Cele mai întâlnite defecțiuni ale centralei termice și cum le poți preveni

19 februarie, 2020

Centrala termică dintr-o casă sau apartament este un sistem ce la permite utilizatorilor să controleze foarte exact consumul indiferent de combustibilul utilizat, obținând exact atâta căldură și apă caldă menajeră cât este necesar. Cea mai întâlnită este centrala termică pe gaz, dar și centrala termică pe lemne sau curent sunt de asemenea folosităe cu succes în zonele unde nu există rețea de gaze. 

Centralele termice pot fi de mai multe categoriii, pe gaz, pe curent electric, pe lemn, deși cea mai întâlnită și cea mai uzuală este centrala termică pe gaz, cunoscută și sub denumirea de centrală murală sau microcentrală. Centralele termice pe gaz acceptate de directivele europene sunt cele în condensație, care se bazează pe crearea condițiilor de condensație a vaporilor din gazele de ardere în zona schimbătorului primar al microcentralei și presupun recuperarea căldurii eliberate, având astfel un randament mai bun decât o centrală clasică.

Mulți utilizatori cred că important e doar momentul de instalare centrală termică, uitând că acest echipament funcționează zilnic și că are nevoie de revizii și de o întreținere corectă pentru a funcționa o perioadă de timp cât îndelungată în condiții normale. Dacă nu beneficiază de astfel de operațiuni de mentenanță vor apare defecțiuni la centrala termică care o vor impiedica să deservească așa cum se dorește, sau chiar mai mult de atât, pot apărea accidente cu urmări grave.

instalare centrala termica

Odată cu apariția legislației care prevede obligativitatea lucrărilor de revizie periodice, s-au redus considerabil riscurile aparițiilor unor defecțiuni, totuși există încă persoane care nu conștientizează că lipsa reviziilor periodice le pune atât viața cât și proprietatea în pericol.

Se recomandă să se apeleze la un specialist nu numai în momentele în care se apropie termenul pentru revizii ci și atunci când simți că centrala nu mai functioneaza așa cum este de dorit. Deoarece o instalare centrală termică pe gaz este una destul de complexă, aceasta trebuie verificată și întreținută corect pentru a nu apărea defecțiuni.

Cauzele frecvente de defecțiuni la centrala termică

Vechimea instalației este principala cauză a defecțiunilor ce pot apărea la o centrală termică. O centrală nouă are în primul rând o garanție de câțiva ani, iar dacă este întreținută și controlată frecvent, cu siguranță uzura se va face resimțită în general după 15 ani. După această perioadă îndelungată de utilizare unele dintre piesele principale ale centralei termice încep să se defecteze pur și simplu. Din cauza costurilor ridicate ale unor eventuale reparații, se recomandă instalarea unei centrale noi, evident mai modernă din punct de vedere a tehnologiei utilizate, care va funcționa mai bine și mai eficient în următorii ani.

O centrală veche începe să dea semne de uzură și astfel îți dai seama că este timpul să o schimbi. Apa menajeră are un gust sau un miros ciudat, metalic sau prezintă depuneri și reziduuri de rugină. Toate acestea sunt semne care duc la concluzia de a schimba centrala termică.

Dacă în camera unde este instalată centrala se simte un miros neobișnuit, aceasta trebuie închisă imediat și chemat un specialist pentru o verificare amănunțită. După verificarea acesteia se poate aprecia cât de eficientă poate fi o reparație sau dacă soluția este înlocuirea cu o nouă centrală.

montaj centrala termica

Lipsa reviziilor periodice poate favoriza apariția unor defecțiuni, care neobservate la timp vor duce la o depreciere timpurie, consecința fiind o funcționare din ce în ce mai slabă, un consum mai ridicat, piesele componente deteriorându-se progresiv, și cel mai grav se va transforma într-un pericol imens pentru familie și vecini.

Planificarea eronată și instalarea greșită a centralei poate duce de asemenea la apariția defecțiunilor. Sub sau supra dimensionarea centralei va cauza mărirea costurilor la combustibil și scurtarea duratei de viață, din cauza corodării mai rapide. Trebuie evitate și defecțiunile sau accidentele cauzate de o eventuală instalare greșită.

