Cât de des trebuie să-ți speli covoarele

22 februarie, 2019

În acest anotimp curățenia în casă ar trebui să privească în primul rând covoarele, care în afara faptului că sunt călcate mult mai mult în picioare, pentru că stăm mai mult în casă, primesc și primele informații de la pantofii noștri despre stratul de zăpadă/noroi și praful de afară.

Aspiratul se face cu ușurință în fiecare săptămână fiind o treabă ce nu necesită foarte mult timp, însă din când în când, mai este nevoie și de spălarea covoarelor.

Cum spălam covoarele nu este o problemă, pentru că putem apela la profesioniști cu o îndelungată experiență și un portofoliu de invidiat, ce garantează pentru excelența în prestație. Problema care trebuie să fie lămurită este cât de des se face operațiunea de spălare a covoarelor, pentru că păstrându-le curate avem un efect benefic asupra casei noastre, nu numai estetic, dar și olfactiv și cu consecințe benefice pentru sănătatea familiei.

Ce înseamnă un covor curat

  • Aspirarea este importantă, ea curățând murdăria de suprafață, aspiratorul neavând puterea de a curăța adânc în covor, pentru a curăța fiecare fibră. Cu siguranță aspirarea nu te scapă de alergeni.
  • Cârpa, peria și găleata sunt echipamente ce te vor ajuta să speli superficial covorul, riscând chiar stricarea fibrei și deteriorarea culorilor.
  • Cheltuielile făcute pe articolele pentru spălat, perie, mopuri și detergenți, timpul pierdut cu spălarea și uscarea în condiții necorespunzătoare, dar mai ales efortul depus, te vor convinge că „nu merită” să speli covoarele singur.
  • Detergenții, oricât de speciali, nu curăță în profunzime, astfel încât praful și acarienii nu vor fi afectați, clătirea nu există sau este minimă ceea ce face culorile să devină mai prăfoase și șterse.
  • Uscarea pe loc va fi mai îndelungată și va da posibilitate mucegaiului să acționeze, covorul se va îmbâcsi și va prinde miros nu tocmai plăcut. Uscarea în spații neadecvate, ca pe marginea balconului sau pe bătător, vor expune covorul la soare și la praful cotidian. Culorile se pot estompa de la soare, iar covorul proaspăt curățat va reține praf nou.

Cât de des trebuiesc spălate covoarele

Este o întrebare la care nu există un răspuns universal și fix, ce se poate calcula, răspunsul depinzând de anumite condiții de mediu și de circumstanțele în care folosim covoarele. Pentru a-ți menține covoarele într-o formă cât mai bună trebuie să le speli profesional, la specialiști în spălare covoare București. Frecvența spălărilor depinde de următorii factori:

1. Zona în care se găsește locuința

Casa este predispusă la murdărie în primul rând datorită zonei în care este situată. În centrul orașului, zonă cu mare aglomerație și poluare mai ridicată, indiferent de eforturile noastre o mare cantitate de praf și particule fine de mizerie provenite de la arderea carburanților, vor pătrunde în casă prin aerisire și se vor așeza pe covor. De multe ori aceste particule grase, vor murdări mai mult. Într-o zonă periferică sau nu în totalitate amenajată, praful va fi principalul factor ce va murdări covoarele. Într-o zonă cu grădini și parcuri praful va fi mult diminuat și covorul se va murdări mai greu, verdeața funcționând ca un filtru.

2. Cum și cât se aerisește locuința

Total legat de punctul anterior, murdărirea covoarelor este direct corelată cu aerisirea casei. Dacă aerisirea se face o dată sau de două ori pe zi, la ore mai liniștite, iarna dimineața sau vara seara sau spre dimineață, câte o jumătate de oră sau o oră, nu dăm posibilitatea poluanților de afară să pătrundă foarte mult în casă. Dacă uităm ferestrele deschise câte jumătate de zi cu siguranță mulți poluanți vor intra în casă și vor ajunge pe covoarele noastre.

3. Obiceiurile personale

Când intri în casă încălțat, tu sau cei ce te vizitează, este clar că vei aduce de afară murdărie și praf, ce în primul rând se vor opri pe covoare și aceste vor trebui spălate mai des. Când intri în casă dacă încălțările sunt schimbate cu papuci de casă, cu siguranță locuința ta va fi mai curată și covoarele vor fi spălate mai rar.

4. Aspectul și mirosul

Dacă ții la o casă a cărui aspect să fie îngrijit și frumos, dacă mirosul din casă nu vrei să fie închis și stătut, spală mai des covoarele. Covoarele nu trebuiesc spălate numai pentru a îndepărta petele apărute, prin spălare se îndepărtează praful și alergenii ce s-au fixat în țesătură și pe care aspiratul nu este în stare să-i îndepărteze.

5. Copiii mici

Copiii mici merg de multe ori de-a bușilea sau le place să se joace stând pe jos. Este necesar să păstram o curățenie deosebită în camera în care stă copilul și este foarte indicat să spălam mai des covoarele acelea.

6. Animalele de companie

Covoarele se murdăresc în casa în care trăiesc animale de companie de la blana lăsată de acestea, resturi de mâncare sau alte murdării, care vor da atât un aspect nu tocmai frumos, dar de cele mai multe ori un miros greu. Spălarea mai des a covoarelor va înlătura aceste inconveniente.

7. Schimbările de sezon

Este de preferat să nu se curețe covoarele doar de Crăciun și de Paște. Nu doar că este foarte dezechilibrat împărțit timpul anului, dar murdăria pe care o putem aduce de afară, cu toți papucii noștri de casă, depinde de anotimpul de afară. Când condițiile meteo te ajută să aduci mai ușor mizeria în casă, spală covoarele mai des.

Cum ești sigur că trebuie spălat covorul

Există indicii care să te convingă că trebuia să speli covorul încă de ieri:

  • Covorul este mătuit și lipicios la atingere;
  • Covorul nu mai are aceeași culoare cu cea inițială;
  • Covorul are cercuri mai albe în locul picioarelor scaunelor sau ale mesei;
  • Praful se ridica din covor de fiecare dată când treceți prin cameră și călcați pe el.

Trebuie să mergi mai des la spălătorie cu covoarele pentru ca:

  • Să menținem cât mai mult covoarele curate și de calitate;
  • Să păstrăm locuința și familia sănătoasă;
  • Să prelungim durata de viață a covorului;
  • Să te menajezi și să-ți crești confortul.

Apelează la specialiști pentru spălare covoare de calitate, curățare asumată, făcută cu responsabilitate și care oferă garanția lucrului bine făcut.