Ce trebuie să știi despre curățarea și întreținerea corectă a pernelor
17 aprilie, 2019Perna ta albă și frumoasă a devenit galbenă și plată extrem de rapid? Motivul e simplu: faptul că pui o presiune mare pe ea atunci când dormi sau când te uiți la televizor, transpirația, sau poate folosirea ei ca scut în jocurile cu copiii o fac să se degradeze mult mai repede. Oricum, comparativ cu celelalte lucruri care îți asigură un somn odihnitor, perna are durata de viață cea mai mică: 2 maximum 3 ani.
Bineînțeles că știm cu toții că nu poate fi nemuritoare, dar dacă totuși vrei să-i prelungești această durată de viață, am adunat cele mai utile și simple sfaturi despre cum trebuie curățate și întreținute corect pernele:
1. Dacă perna nu poate fi spălată, înseamnă că nu este produsul potrivit
În primul rând, perna ca și pilota și salteaua patului adună un număr enorm de acarieni. Acarienii sunt acele mici creaturi minuscule ca niște păianjeni, imposibil de văzut cu ochiul liber, care pot produce agravarea bolilor alergice, specifice rinitei, conjunctivitei sau iritațiilor cutanate. Dacă pe eticheta acesteia nu este specificat faptul că poate fi spălată la temperaturi mari, atunci poate ar fi bine să te orientezi către altceva. Ține cont de faptul că unele perne pot fi spălate în întregime, inclusiv umplutura, în timp ce la altele doar husa este lavabilă. Dacă suferi de alergii, cel mai indicat ar fi să alegi o pernă care poate fi spălată la cel puțin 60 de grade Celsius.
2. Spală perna de două – trei ori pe an
Spălarea la intervale prea mici de timp poate cauza uzura pernei, de aceea este recomandat să speli pernele de două maxim de trei ori pe an. Spălarea trebuie să se facă individual, fără alte articole vestimentare care pot strivi umplutura sau îi pot degrada materialul. Las-o să se usuce bine, în jur de 3 zile, pentru că astfel vei evita formarea ghemotoacelor.
3. Aerisește pernele cât mai des
Pernele ar trebui scoase la aer, cât de des posibil, pentru că cei mai mulți oameni transpiră la nivelul capului, mai ales în sezonul cald, sudoare care va fi absorbită de perne. Aerisirea ar trebui făcută zilnic dacă nu au o husă de protecție sau dacă știi că transpiri abundent în timpul nopții, în plus ajută la păstrarea densității și elasticității umpluturii pe o perioadă mai mare de timp.
4. Folosește un detergent fără enzime pentru pernele cu umplutură naturală
Mai ales pentru pernele umplute cu pene și fulgi naturali de gâscă este recomandat să folosești un detergent de rufe fără enzime de îndepărtare a petelor, deoarece ar putea fi prea agresiv, eliminând grăsimea naturală a fulgilor care duce la uscare și aplatizarea acestora. Pentru pernele cu fibră sintetică poți folosi un detergent obișnuit.
5. Spală pernele cu câteva mingi de tenis
Deși este o metodă mai puțin “ortodoxă” un truc pentru a evita formarea cocoloașelor este să introduci în mașina de spălat două-trei mingi de tenis. Mingile se vor mișca în interiorul mașinii și vor împiedica puful să se adune într-o singură parte a pernei.
6. Cu tot cu huse în mașina de spălat
Deși se găsesc mai rar, pernele ar trebui să vină la pachet și cu husă de protecție, de preferat impermeabilă, pe care să o poți spăla ori de câte ori este necesar. În felul acesta, te asiguri că puful din pernele cu umplutură naturală nu se vor degrada și vor rămâne pufoase.
Știați sau nu, dar 10% din greutatea unei perne vechi de numai doi ani o reprezintă praful, acarienii și murdăria acestora, adunate de-a lungul timpului. Așa că e de înțeles de ce pentru un somn odihnitor avem nevoie de o pernă pufoasă, curată și parfumată. Dacă ai nevoie de servicii de curățenie pentru apartamentul în care locuiești, avem echipa de care ai nevoie!