Cu ce se curăță vopseaua lavabilă? 5 metode pentru o curățare eficientă a pereților
7 mai, 2020La mare căutare pentru zugrăvirea pereților este vopseaua lavabilă, care este ușor de aplicat, rezistentă în timp, lucioasă sau mată după preferințe, având proprietăți antifungice, de prevenire a igrasiei, având un preț foarte rezonabil. Pereții dați cu vopsea lavabilă sunt ușor de spălat, așa cum spune și numele. „Lavabilă” înseamnă că poate fi spălată fără a pierde din calitățile avute anterior acestui proces.
Vopseaua lavabilă este un produs acrilic dizolvat în apă. După ce este aplicată pe suprafaţa peretelui apa din vopsea se pierde prin evaporare, pe suprafaţa respectivă rămânând doar compusul acrilic.
Pentru o curățare vopsea lavabilă, tendința generală este de a crede că aceasta poate fi spălată cu apă, după ce, bineînțeles, în prealabil s-a șters peretele de praf.
Este adevărat pe de-o parte, însă, dacă vorbim de pete rezistente, așa cum sunt cele de grăsime din jurul întrerupătoarelor și prizelor, sau petele făcute accidental cu cerneală, acuarele sau alte produse colorante, este bine să aveți cunoștințe despre alte soluții la îndemână, mai eficiente, fără a risca să se întindă murdăria.
Pași premergători curățării perețiulor
Înainte de a te apuca de curățarea pereților cu vopsea lavabilă este important să ții cont de câteva aspecte:
- Verifică toate soluțiile de curățare pe care le ai. Este esențial să ai o soluție curățare perete lavabil sau de o soluție obișnuită de curățare pe bază de înălbitor, dacă vorbim de pereți albi. poți prepara chiar tu soluțiile de curățare, astfel ai nevoie de oțet, bicarbonat de sodiu, amoniac etc.
- Strânge la un loc toate ustensilele necesare pentru această igienizare, ca să le ai la îndemână când de apuci de curățarea peretelui cu lavabil. Ai nevoie de o mătură, cârpe moi, curate și uscate, un aspirator cu perie, un burete.
- Eliberează peretele pe care urmează să îl cureți de orice fel de obiecte și accesorii existente, mutând și piesele de mobilier.
- Protejează pardoseala cu o folie de plastic sau cu ziare în zona cea mai apropiată de perete, asigurându-te astfel că nici murdăria, nici soluțiile de curățat nu vor ajunge direct pe ea.
După ce reguli spălam pereții dați cu vopsea lavabilă
- Înainte de a trece la spălarea unui perete, este important să cureți praful și murdăria superficială, acumulate pe suprafata acestuia. Elimină praful de pe pereți și tavan o dată la două luni. Astfel, îi vei întreține și vei prelungi duata zugrăvitului. Cea mai bună metodă este cu un pămătuf din microfibre cu mâner telescopic care poate ajunge și sus pe tavan. Poți înlocui pămătuful cu o perie specială de la aspirator. Dacă nu ai nici una nici alta, încearcă metoda bunicii, o cârpă albă și curată rulată pe o mătură cu coadă. Nu este nevoie să dai tablourile la o parte nici să deplasezi mobilierul. Locurile acoperite se murdăresc mai greu.
- Înainte de a spăla pereții, testează rezistența vopselei într-un loc mai puțin vizibil. Dacă vezi că vopseaua se ia pe burete, este mai bine să nu speli acei pereți.
- Spală începând de jos, frecând delicat cu un burete. Spală și clătește o zonă mică, urcând apoi spre alte zone, treptat. Usucă peretele cu un prosop.
- Spalați întreg peretele de jos în sus. În acest fel, orice scurgere nu va păta un perete deja umezit. Aceasta este truc pentru a vă curăța pereții. Nu contează numai ceea ce folositi, ci și cum îl folosiți. Dacă lucrați de sus în jos, picurii vor lăsa urme după uscare, care nu vor fi îndepărtate prin spălarea lor.
- Anumite zone ale casei trebuie spălate mai frecvent, cum ar fi cele din jurul întrerupătoarelor sau caloriferelor. Praful are tendința de a se acumula pe peretele din spatele televizoarelor sau a altor aparate electronice, cât și deasupra radiatoarelor. Dacă nu este suficient să ștergi praful, spală complet zona.
- Nu spăla pereții interiori ai casei prea des, și de preferat nu în sezonul rece. Acumulările de praf este suficient să se îndepărteze cu o carpă uscată sau cu aspiratorul. Astfel se protejează vopseaua de degradarea timpurie.
- Nu curăța niciodata un perete zugrăvit recent. Vopseaua are nevoie de timp să se usuce, iar o spălare prea timpurie va dilua intensitatea culorii folosite.
Cum se curăță pereții dați cu vopsea lavabilă pe uscat
O soluție curățare perete lavabil pe uscat se poate face cu un material abraziv, dar foarte fin. șmirghelul nu este de folos, pentru că granulația lui, oricât de fină, va râcâi peretele lăsând urme adâncite. Soluția cea mai eficientă în cazul acestor pete de murdărie este guma de șters folosită de școlari. O gumă de sters de culoare albă, cu o textură abrazivă, va produce rezultate deosebite la curățarea oricărui tip de vopsea lavabilă.
Cum se curăță pereții dați cu vopsea lavabilă prin spălare
- Spălarea cu detergent lichid de vase. Pentru asta este nevoie de două lavete curate din material textil, de preferință albe, care să nu lase scame. Înmuiați o lavetă într-o soluție de apă cu detergent de vase și frecați ușor suprafața murdară. Stergeți apoi cu laveta uscată. Nu lăsați detergentul de vase să se scurgă pe perete. Metoda dă rezultate foarte bune pentru murdaria din jurul intrerupatoarelor electrice. De reținut este faptul că laveta trebuie să fie într-o culoare cât mai apropiată de cea a pereților și, după fiecare frecare, înainte să o înmuiați din nou în soluție, trebuie să o clătiți într-un vas cu apă curată.
- Spălarea cu soluție de bicarbonat de sodiu. Scapă de urmele de mizerie rezistente la apă cu ajutorul unei soluții de jumatate cană de bicarbonat la 5 l de apă călduță. Bicarbonatul fiind un abraziv blând nu vor apărea zgârieturi. Sterge chiar și urmele de creion. Poate scoate și petele grase sau ulei.
- Spălare cu soluție de borax și detergent de vase. Amestecă 250 ml, adică o cană, de borax cu 30 ml, două linguri de detergent de vase în 4 litri, 16 căni de apă caldă.
- Spălare cu soluție de amoniac și detergent de vase. Amestecă 250 ml, o cană, de amoniac și 5 ml, adică o linguriță, de detergent de vase în 4 litri, 16 căni de apă.
- Spălare cu soluție de amoniac și oțet alb. O altă soluție naturală pentru spălat pereții se poate face prin amestecul a circa 250 gr de amoniac, deci o cană cu jumătate cană de oțet alb,adică 125 ml și patru linguri, cam 65 gr de bicarbonat de sodiu în 4 litri de apă caldă.
- În general, poți folosi și soluțiile universale de curățat suprafețe, care nu ar trebui să îți producă niciun fel de probleme, indiferent de vopseaua folosită. Pentru siguranță încearc-le pe o mică zonă ce nu este la vedere.
Dacă niciuna dintre soluțiie de curățare a pereților cu lavabil nu funcționează, atunci este clar nevoie să apelați la zugrăvitul pereților. Pe ajusto.ro veți găsi meșteri profesioniști zugravi, care vă pot ajuta să reîmprospătați atmosfera casei!