Cele mai frecvente defecțiuni și soluțiile lor de prevenire

  • Centrala termică nu încălzește caloriferele. O problemă des întâlnită apare atunci când centrala nu reușește să încălzească caloriferele, parțial sau chiar în totalitate. Cauza poate fi vechimea instalației, planificarea gresită a achiziției centralei sau lipsa reviziilor. Pentru a ști exact de unde vine problema va trebui să realizezi care parte a caloriferului rămâne neîncălzită. Dacă partea superioară este cea rece atunci soluția cea mai probabilă este aerisirea caloriferului. Dacă rămâne rece în partea de jos, deși centrala funcționează, probabil circulația apei calde în sistem este blocată din cauza depunerilor de sedimente și de rugină. În acest caz se recomandă să chemi o firmă specializată care se va ocupa de curățarea lor. Neîncălzirea elemenților caloriferelor poate fi influențată și de temperatura scăzută sau alternantă a apei trimisă de centrală. În acest caz centrala are o defecțiune serioasă și trebuie intervenit rapid. Este posibil ca piesa care se ocupă de încălzirea apei să fie defectă.
  • Se aude un șuierat în centrală. Dacă se aude un șuierat ciudat în centrală, este posibil ca problema să fie produsă de schimbătorul de căldură al centralei care a acumulat diferite impurități și sedimente. Dacă nu se rezolvă defecțiunea se poate scurta dramatic timpul de viață al centralei și factura de energie va fi mai mare. Alte zgomote ciudate din centrală pot fi cauzate de depuneri de minerale sau reziduuri care duc la distribuția inegală a apei în instalație. Soluția este îndepărtarea depunerilor de către un specialist.
  • Probleme cu termostatul de ambianță. O defecțiune la termostat poate însemna imposibilitatea de a mai opri sau porni exact la temperaturile setate. Centrala nu va ține cont de setările prestabilite și poate funcționa un timp mult mai lung decât e necesar sau, dimpotrivă, poate funcționa prea puțin creând un disconfort pentru utilizatori care nu vor obține căldura necesară în timpul dorit. Termostatul trebuie verificat de către un specialist, iar când defecțiunea nu poate fi remediată, acesta va fi înlocuit cu unul nou.
  • Presiunea prea scăzută la centrala termică. Presiunea scade din cauza unei scurgeri în sistemul de încălzire dar, dacă știi că ai efectuat de curând o aerisire a caloriferelor, atunci și aceasta ar putea reprezenta cauza pentru care centrala indică o valoare scăzuta a presiunii. Oprește centrala pentru o jumătate de oră și apoi încarcă instalația cu apă.
  • Scurgeri și picurături. Scurgerile de apă sunt principala cauză a scăderilor de presiune din sistem și influențează funcționarea acestuia. Dacă observi scurgeri sau picurări este evident că te confrunți cu o defecțiune și trebuie luate măsuri. Centrala trebuie să compenseze apa pierdută prin încălzirea aceleiași cantități de apă rece. Scurgerile apar și când una dintre componentele centralei nu mai funcționează normal, dar pot apărea și în jurul țevilor de distribuție a apei. În acest caz, cel mai probabil avem de-a face cu o instalație veche care a produs corodarea.
  • Centrala termică se oprește singură de mai multe ori. Când centrala termică se oprește în mod repetat cauza poate fi presiunea scăzută sau o defecțiune a termostatului. Centrala se poate opri și dacă există anumite blocaje în sistemul de circulare a apei.
  • Centrala termică nu pornește. Nepornirea centralei poate fi o problemă de alimentare cu energie electrică, alimentare cu gaz sau alimentare cu apă. O centrală nu poate funcționa fără aceste elemente. Dacă după o pană de curent, centrala pornește singură, după o oprire a gazului, centrala nu pornește singură, ci trebuie resetată.
  • Flacăra centralei nu se aprinde. O altă problemă des întâlnită este aceea în care flacăra centralei termice nu se aprinde. Aceasta se stinge de obicei dacă temperatura apei din cazan o depașește pe cea setată prin termostat. Dacă avem o presiune prea joasă a gazelor în conducte sau chiar bule de aer în acestea, flacăra nu se aprinde. Presiunea trebuie să fie între 1 și 2 bari.
  • Aprinderea și stingerea flăcării. Această defecțiune este cauzată de inversatul fazei cu nulul pe cablul de alimentare. 
  • Cazanul produce condens. Cazanul a fost setat să funcționeze pe funcția de încălzire la mai puțin de 75⁰C. Dacă apare condens termostatul trebuie reglat la o temperatură mai mare decît aceasta.
  • Centrala nu dă apă caldă sau căldură. Se poate întâmpla ca deși centrala să fie pornită să nu furnizeze apă caldă sau căldură. Aceste probleme apar de obicei din cauze externe, o alimentare defectuasă cu gaze, energie electrică sau apă. Debitele mici de gaz sau apă vor băga centrala în avarie, funcționând cu multe pauze. Oscilațiile de tensiune și căderile de tensiune însă pot cauza arderea siguranței și implicit defectarea centralei.
  • Înghețarea centralei. Înghețarea centralei se întâmplă pentru că nu se iau măsurile de siguranță cuvenite. Este necesar un robinet termostatic care deschide instalația doar dacă temperatura apei trece de 6⁰C și astfel se previne înghețul instalației.

Măsuri de prevenire a defecțiunilor la centrala termică

  • Fii atent la zgomotele făcute la pornirea centralei și în timpul funcționării;
  • Urmărește flacăra centralei pentru a observa dacă își modifică intensitatea arderii;
  • Efectuează toate reviziile obligatorii;
  • La reparații este bine să folosești numai piese originale;
  • Utilizează sisteme de regularizare a tensiunii electrice și protecții în caz de căderea acesteia.

Orice tip de obiect electrocasnic trebuie instalat de un profesionist pentru a funcționa corect și pentru ca locuința ta să fie în siguranță. Dacă ai nevoie de un serviciu autorizat de instalare a aparatelor electrocasnice, ajusto.ro are meseriașul potrivit!