Avantaje de a-ți pune o centrala termică de apartament

10 septembrie, 2021

Tot mai mulți români renunță la serviciile furnizorilor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat datorită foarte deselor întreruperi ale acestor servicii pentru remedierile cerute de starea precară a instalațiilor atât de producere, cât mai ales de transport al agentului termic. Frecventele avarii apărute nu numai că strică confortul vieții de zi cu zi în apartament, dar mai implică și costuri mărite pentru gigacalorie, impuse de remedierea defecțiunilor.

Soluția cea mai la îndemână pentru soluționarea acestei probleme este de a instala o centrală de apartament, care te ajută să plătești doar atât cât consumi și îți oferă un control asupra temperaturii din casă și de la robinetul de apă caldă. Iată care sunt avantajele unei centrale termice.

Tipuri de centrale termice

Centralele termice sunt definite ca fiind acele echipamente care furnizează apă caldă și căldură în mai multe puncte de consum, dintr-o sursă unică. În cazul centralelor termice există mai multe tipuri, împărțirea făcându-se în primul rând după ce fel de combustibil folosește.

  • Centrala termică cu funcționare pe combustibil solid. Acest tip de centrală termică necesită cameră tehnică, așa că înainte să te îndrepți spre această variantă ar fi bine să te asiguri că dispui de o astfel de cameră pentru amplasarea ei, dar și de spațiu de depozitare pentru combustibilul folosit. Printre avantaje se numără faptul că, în funcție de recomandările producătorului, acestea pot funcționa pe peleți, lemn, cărbune, tocătură lemnoasă, brichete, deșeuri, resturi menajere și sunt, în general, foarte eficiente.
centrala de apartament
  • Centrala termică pe gaz. Centrala termică cu funcționare pe gaz sau GPL se potrivește foarte bine atât în apartament, cât și într-o casă și nu ocupă mult spațiu, având în general dimensiuni reduse. În funcție de tehnologia folosită, centralele se împart în centrale termice în condensare și clasice. De menționat, însă, că centralele clasice nu se mai comercializează în Uniunea Europeană din cauza gradului ridicat de noxe emise în atmosferă. Principiul centralelor termice în condensare se bazează pe crearea condițiilor pentru condensarea vaporilor din gazele de ardere în zona schimbătorului primar al centralei, în așa fel încât căldura eliberată să poată fi recuperată în agentul primar care circulă prin schimbător. Experții spun că dacă procesul de condensare totală are loc în această zonă, atunci poți fi sigur că ai recuperat din gazele de ardere cam 10-12% din căldura care este produsă de camera de ardere. Asta înseamnă că acest tip de centrală termică va avea un randament cu aproximativ 10% mai mare decât cele clasice. În plus, e foarte ușor de folosit și de întreținut. Sunt foarte eficiente, iar cele în condensație au o eficiență energetică de aproximativ 110%. Prezintă utilizare și mentenanță facilă.
  • Centrala termică electrică. Aceste centrale au avantajul că încălzesc casa foarte rapid, au un preț mai mic decât al celor cu funcționare pe gaz. Sunt ecologice, au dimensiuni reduse și nu necesită alocarea unui spațiu mare pentru montaj. Deși investiția inițială este mai mică, costul anual alocat combustibilului este de 3-4 ori mai mare comparativ cu cel al centralelor termice cu funcționare pe gaze naturale. Este bine de menționat că centralele termice electrice sunt destinate exclusiv încălzirii, iar pentru pregătirea apei calde menajere este necesară și achiziționarea unui boiler electric.
centrala de apartament

Avantajele unei centrale termice proprii de apartament

  • Alegi când dai drumul la căldură. Sistemul național de termoficare este legat de o hotărâre de guvern care dispune ca începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii urbani să aibă loc numai după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, în intervalul orar 18:00 – 06:00, a unor valori medii ale temperaturii aerului exterior de +10⁰C sau mai puțin. Pentru unii proprietari, amânarea acestui moment poate însemna o economie la bugetul lunar de cheltuieli. Pentru cei mai mulți însă, în special pentru familiile cu copii mici, lipsa căldurii înseamnă căutarea unor soluții alternative de încălzire, de obicei cu ajutorul radiatoarelor electrice, costisitoare și mari consumatoare de curent. Să instalezi o centrală de apartament te scutește de aceste neplăceri. Poți alege momentului în care pornești centrala și temperatura pe care vrei să o ai în casă.
  • Decizi când oprești căldura. Același principiu este valabil și în ceea ce privește oprirea furnizării agentului termic. Primăvara, legea prevede că trebuie să fie peste +10⁰C, în intervalul orar 18:00 – 06:00, timp de trei zile consecutiv, pentru ca sistemul centralizat de încălzire să se oprească. Astfel, nu de puține ori, proprietarii ajung să stea ziua cu geamurile deschise, din cauza caloriferelor care ard prea tare, doar pentru că nopțile sunt mai răcoroase. Cu o centrală de apartament primăvara te bucuri ziua de căldura naturală de la soare, iar noaptea setezi termostatul ca să pornească doar în intervalul în care temperaturile scad sub valoarea ambientului plăcut.
centrala de apartament
  • Plătești doar cât consumi. Un alt neajuns care i-a determinat pe mulți să se debranșeze este impunerea plății lunare a pierderilor din rețea. Din cauza situației precare a instalațiilor de termoficare, o cantitate mare de agent termic se pierde prin canalizări sau în urma unor avarii. Aceste pierderi sunt însă contorizate și încărcate în facturile beneficiarilor, care ajung să plătească pentru un serviciu pe care nu îl primesc. În acest caz, avantajul proprietarilor de centrală de apartament proprie este că plătesc numai valorile indicate de contorul de energie. Pe scurt, plătești cât consumi.
  • Este mai eficientă. Deși un sistem de încălzire centrală este de obicei mai ieftin, în funcție de numărul de apartamente care îl utilizează, dacă rămâi printre ultimii 10% utilizatori ai sistemului dintr-un bloc, costurile tale vor crește, din cauza pierderilor de pe traseu.
  • Controlul temperaturii. Controlul temperaturii la o centrală de apartament este un alt avantaj, temperatura în apartament putând fi menținută constantă. Dacă apartamentul este bine izolat, centrala termică menține ușor o temperatură constantă în locuință.
  • Remediu rapid. Spre deosebire de centrala termică de bloc, poți chema oricând un instalator pentru reparații, în timp util. Din nefericire, în cazul centralei termice de bloc lucrul acesta nu depinde de tine și singura soluție este să stai și să aștepți.
  • Costul final este foarte avantajos. Cu toate că investiția inițială are un cost mare, per total, instalarea unei centrale termice de apartament înseamnă o investiţie pe care o vei recupera în timp, în nu mai mult de 2 sau 3 ani.
preloader