Cum alegi un calorifer de baie potrivit pentru casa ta

Cum alegi un calorifer de baie potrivit pentru casa ta

24 septembrie, 2021

Fiecare dintre noi, așteaptă cu nerăbdare ca la sfârșitul zilei de lucru să ajungă acasă și să facă un duș sau chiar o baie de relaxare, la sfârșitul căreia să se șteargă cu un prosop uscat, într-o atmosferă plăcută. Așa că încălzirea în casă, în special în baie este foarte importantă. Una din problemele legate de amenajarea băilor ține de ce fel de calorifer de baie folosim.

Deși, pentru mult timp, s-a folosit pentru calorifer de baie un calorifer obișnuit, în decursul anilor acesta a fost înlocuit cu un calorifer portprosop, pentru ca prosoapele să fie așezate pe el și să fie mereu uscate și calde, mărind astfel confortul la ieșirea din baie.

Pe lângă avantajul de a avea mereu prosopul cald și uscat, un calorifer de baie oferă și încălzire în baie și în plus, nici nu ocupă foarte mult din spațiu. Deși pare simplu să alegi un calorifer de baie, trebuie să ai în vedere atât aspectele de funcționalitate, cât și de estetică.

Necesarul de căldură

Un calorifer baie trebuie să asigure atât încălzirea camerei, cât și uscarea prosoapelor și halatelor de baie. Pentru aceasta trebuie să facem calculul puterii termice de care avem nevoie, știind din capul locului că un calorifer de baie normal are o suprafață radiantă mai mare și va da mai multă căldură decât un calorifer portprosop, care are însă, avantajul designului foarte funcțional.

Calcului puterii termice necesare se poate face în felul următor. Volumul încăperii (lungime x lățime x înălțime) se înmulțește cu coeficientul caloric, care este egal cu 40 în băile foarte bine izolate, 50 în cele cu izolație medie, 60 în cele cu izolație foarte proastă, și mai apoi se înmulțește cu 1,163 pentru a transforma valoarea din kilocalorii în watti. Produsul obținut îl veți compara cu valoarea indicată de către producători pentru a găsi un calorifer ideal.

montare calorifer baie

Factorii de care trebuie să ții cont la alegerea unui calorifer baie

  • Dimensiunea camerei astfel încât caloriferul să încălzească cu succes toată camera,
  • Stilul caloriferului să se potrivească cu designul băii tale,
  • Materialul și tipul de funcționare a caloriferului de asemenea.

Pentru a alege cel mai bun calorifer portprosop pentru baia ta, ține cont de caracteristicile următoare.

Modul de alimentare

Din punctul de vedere al modalității de alimentare a unui calorifer portprosop se disting trei categorii:

  • Calorifer de baie racordat la un sistem de încălzire termică. Fie că este un calorifer baie clasic sau un calorifer portprosop legarea la sistemul de încălzire existent este cea mai simplă opțiune. Avantajul unui astfel de model este acela că nu trebuie să îți amintești să îl pornești sau să îl oprești. Atunci când centrala termică este pornită, se va încălzi și acest calorifer, urmând să înceapă să se răcească atunci când încălzirea din centrală va fi oprită.
  • Calorifer portprosop cu dublă alimentare. Specialiștii recomandă acest sistem de alimentare ca fiind atribuit adesea celor mai bune calorifere portprosop pentru baie. Un astfel de calorifer portprosop este recomandat pentru faptul că te poți bucura de funcționarea lui pe toată durata anului, nu doar în sezonul rece. Nimeni nu pornește încălzirea centrală vara, dar toată lumea face duș. Dacă vrei să te bucuri de prosoape calde și vara sau vrei să le usuci pe cele care sunt umede, o poți face conectând caloriferul la alimentarea electrică. Modelele ideale sunt dotate cu sistem de programare. În această variantă ești condiționat de instalația de care dispui în baie, deoarece în aceiași zonă vei avea nevoie de legătură atât la centrala termică cât și la instalația electrică.
  • Calorifer portprosop electric. Această opțiune este mai ușor de instalat, fiind nevoie doar de alimentare electrică. Acest model funcționează atunci când este conectat la instalația electrică deja existentă în locuință și este dotat cu un sistem de dublă izolație din motive de siguranță. Trebuie ales un model care este tratat pentru a rezista depunerilor de rugină și calcar. Cele mai bune calorifere portprosop sunt dotate cu un termostat, care îți permite să ajustezi temperatura caloriferului pentru a se potrivi nevoilor tale, sau să setezi până la ce temperatură ai vrea să fie încălzit spațiul.
calorifer baie

