Ce este un termoșemineu, cum funcționează și cum se montează?

Ce este un termoșemineu, cum funcționează și cum se montează?

18 decembrie, 2021

De-a lungul timpului termenul de cămin și căldura sa a reprezentat și casa părintească cu legăturile și amintirile sale, depănate în fața focului, dar și soba mare și joasă, ca un cuptor, zidită în perete, cu vatra larg deschisă, folosită la încălzirea unei camere. Varianta mai elegantă și mai atent decorată a căminului o reprezintă șemineul, care a devenit echipamentul de încălzire preferat în castele, palate și vile elegante.

Așadar, înainte de Revoluția Industrială, cele mai frumoase și complexe șeminee înfrumusețau încăperile castelelor. Surprinzător e faptul că, după ce tehnologia s-a dezvoltat enorm și alte metode de încălzire au fost instalate, șemineul a rămas încununarea fiecărei camere regale, chiar dacă era utilizat rar sau chiar deloc. Acest rol decorativ îl are și în designul modern, adesea fiind amenajarea de interes în living, de cele mai multe ori având un rol funcțional, nu numai cel decorativ.

Ce este un termoșemineu

Un termoșemineu este un șemineu care nu doar asigură încălzirea în camera în care este instalat, dar are și o componentă care poate asigura încălzirea apei, ce poate fi direcționată cu ușurință la un sistem de încălzire cu calorifere și/ sau un boiler pentru încălzirea apei menajere. Un termoșemineu este o centrală care asigură încălzirea locuinței, a apei, iar pe lângă acest dublu avantaj îți oferă și posibilitatea de a avea o sursă autonomă de căldură.

termosemineu

Avantajele unui termoșemineu

Un termoșemineu nu ocupă mult spațiu în casă și poate fi racordat ușor la calorifere și boilerul de încălzire a apei. De asemenea, acesta distribuie în mod egal căldură în mai multe camere din locuințe sau doar într-una singură, în funcție de necesități.

Metodele de încălzire casă implementate pe un termoșemineu sunt prin aer fierbinte, aburi și apă fierbinte. Cea din urma variantă rămâne cea mai des utilizată, având câteva componente esențiale pentru a putea funcționa adecvat:

  • Carburant, care poate proveni dintr-o sursa electrică.
  • Un boiler care are rolul de a încălzi, chiar fierbe, apa din sistem.
  • Radiatoare, amplasate în camere prin care circulă apă încălzită.

Dacă te gândești să cumperi o astfel de centrală pentru locuința ta, informează-te în prealabil. Este important să știi ce caracteristici are aceasta și cum îți poate asigura confortul necesar.

Prețul unui termoșemineu include și instalarea lui în casă. Deși centrala nu are prețuri foarte mari, desigur, acestea variază și în funcție de model. Trebuie neapărat să iei în calcul și faptul că o astfel de centrală presupune și costuri semnificative de instalare. Apelează întotdeauna la o echipă de profesioniști pentru a te asigura că lucrările au fost efectuate corespunzător, iar centrala va funcționa la capacitatea ei maximă, fără defecțiuni.

Ia în considerare și faptul că un termoșemineu este o sursă de încălzire care necesită mai multe elemente. De exemplu, poate fi folosit într-o singură cameră, dar dacă ești în căutarea unui sistem de încălzire pentru întreaga casă, atunci va trebui să mai faci și alte achiziții, iar caloriferele se numără printre ele, în cazul în care nu le deții deja.

termosemineu

Ce alte elemente afectează costurile instalării unui termoșemineu

Printre costurile instalării unui termoșemineu se numără și locul în care alegi să îl instalezi și racordurile care trebuie făcute. O companie specializată în comercializarea și instalarea de centrale îți va oferi încă de la început un plan al instalării aparatului în casă, cu toate costurile pe care le implică și componentele pe care le cumperi în plus față de centrala propriu zisă, de termoșemineu.

De aceea, deși un termoșemineu nu are prețuri inițiale foarte mari, trebuie să iei în calcul faptul că face parte dintr-un sistem complex de încălzire, ceea ce inevitabil presupune mai multe componente.

Ce este un termoșemineu pe lemne

Un termoșemineu este cunoscut și sub denumirea de focar central, de fapt conceptul înseamnă că șemineul este în același timp și centrală termică. Un termoșemineu funcționează pe baza a două principii fundamentale, îl poți conecta direct la un sistem de încălzire din casă și termoșemineul poate transmite direct apa încălzită spre un tanc de apă. O altă caracteristică a unui termoșemineu este combustibilul care este folosit ca sursă de încălzire, cărbuni, lemn, pelete sau chiar gaze.

Un termoșemineu pe lemne poate fi de mai multe tipuri, de la cele de colț la cele de perete, pot fi deschise sau închise. Multe dintre modelele de termoșemineu pe lemne au o ușă cu sticlă termoizolantă, ca să te poți bucura de lumina plăcută a focului. Majoritatea sunt realizate din materiale premium, vopsele termorezistente, oțel tratat, grătare și uși din fontă, toate concepute pentru a asigura o durată de viață mare.

Tehnologia îți permite să cumperi inclusiv un termoșemineu pe lemne cu tiraj forțat, care să îți asigure toata căldura de care ai nevoie. Indiferent de tipul de termoșemineu pe lemne pentru care optezi, acesta va pune în valoare designul încăperii.

Un termoșemineu pe lemne oferă pe lângă randament și economie, și un loc în care să te bucuri de timpul liberi cu prietenii și în care să petreci sărbători de poveste. Cu siguranță în fața unui termoșemineu vei reuși să te relaxezi și să socializezi în voie, mult mai ușor decât în fața unei centrale.

termosemineu

Cum se montează un termoșemineu

Înainte de a începe orice operațiune de montaj este importantă verificarea compatibilității instalației. Racordarea, punerea în funcțiune și verificarea bunei funcționări a termoşemineului trebuie să fie efectuate de personal calificat, în măsură să efectueze conexiunile electrice și hidraulice. Verificările sunt efectuate cu termoşemineul pornit pentru câteva ore, înainte de a fi finisată zidirea, în scopul de a interveni dacă este nevoie.

Operațiunile de finisare, cum ar fi de construirea hotei, montajul fațadei, construcția de ornamente, vopsire, etc., se vor face după ce s-au efectuat probele cu rezultat pozitiv. Peretele și podeaua adiacente termoşemineului trebuie să fie realizate din materiale neinflamabile. Materialele înbrăcăminții termoşemineului nu trebuie să se sprijine pe termoşemineu.

Distanta corespunzătoare între termoşemineu și izolația termică a carcasei să fie de cel puțin 5 cm. La proiectarea înbrăcăminților termoşemineului introduceți o cameră de decompresie, care să protejeze tavanul de supraîncălzire. În acest scop dotați plăcile cu grile de aerisire și o izolație termică similară cu cea utilizată pentru placa de deasupra.

Dată fiind dilatarea termică a fontei și oțelului din care este realizat termoşemineul, prevedeți rosturi de dilatare între cadrul din față și elementele de carcasă, aproximativ 1 cm pe laturi și 3 cm deasupra.

Laturile termoşemineului trebuie să fie realizate din materiale neinflamabile. Acolo unde sunt utilizate grinzi de lemn, asigurați-vă că acestea sunt izolate corespunzător.