Amplasarea frigiderului în bucătărie: 8 reguli importante

17 octombrie, 2019

Își poate imagina cineva în ziua de azi o bucătărie fără frigider? Când amenajezi bucătăria este foarte important ca amplasarea frigiderului să se facă în condiții optime, în care să funcționeze corect și să ofere confortul de care au membrii familiei. Pentru foarte mulți, alegerea unui frigider poate crea probleme atât în ce privește aducerea lui în bucătărie, problemă des întâlnită în apartamentele de blocuri, dar și pentru alegerea locului ideal pentru amplasare.

Deși se numără printre cele mai importante obiecte prezente în configurarea unei bucătării moderne, frigiderele pot veni la pachet cu probleme de organizare a spațiului, dimensiunea lor făcându-le adesea destul de incomode și dificil de integrat în decor.

Principii de bază în poziționarea frigiderului în bucătărie

Regula de bază într-o bucătărie este legată de așezarea principalelor obiecte pentru a funcționa în flux tehnologic, cum se spune în termeni de specialitate, sau în ordinea firească a lucrurilor, cum s-ar spune în termeni comuni. 

Această ordine a fost stabilită de către specialiștii germani în perioada interbelică, atunci când migrația la orașe a fost masivă, casele au devenit mai mici, iar spațiile au început să fie utilate cu noile tehologii și aparate care înlesneau viața oamenilor. Regulile de așezare a diverselor zone din bucătărie s-a făcut în funcție de reflexele noastre normale și de faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci.  

Amplasarea frigiderului in bucatarie: 8 reguli importante

Iată câteva principii de bază după care să-ți poziționezi frigiderul în bucătărie:

  • Dacă mobilierul de bucătărie este așezat în linie dreaptă, ține cont ca între frigider și chiuvetă să existe un blat pentru depozitare, între chiuvetă și plită un alt blat pentru prepararea alimentelor, cuptorul poate fi poziționat unde este mai comod, nu e obligatoriu sub plită. Deasupra plitei trebuie să existe o hotă, sub sau lângă chiuvetă fiind mascată mașina de spălat vasele.
  • Amenajarea ergonomică a bucătăriei pentru eficientizarea timpului petrecut în această încăpere presupune în primul rând respectarea regulii triunghiului de lucru care se referă la plasarea plitei de gătit, frigiderului și chiuvetei, ca vârfuri ale unui triunghi. În varianta ideală, suma lungimii laturilor triunghiului trebuie să fie între 4 și 8 metri liniari, în funcție de suprafața încăperii.
  • Între plita de gătit și frigider sau între cuptorul de gătit și frigider trebuie să existe o distanță de minimum 40 – 60 cm, dar nu mai mare de 3m, considerând că plita și cuptorul nu sunt împreună.
  • În funcție de dimensiunile sale și ale bucătăriei, frigiderul este bine să fie pe cât posibil amplasat la distanță nu numai de plită dar și de fereastră, el trebuie să fie întotdeauna amplasat aproape de ușă.

8 reguli de amplasare a frigiderului în bucătărie

Indiferent de tipul de bucătărie de care dispui, mică, mare, pătrată sau dreptungiulară, pentru o bună funcționare a frigiderului pe termen lung, este bine să respecți câteva reguli de amplasare:

1. Nu pune frigiderul lângă plita de gătit, aragaz sau cuptor, fie el și doar cu microunde sau alte surse de căldură precum caloriferul. Acestea pot să afecteze funcționarea corectă a frigiderului sau chiar să-l defecteze. 

2. Frigiderul nu trebuie să stea în soare, adică în zona ferestrelor, deoarece vara se poate supraîncălzi și din acest motiv, sistemul se poate strica mai ușor, fiind solicitat mai mult pentru a răci în interior.

3. Planifică zona pentru pregătirea / așezarea alimentelor în apropierea frigiderului. Acest lucru menține o distanță scurtă față de frigider, deci poți închide ușa frigiderului în momentul în care ai scos alimentele. De asemenea, este o zonă folositoare pentru așezarea cumpărăturilor. Respectă regula triunghiului în amplasarea frigiderului, aragazului și chiuvetei, latura fiind de la 40 – 60 cm la maximum 3 m, cu un perimetru între 4 și 8 metri liniari.

4. Așează frigiderul direct pe podea. Nu pe covor sau mochetă, nu pe linoleum sau orice alt tip de material. Greutatea frigiderului va lăsa urme pe linoleum, iar căldura degajată de aparat va decolora covorul.

Amplasarea frigiderului in bucatarie: 8 reguli importante

5. Niciodată nu amplasa frigiderul lipit de perete, nici cu partea din spate, nici pe una dintre cele două părți laterale, lasă-i loc să se ventileze corespunzator. Căldura degajată de sistemul de răcire trebuie să aibă posibilitatea de a se dispersa.

Fără o ventilație adecvată, aerul cald se acumulează și compresorul funcționează în continuu, ceea ce scurtează viața aparatului. Când planifici designul bucătăriei îți recomandăm să iei în calcul un spațiu de ventilație de cel puțin 200 cmp, spațiul până la peretele din spatele frigiderului fiind de aproxinativ 15 cm. Eficiența energetică a frigiderului crește direct proporțional cu spațiul de ventilație.

6. Nu acoperi frigiderul și nu pune deasupra lui nimic. Un frigider are nevoie de suficient spațiu deasupra și dedesubt, pentru o ventilație optimă. Atenție la frigiderele încorporabile, au nevoie de o ventilație suplimentară, pentru ca lateralele sunt slab ventilate.

7. Evită zonele umede pentru poziționarea frigiderului. Frigiderul ar putea să ruginească și, în plus, exista pericolul unor accidente din cauza curentului electric.

8. Pentru ca frigiderul să se deschidă ușor, lăsați suficient spațiu între perete și mobilă pentru ca atunci când îi deschizi ușa să nu se izbească de perete sau de ușa de la bucătărie. Dacă îți plac frigiderele mari, precum cele cu două uși, asigură-te că ai spațiu suficient unde să îl așezi și că locul este suficient de încăpător să se deschidă în siguranță.

Nu în ultimul rând, citește manualul de utilizare al aparatului și respectă instrucțiunile tehnice privind și amplasarea și utilizarea frigiderului. Pentru a fi sigur că frigiderul este amplasat corect, cel mai bine este recomandat să apelezi la o firmă de servicii specializate în instalare aparate electrocasnice