Canalizare înfundată? Cauze majore care produc înfundarea țevilor

Canalizare înfundată? Cauze majore care produc înfundarea țevilor

18 decembrie, 2021

Există întotdeauna posibilitatea unei probleme cu înfundarea țevilor de canalizare la un moment dat în orice casă. Canalizare înfundată este o problemă care poate să apară în egală măsură atât la blocuri, cât și la case, şi poate duce la refularea apei uzate în imobil. Cu toate acestea, dacă luăm măsuri timpurii pentru a preveni apariția acestor probleme, putem evita agravarea lor, mai ales că în timp acestea devin importante și costisitoare.

De regulă, defecțiunile sistemului de canalizare se împart în două categorii şi anume în scurgeri de canalizare şi înfundarea apelor uzate. Ambele defecțiuni la instalații sanitare pot cauza inundarea locuințelor.

Cum se poate proteja rețeaua de canalizare?

Sistemul de canalizare suportă cu mult mai mult decât pentru ce a fost conceput. Nu este vorba doar de hârtie igienică, ci și de alte lucruri care în mod normal nu ar trebui să ajungă în canalizare. Imaginația oamenilor nu cunoaște limite, dacă ajung să arunce în canalizare chiar şi cârpe, resturi de mâncare, medicamente, ulei de motor, coji de banane, etc.

Toate astea pot duce treptat la înfundarea și deteriorarea rețelei de canalizare și de asemenea, este afectat și mediul natural, apa și solul. Rezolvarea avariilor la canalizare necesită uneori costuri uriașe, mai ales dacă trebuie înlocuite țevile. Pentru a proteja reţeaua de canalizare, oamenii ar trebui să înceteze cu acest comportament de a arunca diverse lucruri în canalizare, care pun în pericol și mediul.

canalizare infundata

Dopurile de grăsime cauza principală a blocării canalizării?

Principala cauză a apariției de țeavă înfundată la bucătărie este apariția dopurilor de grăsime ce provin din curățarea vaselor. Grăsimile aderă la pereții conductei de scurgere atunci când se toarnă pe scurgere. În timp, alte substanțe, cum ar fi fire de păr și murdărie, se blochează în ele și se acumulează într-o masă care va provoca înfundarea țevilor de canalizare.

Pentru a preveni acest lucru, nu se toarnă substanțe grase și grăsimi în scurgere. Pune-le într-un recipient, sau sticle, și aruncați-le în locuri special amenajate. O canalizare înfundată la bloc sau la casă poate da mari bătăi de cap oamenilor. Pentru deblocarea ei se poate ajunge și la chemarea unui instalator.

În general, o țeavă înfundată la bucătărie este o problemă ce apare la un moment dat, mai ales dacă nu se folosesc dispozitive care să prevină acumularea grăsimilor, așa numitele „separatoare de grăsimi”. În fapt, depozitele de grăsimi reduc capacitatea de drenaj a conductei și asta face dificilă folosirea chiuvetei. În plus, aceste acumulări de reziduuri și grăsimi emană un miros neplăcut, care se simte după un timp şi în bucătărie.

Pentru a nu mai apărea astfel de probleme trebuie făcută frecvent curățarea țevilor cu anumite soluții speciale, agenți care dizolvă grăsimea din țevi, sau remedii simple precum oțetul, bicarbonatul de sodiu și apa fierbinte. Anumite soluții chimice pot curăța țevile și elimina depunerile de calcar. Și soda caustică poate ajuta la desfundarea țevilor, fiind o substanță puternic alcalină și foarte caustică, dar trebuie manevrată cu multe precauții. În contact cu pielea cauzează arsuri chimice severe. Apa clocotită este eficientă doar dacă blocajul este nesemnificativ.

