazul persoanelor cu un sistem imunitar vulnerabil.
Cum știi că ai mucegai, chiar dacă nu se vede?
Fungii nu apar mereu la vedere. Adesea, ei se pot ascunde după mobila sau chiar sub parchet. Cel mai simplu mod de a detecta mucegaiul „invizibil” este mirosul. Izul emanat este asemănător cu al pământului umed. Ghidează-te după el pentru a identifica zona în care s-a instalat mucegaiul și pentru a elimina infestația.
Soluții simple pentru a scăpa de mucegaiul din spațiile afectate
Din fericire, această ciupercă poate fi îndepărtată cu foarte puțin efort și cu soluțiile potrivite. Înainte de a aplica oricare din aceste metode, echipează-te cu mănuși și mască de protecție, pentru a minimaliza posibilitatea de a intra în contact cu sporii. Așadar, soluțiile pentru cum scapi de mucegai sunt destul de simple și la îndemână.
- Lumina soarelui. Am stabilit deja că mucegaiul are nevoie de umezeală și întuneric pentru a se dezvolta, așa că nu e de mirare că lumina soarelui poate face minuni pentru a-l elimina. Metoda funcționează doar pentru infestațiile ușoare și poate fi aplicată doar obiectelor care pot fi scoase în aer liber, deci nu îți va fi de ajutor dacă ai mucegai pe pereți. Dacă ai spațiul necesar și dacă vremea este caldă și uscată, încearcă să scoți mobila, covoarele sau alte obiecte textile afară. Lasă-le două-trei zile în lumina soarelui și la aerisit.
- Bicarbonatul de sodiu. Poți fie să amesteci în cantități aproximativ egale bicarbonatul cu apă și să pulverizezi peste zonele afectate de mucegai, fie să pui direct granule de bicarbonat peste mucegai, dacă infestația s-a format doar pe o suprafață orizontală. Metoda este eficientă pentru a curăța finisajele pereților, covoarele și alte materiale textile. Pulverizarea soluției cu bicarbonat peste mucegai, va trebui făcută de două sau trei ori, pentru a fi sigur de eliminarea în totalitate a fungilor.
- Oțetul alb. Chiar dacă nu omoară orice tip de mucegai, este o soluție foarte populară și ieftină, naturală, pe care o poți aplica peste orice suprafață și material. Cea mai simplă soluție pe care o poți face conține o parte de apă și o parte oțet. Dacă vrei să sporești eficiența soluției, poți adăuga două linguri de bicarbonat de sodiu și sucul unei lămâi stoarse. Aceasta este probabil cea mai puternică soluție naturală anti-mucegai pe care o poți fabrica în casă.
- Clorul. Dacă niciuna din soluțiile de mai sus nu funcționează, nu-ți rămâne decât să amesteci câteva măsuri de clor cu apă și să cureți mucegaiul până dispare. Clorul poate fi folosit pentru a îndepărta infestațiile puternice de pe orice suprafață. Exista însă riscul ca substanța să decoloreze textilele sau sa păteze mobila.
Dacă niciuna din soluțiile de mai sus nu ajută să rezolvi problema cum scapi de mucegai, înseamnă că infestația este mult mai adâncă. Va trebui să achiziționezi produse speciale de curățare a mucegaiului sau să apelezi la firme profesioniste de dezinfecție.
Trebuie să iei in calcul si faptul că, în cazuri rare, infestațiile pot fi atât de puternice încât nu vei putea decât să refaci tencuiala unui perete sau să arunci mobila sau textilele afectate de mucegai.