Curățenie de Paște în 10 pași: trucuri practice de organizare și igienizare
27 martie, 2020Primăvara este anotimpul care simbolizează revenirea la viață, este sezonul în care totul se curăță și se împrospătează, este sezonul când suntem tentați să facem o curățenie generală în apartament. Este un obicei străvechi care aparține mai multor culturi.
Evreii își curățau casa înainte de Paște pentru a nu îl insulta pe Dumnezeu, în Iran curățenia de primăvară simbolizează pentru cultura persană venirea noului an, în China casa se curăță pentru a scăpa de ghinion și evenimentele nefericite din anul trecut. Curățenia de primăvară se întâmplă peste tot, acasă, la birou, pe stradă.
Așa că nici anul acesta, nu trebuie să ratezi o curățenie de Paște ca la carte, dar la care va trebui să fim mult mai atenți, să punem accent nu numai pe o curățenie generală a casei, ci și pe o igienizare foarte corectă a ei.
Curățenia de Paște, a apartamentului sau casei, este o curățenie generală care trebuie să aibă un plan foarte bine pus la punct pentru a fi eficientă, pentru a nu dura excesiv de mult timp, deci trebuie să fim foarte bine organizați.
Noi ți-am pregătim 10 pași cu trucuri practice de organizare, pentru o curățenie de Paște de nota 10:
Curățenie de Paște în 10 pași
1 Pregătirea pentru curățenie. Se începe prin a elibera spațiul, inclusiv zonele de depozitare, debarasând tot ce nu mai este util, hârtii, facturi vechi, haine și inclusiv medicamente ori produse de îngrijire expirate. Foarte important este să fie strânse cuverturile, lenjeria de pat, prosoapele și să fie înlocuite toate cu altele curate, cu imprimeuri și culori cât mai vesele, în ton cu anotimpul. Cele vechi vor fi curățate și igienizate, depozitate până la iarna viitoare.
2. Reordonarea spațiilor de depozitare. Odată eliberate spațiile de depozitare trebuie curățate foarte bine, eliminate orice urme de praf și igienizate. Urmează o organizare minuțioasă a conținutului pe categorii, de la documente la facturi, medicamente, produse de îngrijire personală, și nu în ultimul rând garderoba și celelalte textile. Primii doi pași reprezintă cele mai obositoare operațiuni, care necesită luarea la rând a obiectelor și așezarea în ordine și pe categorii distincte.
3. Curățarea în profunzime a băii și bucătăriei. Acestea sunt încăperile din locuință unde se acumulează cei mai mulți germeni. Scoate totul din camera de baie și spală foarte bine vasul de toaletă, cada, dușul și chiuveta. Verifică termenul de garanție al produselor de îngrijire și aruncă tot ce este expirat sau nu mai folosești. În bucătărie, curăță foarte bine dulapurile și sertarele pe interior, înlocuiește prosoapele, schimbă șorțul și organizează conținutul sertarelor.
4. Aerisirea. Pe durata întregii curățenii, casa trebuie aerisită bine, ținând bineînțeles geamurile deschise.
5. Ștergerea ușilor. Deși nu este cea mai plăcută activitate este foarte importantă. Cu un detergent special se pot spăla toate ușile, dându-le un aspect curat și strălucitor. Sub nicio formă nu uita la sfârșit de igienizarea clanțelor, în principal la ușile de la baie, bucătărie și cea de la intrare.
6. Lustruirea oglinzilor și a ferestrelor. Cu o soluție specială, cu o racletă de cauciuc și hârtie de bucătărie se pot curăța oglinzile și geamurile. Atunci când toate ferestrele casei vor fi curate și vor străluci în lumina soarelui, te vei putea bucura de toata splendoarea primăverii.
7. Curățarea pieselor de mobilier. Se începe eliminarea prafului cu aspiratorul și apoi cu detergent și cârpă de bumbac se va șterge mobila. O atenție specială trebuie acordată canapelelor și scaunelor, pentru că acestea au partea tapițată, care reține praful. Scoate petele și mirosul neplăcut.