Pe scurt, fiecare proprietar, trebuie ca la un anumit interval de timp să-și curețe țevile de scurgere și conductele de canalizare, făcând din asta un obicei. Nu contează dacă se întâmplă la bloc sau la casă, pentru că înfundarea țevilor se produce în ambele cazuri.

canalizare infundata

Separatoarele de grăsimi

Separatoarele de grăsimi rezolvă problema de înfundare a țevilor. Toți agenții economici din industriile generatoare de ape uzate cu conținut de grăsimi de origine animală și/sau vegetală sunt obligați să aibă instalat separator de grăsimi. Acestă lege se aplică și societăților comerciale care au ca specific bar, cafenea, cofetărie, patiserie, etc. Scopul unui separator de grăsimi este să separe apa de toate uleiurile și grăsimile reziduale de origine animală sau non-animală, care pot să ajungă în sistemul de scurgere a apei menajere și implicit în sursele de apă și pe sol.

Separatoarele de volume mici, se montează sub chiuvetă sau cât mai aproape pentru a avea un traseu cât mai scurt până la separator. Separatoarele cu volume mai mari se montează subteran.

Ce alți factori mai pot produce canalizare înfundată

Exceptând rarele situațiile când s-a aruncat în canalizare ceva accidental și a acumulărilor de grăsime, despre care s-a vorbit deja, există câteva cauze comune ce pot duce la înfundarea țevilor de canalizare și trebuie luate în seamă. Cunoașterea acestor lucruri ar trebui să ne ajute să stabilim măsuri preventive, înainte de a se înrăutăți situația.

Rădăcinile copacilor se extind în subteran și tind să fie atrase de zonele în care există umiditate. Țevile de scurgere oferă fisuri și umiditatea necesare pentru ca rădăcinile copacilor să fie atrase. Există multe cazuri în care rădăcinile în răspândirea lor de creștere crează înfundarea țevilor de canalizare. În cazul în care rădăcinile au crescut deja în scurgere sau în țeavă, trebuie tunse pentru a fi eliminate, chiar dacă pare o soluție temporară, chiar dacă rădăcinile ar putea crește înapoi și provoca aceeași problemă. Acest lucru va fi costisitor pe termen lung, deoarece problema este repetabilă. Cel mai bine ar fi înlocuirea tronsonului respectiv cu unul etanș.

Frunze moarte, crengi și alte resturi vegetale sunt principalele cauze de blocaje în jgheaburi și canalizare. Acest lucru este cel mai probabil să apară în timpul sezonului de toamnă, atunci când frunzele copacilor cad în majoritate. Întotdeauna verificați și curățați jgheaburi și drenajul de deșeurile din gradină pentru a preveni acumularea și în cele din urmă blocarea. Un sac la vărsarea în canalizare poate opri aceste resturi vegetale, periodic sacul putând fi curățat.

canalizare infundata

Părul tinde să se încurce în anumite lucruri, inclusiv în interiorul conductei de drenaj, după ceva timp acumulându-se în amestec cu alte materiale și crea un dop ce cauzează înfundarea țevilor. Pentru a le împiedica să se acumuleze, să va face un obicei de a pune în scurgere o sită ce va strânge părul și va fi curățată periodic. Aceasta ar ajuta, de asemenea, pentru a nu lăsa și alte obiecte să cadă în scurgere și pentru a evita blocajele.

Gunoiul menajer de la baie, cum ar fi, hârtie igienică, deodorante, mingi de bumbac, jucării și alte elemente pot provoca canalizare înfundată. Deci, nu aruncați gunoiul în toaletă. Întotdeauna sa aveți un recipient în baie pentru a plasa gunoiul în loc să-l aruncați în vasul de toaletă. Fii suficient de responsabil pentru a pune gunoiul în mod corespunzător, dacă doriți pentru a preveni înfundarea.

Resturile alimentare ce scapă după spălare sau scurgere pot înfunda canalizarea. Pentru a preveni țeava înfundată la bucătărie cu resturi alimentare se instalează în sifonul de scurgere un tocător electric care macină resturile, lăsând sifonul desfundat în permanență.