Cum cureți mobila din PAL sau MDF

23 ianuarie, 2019

Mobilierul este una din investițiile cele mai substanțiale făcute la amenajarea locuinței, mai ales pentru că nu avem posibilitatea să-l înlocuim foarte des. Aceasta este una din cauzele pentru care întreținerea corespunzătoare și constantă a mobilierului reprezintă o condiție esențială pentru a avea o casă curată și un mobilier rezistent în timp, care să își păstreze aspectul o perioadă îndelungată. Ștergerea prafului, îndepărtarea petelor și lustruirea sa reprezintă principalele modalități de întreținere, prin care îți poți păstra mobila strălucitoare.

Curățenie la domiciliu implică și curățare mobilă, iar dacă ceri ajutorul unei firmă serioasă vei avea satisfacția lucrului bine făcut, pentru că aceștia au experiență atât în curățare mobilă PAL cât și în curățare mobilă MDF. Calitatea lucrărilor efectuate este datorată atât experienței personalului implicat cât și materialelor și tehnicilor folosite.

Mobilierul din lemn este în general sensibil la condițiile din mediul ambiant și de aceea trebuie să cunoaștem câte ceva despre întreținerea lui pentru a înțelege dacă cei ce se ocupă cu curățarea mobilei folosesc o procedură corectă sau nu.

Mobilierul de lemn trebuie să se găsească într-un mediu fără schimbări bruște de temperatură, ce pot duce la deformarea acestuia, temperatura ideală fiind de 21⁰C și o umiditate de 40%. De asemenea, mobilierul din lemn ar trebui așezat la minimum 2 – 5 cm distanță față de sursele de căldură, cum ar fi aragazul.

Pentru că la ora actuală mobila, în marea ei majoritate, este făcută din PAL sau/și din MDF, vom încerca să trecem în revistă modalitățile de întreținere și curățare.

Cum cureți mobila din PAL

Mobilierul confecționat din PAL melaminat are nevoie de o întreținere minimală pentru a-și păstra aspectul impecabil pentru mai mult timp.

  • În cazul în care dorești doar să îndepărtezi praful, poți folosi un pămătuf clasic sau o lavetă moale din bumbac sau microfibră, care nu va zgâria suprafața mobilei.
  • Se pot folosi spray-uri antistatice pentru o aderare mai greoaie a prafului pe mobilă.
  • Îndepărtarea petelor de grăsime se va face folosind o soluție de spălarea geamurilor, cu condiția să nu conțină alcool sau amoniac, deoarece aceste substanțe pot deteriora luciul natural al mobilei.
  • Petele de pe mobilierul din PAL pot fi îndepărtate și cu o soluție făcută dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu pe care să o diluezi în apă sau în oțet de vin alb și apă, dacă petele par dificil de îndepărtat și necesită o soluție mai concentrată.
  • Pentru degresarea suprafețelor se poate folosi sucul de lămâie.
  • Petele de cerneală sau urmele de pix se îndepărtează cu spray-uri emoliente pentru mobilă/multi-suprafețe.
  • O altă soluție pentru întreținerea mobilei din PAL murdară este folosirea unei lavete moi înmuiată în detergent diluat sau într-o soluție din apă și săpun.
  • Pentru lustruirea mobilierului din PAL apelează la o ceară specială pentru lemn.

Atenție:

  • Să nu umeziți excesiv suprafețele deoarece placa de PAL se poate umfla, iar canturile se pot dezlipi. După curățare, suprafața se șterge cu o lavetă uscată, pentru a nu rămâne urme.
  • Întreținerea mobilei din PAL nu se face cu produse ce conțin alcool, amoniac, substanțe abrazive și înălbitori.
  • Obiectele fierbinți, precum căni de cafea sau tigăi încinse, pot lăsa pete pe suprafața cu care intră în contact. Utilizați mereu protecții în momentul folosirii acestora.

Cum cureți mobila din MDF

Mobilierul confecționat din MDF este mai pretențios decât cel din PAL, fiind mai sensibil la umezeală sau schimbări de temperatură. De obicei, structura mobilierului se execută din PAL, iar fronturile din MDF. În acest caz trebuie să folosim soluții de curățare diferite în funcție de suprafața pe care vrem să o curățăm.

  • Praful se șterge cu lavete moi, umede, care nu zgârie sau cu un pămătuf, indiferent dacă mobila este mată sau lucioasă.
  • Urmele de murdărie sau amprentele, mai ales în cazul mobilierului lucios, se îndepărtează cu soluții de curățat geamurile, care nu conțin alcool sau amoniac. Alte soluții de curățare indicate pentru lemn lasă urme.
  • În cazul mobilierului din MDF furniruit, întreținerea se face cu un produs special pe bază de ceară, care îi va conferi lustru materialului.
  • Lustruirea MDF-ului furniruit se poate face cu o ceară specială pentru lemn.

Atenție:

  • Nu se recomandă pentru nici un tip de MDF soluții de curățat pe baza de alcool, solvenți chimici, acetonă sau alte substanțe asemănătoare, aceste soluții ducând la deteriorarea lui.
  • În cazul în care ai mobilierul din MDF achiziționat recent, este indicat ca, timp de 15 zile de la îndepărtarea foliei protectoare, să nu se șteargă suprafețele fronturilor lucioase.
preloader