Cum prelungim durata de viață a canapelelor

7 septembrie, 2018

Canapeaua este una din piesele de mobilier cu cea mai mare importanță la nivelul căminului nostru, bineînțeles după pat. În jurul canapelei se extinde zona de recreere, de discuție cu familia și de socializare cu prietenii. Fiind o piesă de mare importanță, la achiziționare nu vom face prea multe compromisuri, pentru că nu o vom schimba cu siguranță în fiecare an și vorba veche cum că „sunt prea sărac să-mi cumpăr un lucru ieftin” funcționează.

Prelungirea duratei de viață a canapelei înseamnă o întreținere serioasă a acesteia, o curățare periodică a prafului și a tapițeriei, o atenție deosebită la folosirea mecanismelor de extensie și curățarea petelor accidentale de câte ori se întâmplă să apară.

Husa canapelei

O foarte bună și sigură metodă de protejare a canapelei este asigurarea unei huse, în special la canapelele cu tapițerie textilă, care să acopere canapeaua și să ferească tapițeria. Praful va fi mult mai ușor de curățat, iar petele accidentale au șansa să nu afecteze direct tapițeria canapelei. Husa poate fi scoasă, scuturată și spălată la perioade relativ scurte de timp și astfel se împrospătează aspectul general al canapelei.

Mai întâi se curăță accesoriile

Începe să cureţi orice canapea cu părţile mici, din metal, lemn, sau plastic. Şterge praful, spală cu cârpe şi soluţii speciale, în funcţie de material. Aspiră praful şi părul de animale cu un aspirator, insistând pe zonele de contact maxim, care se înnegresc cel mai tare. Atenție la pliurile de tapițerie unde este locul preferat de strângere al prafului.

Întreținerea mecanismelor canapelelor extensibile sau cu reclinere

▪️ Constructiv nu se permite ungerea acestor mecanisme. Dacă apar cumva pete de ulei se vor șterge cu o cârpă uscată, pentru a nu se strânge praf excesiv și a îngreuna funcționarea mecanismului.
▪️ Nu lăsa niciodată așternuturi sau cuverturi pe canapelele extensibile în momentut închiderii lor, vor forța mecanismul, care va avea de suferit.
▪️ Nu te așeza pe mecanismele de spătar deschise, tratează canapelele cu delicatețe, chiar și cele mai robuste supuse unor utilizări nefirești pot ceda, cauzând o deteriorare prematură.

Curățarea tapițeriei de la canapea

Întreținerea canapelelor din piele

▪️ Se curăță săptămânal cu o cârpă moale, deschisă la culoare pentru a nu lăsa urme, înmuiată în apă cu săpun lichid, pentru ștergerea petelor. Cel mai recomandat este să folosiți substanțe și creme speciale pentru curățarea pielei.
▪️ Nu folosiți materiale textile abrazive, care pot zgâria pielea.
▪️ În cazul în care se varsă ceva pe ea, canapeaua trebuie lasată să se usuce. Cea mai bună soluţie pentru îndepărtarea apei sau a altor substanțe solubile în apă ca ceaiul, cafeaua, laptele, sucuri, și altele este să foloseşti un prosop uscat, de preferat unul dintr-un material care nu lasă scame în urmă. Apoi pielea trebuie lăsată să se usuce complet, după care se va folosi o cremă pentru piele.
▪️ În cazul petelor accidentale se vor folosi soluții de curățare, trebuie testate într-o zonă care nu este la vedere. Cerneala se scoate cu spray fixativ de păr, pasta de pix se curăță cu demachiant sau spirt. Substanțele grase se vor îndepărta prin tamponare cu o lavetă curată, după care se pudrează cu amidon sau talc, se lasă câteva ore după care se șterge. Substanțele lipite de canapea, cum ar fi guma de mestecat sau alte pete uscate de mâncare se curăță prin răzuire cu niște cuburi de gheață învelite în material textil. Petele de vomă sau urină datorate animalelor de companie, se curăță, apoi se spală cu apă și săpun, se limpezește zona cu o cârpă muiată în apă curată și se lasă să se usuce complet. Același tratament și pentru petele de sânge. Petele de mucegai se îndepărtează cu o soluție de apă și spirt în părți egale. Laptele demachiant poate ajuta la scoaterea urmelor de sare provocate de transpirație.

