Cum alegi un calorifer electric și cât consumă

Cum alegi un calorifer electric și cât consumă

3 februarie, 2022

În sezonul rece, una dintre soluțiile de încălzire suplimentare este un calorifer electric. Un calorifer electric este o alternativă la îndemână pentru cei care locuiesc în zone unde încălzirea centralizată nu funcționează la parametri optimi sau în zone unde nu există altă modalitate de încălzire, cabane la munte sau locuințe rurale. Totodată, caloriferul electric este util într-o locuință ca soluție de rezervă, pentru cazurile în care centrala termică suferă o defecțiune.

Cum funcționează sistemele de încălzire

Ca să putem vorbi despre diferențele dintre aparatele de încălzire, trebuie să înțelegem care sunt cele două principii care stau la baza funcționării lor:

  • Convecția termică se referă la transferul de căldură dintre un fluid, aflat în mișcare liberă sau forțată, și o suprafață solidă. Convecția presupune existența unei mișcări a particulelor ce alcătuiesc fluidul. Sistemele cu convecție sunt caloriferele electrice, convectorul electric și aerotermele.
  • Radiația termică oferă căldura direct asupra corpurilor și obiectelor, încălzind încăperile uniform, de la podea spre tavan. Din această categorie fac parte sobele de teracotă, panourile radiante și radiatorul electric sau cu halogen.

cat consuma un calorifer electric

Tipuri de calorifere electrice

Deși principiul de funcționare al unui calorifer electric este același și se bazează pe un ulei în care este scufundată o rezistență electrică, în funcție de alte dotări, ar putea exista patru tipuri:

  • Calorifer electric  cu ulei este cel mai frecvent întâlnit. Elemenții acestui calorifer sunt umpluți cu ulei, iar în interior există o rezistență care se încălzește la trece curentul electric prin ea, încălzind uleiul, ce transferată căldura apoi elemenților. Este modelul de bază al unui calorifer electric.
  • Calorifer electric cu bloc ceramic este un calorifer electric dotat cu un bloc ceramic care îl acoperă la exterior, pentru a reține căldura pentru o perioadă mai lungă de timp.
  • Calorifer electric cu ventilator este dotat cu un ventilator ce are rolul de a disipa căldura în încăpere. Practic, elemenții se încălzesc, iar ventilatorul este responsabil pentru emiterea căldurii.
  • Calorifer electric cu umidificator este un calorifer ce are și funcția de umidificare, de mare ajutor în sezonul rece, când în locuințe aerul devine uscat tocmai datorită sistemelor de încălzire.

Cum se calculează puterea unui calorifer electric

Puterea unui calorifer electric se referă la capacitatea de încălzire a unui volum de încăpere. Este vorba despre o ecuație ce ajută să descoperi care este caloriferul cel mai potrivit pentru camera pe care dorești să o încălzești cu ajutorul lui.

  • Se calculează, pentru început, volumul camerei, și anume V = L x l x h.
  • Se multiplică rezultatul cu 50, valoarea coeficientului caloric.
  • Se multiplică acest rezultat cu 1.163 pentru a transformă kilocaloriile în wați.
  • Rezultatul obținut la pasul al treilea este cel după care trebuie să te ghidezi când alegi caloriferul electric pentru fiecare cameră.

cat consuma un calorifer electric

Ce criterii urmărești când cumperi un calorifer electric

Pentru a avea o viziune clară asupra opțiunilor pe care un calorifer electric le poate avea trebuie să știm că există anumite funcții care îi măresc siguranța la utilizare sau care îl fac mai simplu de folosit. Aceste funcții fac de fapt diferența când trebuie să cumperi acest produs.

  • Puterea unui calorifer electric se referă la capacitatea de încălzire a unui volum de încăpere. Calculul acesta te va ajuta să descoperi care este caloriferul cel mai potrivit să încălzească camera.
  • Numărul de elemenți ai unui calorifer electric. Cu cât numărul de elemenți ai unui calorifer este mai mare, cu atât acesta este mai puternic. Este recomandat un calorifer cu cel puțin 9 elemenți.
  • Mobilitate. Este foarte util ca un calorifer electric să fie mobil. Este un criteriu important pentru că te ajută să muți caloriferul oriunde vei avea nevoie de el. Un calorifer electric este întotdeauna proiectat pentru a fi mobil, având roți, care fac mutarea lui mai ușoară, mai ales că aceste aparate au și o greutate ridicată și ar fi greu de transportat.
  • Termostatul la un calorifer electric este elementul care contribuie la scăderea consumului de energie, dar și la un confort termic ridicat. Termostatul permite să setezi o temperatură după care caloriferul să pornească sau să se oprească. Atunci când ajunge la temperatura setată se oprește, iar când temperatura scade, el pornește automat.
  • Sistemul de anti-înclinare este un sistem de siguranță care oprește automat caloriferul la cădere, ajutând la evitarea accidentelor, pentru a proteja locuința.

cat consuma un calorifer electric

  • Protecția la supraîncălzire este o altă măsură de siguranță ce reduce riscul producerii unui incendiu. La atingerea unei anumite temperaturi considerată maximă, se întrerupe total alimentarea. Este o funcție extrem de important și majoritatea caloriferelor electrice de pe piață o au.
  • Setarea temperaturii. Este recomandat să optezi pentru un calorifer electric care să îți permită să setezi orice treaptă de putere îți dorești. Această opțiune îți permite să pornești caloriferul la o treaptă inferioară când temperatura de afară nu este foarte scăzută și să crești puterea în funcție de nevoie. Totodată, este și un element care te ajută la controlul energiei consumate.
  • Timerul este o funcție care nu permite aparatului să funcționeze tot timpul, ci doar în intervale de timp ce pot fi alese.
  • Panoul de comandă și indicatorul de funcționare te ajută să înțelegi când aparatul funcționează normal și la ce parametri, fără a fi nevoit să-l atingi pentru a vedea că este cald sau nu.
  • Sistemul de stocare a cablului nu permite cablului să fie lăsat peste elemenți și deteriora.

Cât consumă un calorifer electric pe baza de ulei

Utilizarea unui calorifer electric pe baza de ulei este o soluție destul de ieftina și acest fapt se datorează în mod special proprietăților unice ale uleiului diatermic folosit. Capacitatea sa de încălzire superioară îi permite absorbția unei cantități mai mari de energie înainte ca temperatura să crească chiar și cu un grad. Acest lucru înseamnă că uleiul este capabil să rețină o cantitate mai mare de căldură cu fiecare grad pe care îl câștigă. Combinând această caracteristică cu punctul înalt de fierbere al uleiului, și care este undeva între 150 si 300⁰C, îi va permite uleiului să absoarbă mai multă căldură, transformându-l într-un adevărat rezervor de căldură. Astfel, caloriferul va continua să radieze căldură pentru un timp îndelungat chiar și atunci când rezistența electrică a fost oprită.

Puteți afla  cât consumă un calorifer electric folosindu-vă de ecuația următoare:
Consumul [kWh] = Puterea [kW] x Timpul [h]

Spre exemplu, la un calorifer electric de 2000 W (2 kw) și o utilizare de 10 ore/zi, ar însemna un consum de 20 kw într-o singura zi. Daca prețul mediu al unui kw este de 1 lei, vom plăti 20 lei pentru 10 ore de funcționare. La o utilizare zilnică timp de 30 de zile, ar veni un cost de 300 lei.