Cum alegi aragazul potrivit nevoilor tale

2 martie, 2019

Aragazul este în limba română un nume comercial, ce provine din A.R. + gaz, reprezentând produsul rafinăriei Astra Română, ce denumea un gaz lichefiat conținând 8 – 10% propan și restul butan, păstrat sub presiune în butelii speciale și folosit drept combustibil pentru uz casnic.

Sub același nume de aragaz a fost preluată și mașina de gătit folosită în bucătărie la prepararea termică a alimentelor, folosind în acest scop gaz petrolier lichefiat. Prin extindere, termenul de aragaz este folosit astăzi atât pentru mașină de gătit care funcționează pe bază de gaz, cât și pentru cea ce folosește curentul electric drept sursă de alimentare.

Există firme care oferă servicii de curățenie în cadrul cărora specialiștii acesteia montează și asigură curățarea diferitelor aragaze de bucătărie, experiența lor în domeniu fiind susținută de portofoliul existent, care totodată reprezintă o garanție a lucrărilor efectuate.

Aspectele importante de care trebuie să țineți cont atunci când va alegeți aragazul pot fi:

Sursa de alimentare a aragazului

Aragazurile apar sub trei opțiuni de cumpărare, aragaz cu gaz, aragaz electric sau aragaz mixt, trebuind să alegeți funcție de sursa de alimentare pe care o aveți disponibilă.

  • Dacă aragazul actual este pe gaz atunci este mult mai economic să vă cumpărați unul tot pe gaz astfel încât costurile vor fi doar cu achiziția aragazului și instalarea lui.
  • Dacă doriți unul electric atunci trebuie să țineți cont că este necesară modificarea instalației electrice, deoarece un aragaz electric necesită o alimentare separată.
  • Dacă doriți să beneficiați de avantajele aragazului electric atunci o soluție avantajoasă o reprezintă aragazul mixt și anume plita pe gaz și cuptorul electric.

Funcție de tipul de alimentare, avantajele sau dezavantajele diferitelor aragazuri, se pot rezuma în câteva idei:

  • Aragazul cu gaz este mai economic datorită atât prețului de achiziție cât și al costului de utilizare. Principalul dezavantaj al aragazului cu gaz este reprezentat de pericolul ridicat al utilizării gazelor naturale. Anumiți senzori de gaze, în cazul unor scurgeri de gaze întrerup alimentarea, eliminând astfel riscul unor explozii.
  • Aragazul electric prezintă o mare siguranță în utilizare, nu necesită aprobări speciale sau verificări anuale ca în cazul celor pe gaze. Are eficiență ridicată, o plită cu inducție folosește 90% din energie pentru încălzire, în timp ce una cu gaz folosește doar 55%. Designul aragazelor electrice este mai plăcut, plita pe inducție sau cea vitroceramică este acoperită cu sticlă care arată foarte bine într-o bucătărie, plus că se curăță foarte rapid. Utilizarea este foarte simplă, setările sunt foarte exacte iar rezultatele gătitului sunt foarte bune.

Dimensiunea aragazului

Potrivit nevoilor avute se poate alege dimensiunea aragazului, foarte importantă în a fi integrat în designul bucătăriei. O familie numeroasă va avea nevoie de un aragaz mai mare, cu mai multe ochiuri de plită, decât o tânără familie formată din două sau trei persoane.

  • Dimensiunile standard ale aragazurilor înseamnă o lățime de 50cm, 60cm, 70cm, 90cm sau mai mult, cu o adâncime de 50cm sau 60cm și o înălțime de 85cm. Legat de înălțime, majoritatea producătorilor includ și picioare reglabile, astfel încât să se poată ajusta înălțimea aragazului între 80cm și 90cm.
  • Plitele incorporabile au dimensiunile standard cu lățimi de 50cm, 60cm, 70cm, 80cm, adâncimi de 50cm sau 60cm și 5-6 cm înălțime. Dimensiunile plitelor incorporabile variază în funcție de producător, de numărul și dimensiunea ochiurilor, fiind de preferat să se verifice dimensiunea modelului înainte de a fi achiziționată.
  • Dimensiunile standard ale cuptoarelor incorporabile sunt în general cu lățime, adâncime și înălțime de 60cm, dar există și producători care au în ofertă și produse cu dimensiuni atipice. Este recomandat ca înainte de achiziționarea produsului să verificați fisa tehnică în care găsiți dimensiunile exacte ale produsului precum și modul de montare.

