Cât de des e indicat să cureți salteaua pe care dormi?
14 noiembrie, 2018A avea grijă de sănătatea familiei tale și a ta înseamnă să creezi condițiile pentru a trăi într-un mediu curat, bine aerisit, fără praf sau alergeni. Locuința se menține ca un mediu sănătos printr-un program de curățare periodică a tuturor lucrurilor din gospodărie, funcție de cât de ușor acestea pot deveni probleme pentru cei din locuință.
Datorită mucegaiului care se depune în mașina de spălat vase, aceasta trebuie curățată în fiecare lună, în timp ce chiuveta din bucătărie, pentru că aici se găsește cea mai mare concentrație de microorganisme din casă, trebuie curățată zilnic. Cearșafurile și fețele de pernă ar trebui spălate o dată pe săptămână, iar pernele, în interiorul cărora se dezvoltă ciuperci ce atrag acarienii și pot cauza alergii, trebuiesc spălate o dată la 3-6 luni. Mașinile de spălat rufe se contaminează foarte ușor cu bacterii de la lenjeria de corp sau prosoapele de bucătărie. Înlătură germenii prin spălarea acestora separat, în apă fierbinte la 50-60⁰C și înălbitor, aceasta fiind singura modalitate de a steriliza și rufele și mașina de spălat. Ferestrele trebuie spălate de două ori pe an, pe interior și pe exterior, iar covoarele trebuie spălate o dată pe an. Dacă vreți să îți păstrezi locuința strălucind de curățenie, săptămânal praful trebuie șters și aspirat, iar zilnic trebuie aerisit, funcție de temperatura de afară și nivelul de praf din zonă.
Saltelele de pat, pe care dormi, ar trebui spălate o dată la şase luni.
Ca și în situația de curățare canapea, pentru curățare saltele la domiciliu este foarte indicat și profitabil să angajezi o firmă specializată în astfel de servicii, firmă în care specialiștii bine instruiți și cu experiență, fac o treabă de calitate, pentru care garantează cu portofoliul deținut.
Chiar dacă pare de necrezut, deși sunt obiecte deosebit de voluminoase, saltelele de pat sunt unele dintre obiectele din casă cel mai uşor de curăţat, iar curățarea lor este și ea foarte importantă în menținerea unui mediu curat și sănătos în locuință.
Curățarea și îngrijirea saltelei
Crezi sau nu, voluminoasele saltele sunt unele dintre obiectele din casă cel mai uşor de curăţat şi ar trebui curățate o dată la şase luni. Salteaua de pat poate să se păteze, poate să mucegăiască sau / și să păstreze mirosuri neplăcute. Curățarea corectă a saltelei implică să scapi de acarieni și mirosurile neplăcute, sau de bacterii și de mucegaiurile periculoase.
▪️Aspiră pe partea superioară a saltelei, folosind un ataşament de tapiţerie, pentru a îndepărta praful din interiorul saltelei.
▪️ Îndepărtează petele prin ştergerea de sus în jos a suprafeţei cu o cârpă înmuiată în apă rece în care aţi pus puţin şampon de tapiţerie. Aveţi grijă, însă, să nu udaţi salteaua pentru că umezeala formează mucegai şi deteriorează căptuşeala.
▪️ Întoarce salteaua pe fața a doua și aspiră bine pentru a trage din interior praful și alergenii.
▪️ Presară cu o sită fină bicarbonat de sodiu pe toată suprafața saltelei, lasă-l să acționeze câteva ore și apoi aspiră cu atenție. Poți încerca să cureți salteaua și cu dispozitivul cu aburi. Curățarea cu aburi va permite să scoți petele existente, cât și să dezinfectezi zona. Asigură-te că totul este uscat, la nevoie folosește un uscător de păr pentru a fi sigur că este totul uscat.
Folosește o protecție de saltea care să absoarbă transpirația și să preia murdăria, împiedicând-o să ajungă la saltea. Este subțire și simplu de spălat la mașină, fiind recomandat să o speli cam de 6 ori pe an și să o înlocuiești la 2 sau 3 ani.
▪️ Folosește o saltea „top” deasupra saltelei și vei avea mai mult confort. Trebuie să iei în considerare faptul că o saltea „top” are durata de viață mai mică decât salteaua, trebuie înlocuită mai des și durata ei de viață variază în funcție de greutatea persoanei care o folosește.
▪️ Saltelele din arcuri, din spumă și „topurile” ar trebui să fie întoarse de 3 sau 4 ori pe an. Este importat să întorci salteaua și de pe o față pe alta, și cu partea de sus în jos, acest lucru împiedicând salteaua să își schimbe forma în funcție de anatomia persoanei care o folosește.
▪️ Aspiră salteaua cu regularitate pentru a avea o saltea curată, fără praf și acarieni, folosește aspiratorul pe toată suprafața saltelei.
▪️ Nu pune salteaua pe o suprafață care nu îi permite aerisirea, neventilată și pe dedesubt, umezeala nu va putea să fie eliminată. Salteaua cu arcuri trebuie pusă neapărat pe o somieră pentru ca apa condensată să poată fi eliminată.
▪️ Aerisește salteaua periodic, deoarece acarienii se dezvoltă în medii umede, de aceea o saltea umedă va fi vulnerabilă. Aerul curat te scapă de acarieni.
▪️ Evită cuverturile de pat fiind foarte important să lași o perioadă salteaua neacoperită, astfel încât umezeala din timpul nopții să fie eliminată și salteaua să se aerisească.
Scapă de petele de pe saltea
▪️ Petele de sânge sau de urină de la animalele de companie se șterg cu un detergent organic, care să descompună proteinele, respectiv acidul uric din țesătură. Nu folosi apă caldă pentru că va dizolva murdăria și o va ajuta să intre mai adânc în țesătură.
▪️ Amestecă o parte apă rece cu două părţi bicarbonat de sodiu şi tamponează zona cu pată. După ce clăteşti bine locul, lasă să se usuce bine, sau chiar foloseşte un uscător de păr pentru a te asigura că nu rămâne umezeală în saltea.
▪️ Petele de urină şi mirosurile neplăcute se scot cu bicarbonat, oţet şi apă, dar şi un detergent pentru suprafeţe cu bicarbonat şi aromă de citrice poate fi foarte util.
▪️ Dacă salteaua a mucegăit, trebuie să o laşi câteva zile să se usuce la soare. Poţi grăbi procesul cu o aerotermă sau un uscător de păr, dar ai mare grijă să nu se supraîncălzească ţesătura. Amestecă alcool cu apă călduţă şi foloseşte un pulverizator pentru întreaga suprafaţă. Lasă să se usuce bine, apoi mai poţi folosi şi un dezinfectant obişnuit, cum ar fi spirtul medicinal, amestecat cu apă.
O saltea bine întreținută ne va asigura multă odihnă, confort și mulți ani de vise frumoase.