Întreținerea canapelelor cu tapițerie textilă

▪️ Indiferent de materialul din care este confecționată tapițeria, aceasta are nevoie de o aspirare periodică pentru a îndepărta praful depus, dar și resturile ce se pot ascunde în locurile greu accesibile.
▪️ Trebuie intervenit prompt asupra petelor, fără amânare. Toate substanțele cu care cureți tapițeria trebuie să fie incolore și trebuiesc testate mai întâi într-un colț mai puțin vizibil. Nu se utilizează detergenți cu înălbitor și se usucă locul curățat cu feonul, dinspre exterior spre interior, împiedicând astfel formarea acelor pete galbene inestetice atunci când stofa se usucă.
▪️ Mizeria solidă se înlătură cu o lingură, fără frecare.
▪️ Produsul de curățare se va alege în funcție de eticheta materialului din care este făcută tapițeria.
▪️ Pe piață se găsesc mai multe produse de curățat tapițeria din materiale textile, produse ce scot petele de vin, cafea, ceai, sânge, pix și care îndepărtează fără a decolora murdăria de pe toată suprafața tapițată. În cazul în care produsul folosit necesită limpezire, trebuie să clătiți foarte bine, deoarece detergentul rămas în țesătură va roade și va deteriora materialul.
▪️ Pentru a elimina mirosurile neplăcute provenite de la pisică sau câine, frecați canapeaua cu o lavetă înmuiată în oțet și apoi aerisiți camera.
▪️ Ceara se îndepărtează folosind o hârtie absorbantă și fierul de călcat. Guma de mestecat se acoperă cu cuburi de gheață într-o pungă de plastic, se răzuie cu un obiect contondent, se șterge cu alcool etilic, apoi se usucă suprafața umedă. Cafeaua se curăță cu o cârpă umedă cu apă și săpun. Petele de sânge se clătesc cu apă rece iar ciocolata se curăță cu apă și săpun. Sucul de fructe se curăță cu o soluție de amoniac și oțet, parți egale, sau cu cu oțet alb diluat cu apă, apoi se usucă suprafața. Cerneala sau rujul se curăță cu acetonă. Petele de vin alb se curăță cu o soluție de 3/4 metanol și 1/4 apă și se spală cu apă. Pentru petele de vin roșu se pune sare pe pata umedă, după ce sarea va absorbi vinul, se curăță și se usucă. Petele de grăsime se curăță prin aplicarea pe suprafața pătată de șervețele din hârtie absorbantă sau cu pudră de talc pe care o perii după câteva minute, apoi se curăță cu un burete îmbibat cu apă și săpun. Băuturile alcoolice se curăță cu un prosop îmbibat într-un amestec format din 2 părți alcool și una de oțet alb.

Întreținerea părților din lemn

▪️ Pal-ul se umflă la umezeală, de aceea trebuie ferit și curățat cu un spray de curățare specific și folosite lavete moi de bumbac. Pentru pete mai încăpățânate se poate folosi suc de lămâie. Nu folosi niciodată spirt sau dizolvant, aceste substanțe vor duce la o decolorare inestetică a suprafeței. Soluția de bicarbonat de sodiu cu oțet alb îndepărtează petele de grăsime
▪️ MDF-ul este mai pretențios fiind și mai lucios. Urmele de murdărie sau amprentele se îndepărtează cu lavete moi și soluții de curățat geamurile. Mobilierul din MDF furniruit se întreține cu soluții de curățare indicate pentru lemn iar lustruirea se face cu o ceară specială.
▪️ Mobila din lemn masiv trebuie ștearsă de praf cu ajutorul unui pămătuf, fără cârpe, fără soluții chimice și ceară. Nu folosi niciodată soluții pe bază de alcool.

În cazul în care ai nevoie de un serviciu de curățare canapele profesională cheamă specialiștii de la care au un portofoliu solid și plin de lucrări de calitate, și care nici nu te vor dezechilibra bugetar.

preloader