8. Aspiră și curăță pereții și pardoseala. Este momentul să dai cu aspiratorul în toate camerele și să elimini praful din toate ungherele casei. Pereții se șterg cu aspiratorul de sus în jos, insistând suficient la colțuri și acolo unde din cauza mobilei se adună mai mult praf. Dupa aceea, se șterge foarte bine pardoseala, parchetul sau gresia, în funcție de încăpere. Foarte importantă este curățenia covoarelor, acestea fiind surse serioase de praf și acarieni. Dacă nu ai posibilitatea să le speli, este important să le aspiri foarte bine, pe toată suprafața.
9.Repoziționarea obiectelor la locul lor. După ce toată mobila a fost curățată și tot praful eliminat, lucrurile pot fi puse din nou toate la locul lor. Acum este și momentul perfect pentru schimbări de decor și adaptarea designului casei pentru anotimpul călduros.
10. Aromatizarea camerelor. În final se vor folosi în casă odorizante cu arome naturale, uleiuri esențiale sau lumânări parfumate, și câteva flor icare să înveselească și să împrospăteze ambientul.
Trucuri practice de organizare pentru a face curățenie de Paște mai repede și mai ușor
Lucrează organizat. Pentru a reduce până la jumătate timpul alocat pentru curățenie apartament trebuie să fii organizat, să începi curățenia pe camere, începând și terminând de fiecare dată în același loc al camerei pentru a nu irosi timp alergând inutil dintr-un colț în altul.
Incepe de sus în jos și de la stânga la dreapta. O regulă esențială este să începi prin a curăța de praf tavanul și mobila înaltă, apoi treptat către podea. Se evită astfel munca inutilă și risipa de timp.
Spală geamurile cu o racletă. Se pune o picătură de detergent de vase în trei litri de apă, se amestecă bine, apoi se aplică pe geamuri cu o cârpă sau un burete. Folosește racleta pentru a îndepărta lichidul și odată cu el și murdăria. Dacă geamurile sunt mai puțin prăfuite, atunci este mai simplu să folosești prosoape din hârtie și detergent pentru geamuri.
Păstrează ustensilele la îndemână. Dacă ai mereu cu tine soluțiile de curățat și ustensilele necesare vei economisi mult mai mult timp decât dacă te plimbi mereu prin casă în căutarea lor.
Acționează preventiv. Pentru a face curățenia generală mai simplă trebuie să previi acumularea murdăriei. Un spray special pentru chiuvetă și cadă previne depunerea calcarului și a murdăriei. Ele vor rămâne curate mai mult timp pentru că murdăria nu va mai adera pe ele.
Combate rapid mucegaiul. Apa oxigenată îndepărtează în câteva minute mucegaiul de pe pereți, care apare de obicei în baie, unde nivelul de umezeală este ridicat. Pentru a preveni reapariția trebuie să aerisești camera frecvent, în special după ce se face duș.
Curăță depunerile de calcar. Se lasă oțetul alb să acționeze câteva minute asupra calcarului, acesta se va dizolva ușor și apoi se clătește bine.
Menține inoxul strălucitor. Pune câteva picături de ulei mineral pe o cârpă și șterge chiuveta din inox. Uleiul va respinge picăturile de apă, care nu vor mai păta suprafața, dar în același timp previne murdăria să adere pe chiuvetă. Poți folosi și ulei pentru bebeluși tot în acest scop.
Procură un burete magic. Buretele magic te ajută să elimini petele rezistente de pe orice suprafețe chiar și fără detergent, trebuie doar să-l umezești cu puțină apă. Consistența sa permite frecarea zonelor pătate și îndepărtarea murdăriei rezistente.
Întreținerea curățeniei. Cea mai importantă regulă pentru a face curățenia generală mult mai ușoară și rapidă este aceea de a preveni acumularea murdăriei. Dacă faci curat mai des, chiar și superficial, îți va fi mult mai simplu să faci apoi curățenie generală.