Materialul potrivit pentru un calorifer de baie

Materialul din care este fabricat un calorifer de baie are influență în mentenanța sa, în durabilitate, puterea termică și în costul consumului de energie. Cele mai populare opțiuni sunt:

  • Calorifer portprosop din oțel. Este un metal avantajos pentru că se încălzește foarte ușor și are capacitatea de a se păstra cald o mai mare perioadă de timp după oprire. Acesta este un aspect important, pentru că vorbim despre un calorifer care va încălzi și va usca prosoapele. În privința durabilității, oțelul mai gros va fi mai rezistent, și asta dacă vei alege un model ceva mai scump.
  • Calorifer portprosop din aluminiu. Aceasta este o opțiune tot mai populară. Aluminiul este apreciat deoarece se încălzește mai ușor decât oțelul, dar degajă mai rapid căldura, nefiind capabil să o rețină după ce este oprită sursa de încălzire. Este un metal ușor și durabil, având o durată de funcționare de aproximativ 20 de ani. Cu un calorifer din aluminiu costurile la energie vor fi mai reduse.

Designul unui calorifer portprosop

Modul în care arată un astfel de calorifer baie poate transforma atmosfera din camera de baie:

  • Calorifer portprosop tip scară. Este probabil cea mai populară variantă pe piață și este o alegere ideală pentru familiile numeroase. Aceste calorifere imită forma unei scări, ceea ce înseamnă că spațiul dintre bare este destul de ofertant pentru a-ți permite să agăți mai multe prosoape. Se montează pe perete și pot fi complet drepte sau cu un profil ușor curbat față de perete. Cele perfect drepte sunt înguste, perfecte pentru spațiile mai mici, în timp ce cele curbate sunt pentru spațiile ușor mai mari, permițând atârnarea mai facilă a mai multor prosoape.
  • Calorifer portprosop cu cercuri. Două bare verticale înconjurate de semicercuri pot fi o variantă ideală pentru aceia care nu beneficiază de un spațiu generos. Deși iese mai mult în evidență datorită designului, oferă mai mult spațiu pentru încălzirea și uscarea prosoapelor în mod confortabil.
  • Calorifer portprosop tip cuier. Cele două bare verticale sunt dotate cu cârlige pe care pot fi agățate prosoapele sau halatul de baie. Este o variantă potrivită pentru persoanele ce locuiesc singure, deoarece nu vor avea nevoie să agațe un număr mare de textile pe calorifer.
  • Calorifer panou plan cu bară. Aceste calorifere panou pentru baie sunt dotate cu una sau două bare, ceea ce le transformă și într-un calorifer portprosop, potrivite pentru băile mai mari.
calorifer baie

Culoare și finisaj

  • Albul este culoarea ce se potrivește în orice baie, culoarea deschizând spațiul din baie.
  • Metal sau cromat sunt culori ce transmit senzația de modern și se potrivesc cu corpurile și accesoriile de montaj. Necesită mai multă atenție la curățat, rămânând urme de apă, calcar sau săpun.
  • Gri-cărbune este o culoare pentru băile mai moderne și oferă un punct de interes sofisticat. Caloriferele în această culoare au o putere termică mai mare.
  • Argintiu-mat este o alternativă la finisajul cromat, păstrând alura de modernism și lux, dar fără enervantele urme de amprente ce se regăsesc pe finisajul cromat lucios.