Cum poți reduce praful din casa ta

16 aprilie, 2019

Mediul urban este un loc favorizant pentru particulele de praf care se formează de la poluare, polen, trafic și alte materiale ce plutesc ușor prin atmosferă. Nici în afara orașului nu ești scutit de acest praf, chiar dacă în atmosferă cantitatea lui este semnificativ mai mică.

Cu o curățenie făcută periodic, o curățenie profesională, în funcție de condițiile în care se găsește și este folosită locuința, ne poate reduce praful din casă. Pentru astfel de servicii de curățenie este preferabil să folosim profesioniști, care garantează calitatea lucrărilor prin propriul portofoliu.

Cum este aerul din interiorul casei tale

Întotdeauna considerăm că acasă la noi suntem în siguranță, protejați de majoritatea factorilor nocivi, dar această idee nu este susținută în realitate. Agențiile de protecția mediului susțin, din statistici, că aerul dintr-o casă locuită este de două până la cinci ori mai poluat decât aerul de-afară.

În funcție de particularitățile fiecărei locuințe, calitatea aerului poate lăsa mult de dorit, mai ales unde ne confruntăm cu un nivel ridicat de poluare cu praf. Praful de afară pătrunde cu ușurință în interior, mai ales în timpul aerisirii casei. În locuințe praful care se acumulează este format în proporție de 90% din particulele ce plutesc prin atmosferă provenite din celule moarte de piele, scame, fibre de țesături abia vizibile, care sunt transportate de cel mai firav curent de aer, fire de păr animal sau uman, funingine sau substanțele toxice eliberate de produsele de uz casnic.

Asta înseamnă că lipsa de calitate a aerului dintr-o locuință poate pune în pericol sănătatea familiei ce locuiește acolo, aceasta fiind cauza pentru care este foarte important să ții casa curată și bine ventilată.

Dar nu putem sta toată ziua să aerisim casa fără a fi în pericolul de a o umple de praful venit de afară. Cu cât aerisim mai scurt și mai eficient în casă și cu cât păstrăm mai multă curățenie, cu atât avem șansa de a trăi într-o atmosferă mai curată, cu mai puțin praf.

Locuri unde se acumulează praful

Praful se acumulează și se depune în mod vizibil pe suprafețele elementelor de mobilier, cum ar fi rafturile, biroul, mese, obiectele electronice, pervazurile, precum și în zone ce sunt ca adevărați magneți pentru praf, cum sunt colțurile încăperilor, sub pat și sub mobilier, în lăcașurile care se formează între corpurile de mobilier sau de electrocasnice, sub covor și pe muchiile acestuia.

Obiectele care atrag praful

Așa cum există locuri în care se acumulează cu precădere praful, la fel există și obiecte care sunt un mediu favorabil depunerii acestuia. Este vorba aici de țesăturile cu suprafețe mari care înmagazinează praful, precum draperiile, fețele de masă, cuverturile, păturile, pernele, covoarele, mochetele, pernele decorative.

O altă sursă de praf în locuință este încălțămintea de exterior. Este foarte indicat ca aceasta să fie depozitată la intrare într-un dulap special destinat, pentru a evita aducerea prafului acumulat din mersul de afară, în spațiul casei.

Cum poți reduce praful din locuință

  • Aerisirea locuinței zilnic, cu fereastra complet deschisă, indiferent de temperatura de afară, timp de 10 – 15 minute, în fiecare cameră, atât dimineața, cât și seara. Evită perioadele de timp când traficul este intens.
  • Aspiră de doua ori pe săptămână zonele cu trafic intens, iar restul mochetelor și covoarelor cel puțin săptămânal. Utilizați filtre de înaltă performanță HEPA, certificate pentru captarea eficientă a particulelor de praf, polen, acarieni și alți alergeni.
  • Șterge praful o dată sau de două ori pe săptămână, dar numai după ce ai aspirat înainte covorul sau mocheta.
  • Nu intra încălțat în casă cu încălțămintea cu care ai mers pe afară, în felul acesta eviți să introduci în casă praf sau polen.

Covoarele, draperiile, saltelele de la pat, precum și tapițeria canapelei și a fotoliilor, mari reținători de praf și alergeni, trebuie curățate cu mare atenție. Ar trebui să chemați o firmă de specialitate care prestează servicii de curățenie profesională, în special la covoare, saltele, canapea și fotolii.

  • Reducerea suprafețelor acoperite de covoare.
  • Igienizarea aparatului de aer condiționat la începutul fiecărei veri și la 3 luni de funcționare poate să ne scape de praf, dar și de acarieni.
  • Curățarea și igienizarea covoarelor și a saltelelor de pat la fiecare 6 luni, reduce acumularea prafului și a acarienilor.
  • Păstrează dulapurile de haine organizate și ușor de curățat. Nu poți preveni ca hainele să nu lase ațe și fibre din compoziția lor, însă le poți depozita în așa fel încât să poți menține curat dulapul, ceea ce va reduce semnificativ acumularea de praf din interior. Păstrează hainele din afara sezonului în pungi vidate sau cutii; paltoanele, trench-coat-urile, sacourile, rochiile de ocazie păstrează-le în huse speciale pentru haine.
  • Folosește plantele ornamentale pentru purificarea aerului din locuință. Printre cele mai recomandate plante de apartament sunt palmierul bambus, crinul păcii, ficusul, filodendronul, feriga, crizantema, aloe vera, dracena, voalul miresei, spatiphyllium, anthuriumul și crassula. Fiecare dintre aceste plante are o frumusețe aparte, dar și proprietăți remarcabile în purificarea aerului, așa că le poți folosi în toate camerele din locuința ta.
  • Folosește purificatorul de aer special conceput pentru a purifica și filtra aerul din locuință, eliminând praful, alergenii, polenul, fragmentele de păr ale animalelor de companie, cât și a compușilor organici volatili și a particulelor de monoxid de carbon, fiind probabil cel mai sigur și simplu mod de curățare a aerului din casă. Unele aparate de aer condiționat, din generația mai nouă, au inclus și aparat de purificarea aerului.
  • Menține obiectele de curățenie curate, acestea nu se curăță de la sine, și pe de altă parte ustensile de curățenie care nu sunt bine întreținute nu pot menține casa curată.

Este important să menții căminul curat pentru confortul și sănătatea ta și a celor din familie, toate măsurile menționate mai sus contribuie la reducerea semnificativă a prafului și păstrează un ambient plăcut în casa ta. Însă, pentru a fi cu adevărat eficient, este important să stabilești o frecvență optimă și să faci curat cu o firmă de servicii de curățenie, să nu lași să se acumuleze praful.