Incorporabil sau nu

  • Avantajele aragazurilor incorporabile, care au devenit din ce în ce mai populare în rândul cumpărătorilor, în ultimi ani, se datorează în pricipal comodității în exploatare, dar și pentru că vizual se încadrează mai bine în designul bucătăriei. Cuptorul incorporabil poate fi plasat la orice înălțime, astfel încât scoaterea conținutului din cuptor sau chiar curățarea lui să fie mai lesnicioasă. Dacă este nevoie se pot instala chiar două cuptoare.
  • Dezavantajele provin în principal de la prețul de achiziție, prețul unui aragaz neincorporabil fiind substanțial mai mic. Spațiul ocupat de produsele incorporabile poate fi mai mare, iar în unele bucătării mici acest lucru poate fi o problemă. Trecerea de la un sistem neincorporabil la un sistem incorporabil poate însemna chiar schimbarea totală a mobilei de bucătărie.
  • Avantajul unui aragaz neincorporabil este în primul rând prețul de achiziție mai mic. Plita și cuptorul fiind o singură unitate nu există probleme de amplasare în mobilă, ci doar de definire a spațiului în care urmează să fie amplasat. Aragazelor neincorporabile, așa zisele „free standing”, au o mobilitatea crescută, putând fi mutate foarte ușor dintr-o parte în alta a bucătăriei, ceea ce poate reprezenta un avantaj în unele cazuri. Din motive de siguranță este nevoie să chemați o persoană autorizată să vă facă conexiunile electrice și/ sau legăturile la rețeaua de gaz, precum profesioniștii de la firmele care oferă servicii de curățenie și întreținere.

Tipul de cuptor al aragazului

După felul de funcționare al elementului încălzitor avem mai multe feluri de cuptoare:

  • Cuptorul convențional sau static la care elementul încălzitor funcționează inferior, iar la cele electrice și superior, are dezavantajul că temperatura în cuptor nu este uniformă, astfel încât coacerea nu este uniformă.
  • Cuptorul cu convecție are un ventilator cu rolul de a mișca aerul astfel încât temperatura devine uniformă în tot cuptorul, ceea ce înseamnă și o coacere uniformă. Într-un cuptor cu convecție puteți să coaceți pe mai multe nivele, în unele cazuri acest lucru este un mare avantaj. Convecția este o funcție foarte eficientă energetic, folosirea ei ajutând la reducerea facturii pentru energia electrică.
  • Cuptorul cu aburi folosește puterea aburilor pentru a coace alimentele, fiind foarte popular deoarece păstrează culoarea alimentelor, textura legumelor este păstrată intactă și poate coace mai multe tipuri de produse fără ca aromele să se amestece. Un dezavantaj îl poate reprezenta prețul mult mai mare al acestui cuptor.

Tipurile de cuptoare disponibile în funcție de întreținere:

  • Cuptoarele emailate sunt cel mai des întâlnite, iar curățarea lor se face foarte ușor, deoarece grăsimea și mizeria nu pătrund în pereții cuptorului, îndepărtarea lor făcându-se ușor cu o cârpă umedă.
  • Cuptoarele catalitice absorb toate impuritățile, iar în timpul procesului de coacere aceste impurități sunt arse atunci când temperatura ajunge în jur de 200°C și se va realiza autocurățarea.
  • Cuptoarele cu piroliză sunt cuptoare electrice, care au o funcție specială de autocurățare ce constă în ridicarea temperaturii cuptorului la aproximativ 500°C, menținerea ei pentru aproximativ 2 ore, pentru arderea completă a impurităților, după răcire putându-se elimina cu o cârpă umedă cenușa rezultată în urma pirolizei.

