Cum ne protejăm de alergiile toamnei

2 noiembrie, 2018

Toamna este anotimpul când florile nu mai înfloresc aproape deloc, când iarba nu mai este responsabilă de „alergia fânului”, iar ploile spală tot praful adunat în timpul verii ce tocmai a trecut. Cu toate astea disconfortul alergiilor este prezent chiar dacă temperaturile sunt mici, iar efectele sunt aceleași ca în cazul alergenilor specifici primăverii și verii. În ciuda credinței mult răspândite, alergiile nu se manifestă doar primăvara, pe măsură ce toamna se instalează, există persoane ce se confruntă cu alergii a căror simptomatologie  este la fel de deranjantă ca a alergiilor de primăvară.

Ca și celelalte alergii, alergenii din praful din casă provoacă alergiile de toamnă. O curățare profesională a covoarelor, canapelei și fotoliilor făcută de specialiști, temeinic și cu experiență, cu siguranță ne vor scăpa de problemele date de alergiile de toamnă.

Cauzele alergiilor de toamnă

Potrivit medicilor alergologi, alergiile de toamnă au la bază polenul florilor ce este transportat de vânt și mucegaiul. Polenul este foarte ușor și poate fi purtat de vânt sute de kilometri, iar aceasta devine o problemă toamna, când curenții sunt mult mai puternici.

▪️ Polenul buruienilor se referă în special la ambrozie sau iarba pârloagelor, la cea de pelinariță, pelinul negru sau artemisia vulgaris și la rugină sau pipirig. Alergologii susțin că persoanele alergice la plantele primăverii și verii sunt de asemenea alergice și la polenul buruienilor sau la pipirig.

▪️ Sporii mucegaiului sunt și ei o cauză favorizantă pentru alergii. Mucegaiul se găsește în zonele mai întunecoase și umede, neaerisite, unde lipsa soarelui favorizează acumularea lui. Toamna este prezent nu numai în locuințe și pivnițe, dar și în stratul de frunze moarte existent în curte, parcuri și pe străzi.

▪️ Acarienii sunt microorganisme ce se găsesc aproape peste tot în casă, în așternuturi, în covoare sau în colțurile încăperilor, unde se hrănesc cu detritusul organic dat de celulele moarte exfoliate. Unele enzime digestive pe care le elimină o dată cu materiile fecale, fiind alergeni foarte puternici. Au dimensiuni microscopice, sunt foarte ușori și pot fi vehiculați prin aer, ajungând astfel în contact cu ochii și/ sau nasul.

▪️ Veninul viespilor este un alt alergen de toamnă, apariția fructelor dulci, ca prunele, perele, merele și strugurii, împreună cu vremea care nu s-a răcit încă suficient, favorizând înmulțirea acestora.

Simptomatologia alergiilor de toamnă

Simptomele alergiilor declanșate de inhalarea sau contactul pielii cu alergenii toamnei sunt:

▪️ strănutul repetat;
▪️ nasul înfundat și/ sau secreții nazale abundente;
▪️ mâncărimi ale nasului, urechilor, în cerul gurii sau faringe;
▪️ înroșirea ochilor, lăcrimarea, mâncărimea intensă sau umflarea pleoapelor;
▪️ tuse seacă, iritativă, cu respirație dificilă și șuierătoare;
▪️ uscăciunea pielii, cu înroșiri și mâncărimi în diferite zone, în care pot apărea şi erupţii persistente acoperite de mici vezicule sau cruste;
▪️ insomnie, nervozitate, lipsă de concentrare sau oboseală permanentă.

Cum să ne protejăm de alergiile toamnei

▪️ Dacă locuiți sau vă aflați într-o zonă cu multe plante, evitați ieșirile în aer liber în intervalul orar 10:00 și 15:00, deoarece în această perioadă de timp circulația polenului este maximă.
▪️ Dacă lucrați în grădină sau strângeți frunzele uscate este ideal să purtați o mască de praf, care să vă acopere gura și nasul.
▪️ În grădină sau la terasă, mai ales în soarele blând al toamnei, feriți-vă de viespi și de mușcătura acestora. Nu sunt albine, doar seamănă.
▪️ Curățenia de toamnă nu trebuie uitată, praful și alergenii care-l însoțesc întotdeauna trebuie să fie eliminați.
▪️ Covoarele, draperiile, saltelele de la pat, precum și tapițeria canapelei și a fotoliilor, mari reținători de praf și alergeni, trebuiesc curățate cu mare atenție. Ar trebui să chemați o firmă de specialitate care să facă o curățare profesională, în special la covoare, saltele, canapea și fotolii.
▪️ Utilizați un purificator de aer, astfel ca aerul să fie cât mai curat, polenul și mucegaiul fiind astfel aspirate din încăpere.
▪️ Nu uitați de plantele de apartament care pot da rezultate foarte bune.
▪️ Folosiți un umidificator de aer, care să vă ajute să păstrați umditatea între limitele de 30% și 50%, interval ce este considerat optim.
▪️ Pernele vechi rețin alergeni așa că trebuie schimbate sau curățate periodic.
▪️ Nu există animale de companie, cu blană, hipoalergenice. Încercați să nu aveți contact cu animalele de companie dacă știți că sunteți sensibili, nu le lăsați în patul unde dormiți și spălați-vă bine pe mâini după ce vă jucați cu ele.
▪️ Folosiți perdele de duș din nailon, cele din vinil fiind toxice. Ftalații de vinil emit mirosuri chimice ce pot provoca contracția căilor respiratoriisau chiar atacuri de astm.
▪️ Perdelele de duș din vinil atrag mucegaiul și oidiumul.
▪️ Mucegaiul este factor declanșator de alergii și astm, care nu apare doar în baie. Periodic trebuie să verificați mașinile de spălat vase sau rufe și sistemul de aer condiționat.
▪️ Dacă nu sunteți dispuși să renunțați la covoare și carpete, atunci aveți grijă să le aspirați și curățați periodic.
▪️ Nu intrați încălțați în casă și încercați să nu folosiți în casă jucăriile sau uneltele folosite afară, în felul acesta evitați să introduceți în casă praf sau polen.
▪️ Jucăriile de pluș ale copiilor pot adăposti acarieni, ce provoacă alergii sau astm. Pentru a preveni această situație trebuiesc spălate periodic.

Este foarte important ca toate aceste proceduri de curățenie să nu fie făcute superficial pentru a fi siguri că reușiți să eliminați toți factorii care ar putea declanșa o alergie. Dacă vreți să aveți garanția lucrului bine făcut, apelați la specialiștii Ajusto.

preloader