Tipul de plită

  • Plita cu gaz este în continuare foarte populară datorită prețului mai mic, faptului că flacăra este vizibilă, ușor de controlat și se poate folosi orice tip de vas. Majoritatea plitelor pe gaz au siguranță la stingerea flăcării, închizând alimentarea cu gaz dacă flacăra aragazului nu mai arde. Aprinderea integrată există la majoritatea plitelor cu gaz, folosirea chibriturilor sau a altor aprinzătoare nemaifiind necesară. Principalul dezavantaj al plitelor cu gaz ar fi acela că sunt greu de curățat, iar această curățare necesită destul de mult timp, de aceea e mai bine să apelați la firmele care oferă servicii de curățenie.
  • Plita cu gaz-pe-sticlă oferă toate avantajele plitei cu gaz tradiționale, eliminând principalul dezavantaj al curățării, plita cu gaz-pe-sticlă este foarte ușor de curățat.
  • Plita cu discuri electrice este foarte simplă, ieftină și rezistentă la utilizare. Are dezavantajul unei reglări dificile a temperaturii, o estetică nu foarte atrăgătoare, un timp îndelungat la răcire, ceea ce poate fi periculos în anumite condiții și prezintă dificultăți la curățare, necesitând curățarea destul de des.
  • Plita vitroceramică se bazează pe încălzirea până la incandescență a unui element aflat sub plita vitroceramică și transmiterea căldurii prin convecție și radiație către vasul de gătit aflat pe plită. Plita vitroceramică este perfect plată, ceea ce o face foarte ușor de curățat, prezintă siguranță ridicată în exploatare, precum și funcții inteligente care vă ajută să porniți, opriți și să o setați după necesități. Este mai eficientă energetic decât cea pe gaz.
  • Plita cu inducție are cea mai mare eficiență energetică și este compusă dintr-o bobină și un modul electronic, care produce un câmp electromagnetic de înaltă frecvență, care se închide în fundul vasului de gătit, generând curenți turbionari sau Foucault, curenți care fac să se încălzească conținutul vasului. Foarte important la plita cu inducție este că doar fundul vasului se încălzește, celelalte zone rămânând reci.

Funcțiile cuptorului și ale plitei

Dezvoltarea din ultimii ani a electronicii a făcut ca plitele și cuptoarele să aibă din ce în ce mai multe funcții disponibile.

  • Protecție la copii este funcția care elimină posibilitatea copiilor de a porni plita sau cuptorul.
  • Timerul permite setarea automată a duratei de funcționare a cuptorului, astfel încât se elimină posibilitatea de a arde ceea ce se pregătește în cuptor.
  • Detectare automata a vaselor este funcția în cazul plitelor pe inducție ce detectează în mod automat prezenta vasului de gătit.
  • Taste touch permite ca prin intermediul unei atingeri cu degetul să modificați setările cuptorului sau a plitei.
  • Curățare automată în cazul anumitor tipuri de cuptor.
  • Deconectare automată a cuptorului și/ sau a plitei.

Clasa energetică

Cumpărarea unui aragaz cât mai eficient energetic vă oferă posibilitatea să reduceți costurile cu facturile de energie, contribuind în același timp și la reducerea poluării.

În cazul cuptoarelor electrice se declară clasa energetică pe două funcții și anume funcția convențională, statică, și funcția cu convecție, în care funcționează și un ventilator. Consumul unui cuptor electric cu convecție este mai mic decât a unui cuptor static.

Marca de aragaz

Alegerea unei mărci de aragaz naște de multe ori dezbateri interminabile, din acest motiv cel mai bine este să nu vă axați prima dată pe alegerea unui tip de aragaz ca să puteți compara mai ușor mărcile între ele.

Dintre mărcile cele mai cunoscute de aragazuri prezentăm câteva într-o ordine aleatorie: AEG, Bosch, Electrolux, Miele, Whirlpool, Hotpoint, Neff, Indesit, Samsung, Frigidaire, GE, KitchenAid, Thermador, Viking, Gorenje, Beko, Zanussi, Siemens, Hansa.

Garanția

Garanția standard este de 2 ani. Există producători care în cadrul unor oferte extind această garanție. Este indicat să alegeți aragaze care au garanție cât mai îndelungată, poate chiar 5 ani de zile, astfel încât eventualele probleme din această perioadă de timp să fie rezolvate de producător.