Cum să alegi cele mai bune instalații sanitare

11 octombrie, 2018

Instalațiile sanitare reprezintă toate conductele și circuitele de apă, rece și caldă, încălzire și canalizare dintr-o locuință, ce-i asigură acesteia o bună funcționalitate, în concordanță cu nevoile familiei în societatea modernă.

Proiectarea și alegerea componentelor unei instalații sanitare potrivite poate reprezenta o provocare foarte mare pentru un neavizat, dar nu pentru inginerii și instalatorii specialiști, care știu să ia în calcul atât specificațiile tehnice cât și actualele norme Europene, dar și bugetul clientului, pentru a avea în final o lucrare de calitate, ce asigură confortul dorit.

Este important ca pe lângă proiectarea și dimensionarea sistemului de instalații sanitare, să fie alese materialele potrivite pentru fiecare circuit în parte, de apă rece, de apă caldă, căldură sau canalizare, în funcție de specificațiile tehnice ale fiecăruia în parte.

Normele Uniunii Europene interzic folosirea la construcțiile rezidențiale moderne a țevilor de plumb sau azbociment, ele fiind considerate nocive pentru sănătate. Țevile de plumb se folosesc în prezent doar pentru evacuarea apelor uzate radioactive, corozive sau contaminate din uzine sau laboratoare. Fibrele de azbest din azbociment au o influență negativă asupra sănătății, pericolul fiind mortal dacă sunt inspirate în plămâni.

Componentele moderne ale sistemelor sanitare folosite în domeniul rezidențial

▪️ Țevile de plastic sunt printre cele mai populare materiale folosite de sistemul sanitar, având un preț foarte avantajos, în pofida duratei relativ scurte de viață și a rezistenței scăzute. Avantajele sunt date de costul inițial scăzut, greutatea mică, flexibilitatea ridicată și rezistența crescută la coroziune. Ca dezavantaje se menționează rezistența scăzută la foc și solvenți, se deformează ușor la presiunea ce acționează la temperaturi înalte, nu fac față șocurilor mecanice, permițând apariția fisurilor și scurgerilor în timp. Supuse regulat la variații de temperatură, cum ar fi în sistemul de încălzire, durata de viață de circa 50 de ani scade mult sub 25 de ani.

▪️ Țevile „pexal” sau multistrat, unele din cele mai moderne soluții, combină avantajele sistemelor sanitare cu țevi de plastic cu cele ale țevilor metalice. Țevile au un strat interior din plastic, unul intermediar din metal, care asigură rigiditatea la suprapresiuni și dilatări termice, şi unul exterior din plastic cu rol de protecţie. Pexalul este un sistem inovator recomandat pentru distribuția apei calde sau reci, dar și pentru circuitele de încălzire, de aer condiționat sau a încălzirii prin pardoseală. Are rezistență mare la coroziune și agenți chimici, cu un coeficient de dilatare liniară redus şi o conductivitate termică a ţevii multistrat de 900 de ori mai mică ca cea a ţevii de cupru, ceea ce înseamnă pierderi mai mici de energie şi o igienă la standarde înalte.

▪️ Țevile PPR, de la polipropilenă, se folosesc pentru furnizarea apei reci și calde, igienico-sanitare. PPR-ul este un material pentru țevi și fitinguri aferente, ce rezistă până la 135°C și 50 de ani durată de viață. Țevile au pierderi mici de presiune, nepermițând acumularea depunerilor, datorită flexibilității și lubrefierii materialului. Conform normelor de transport ale apei potabile nu induc toxicitate, reduc la minimum efectul de condensare și rezistă la îngheț.

▪️ Țevile de cupru sunt folosite încă din antichitate. Avantajele se leagă de modelarea, curbarea și îmbinarea facilă. Previn depunerile de calcar și de sedimente la interior, având o durată mare de viață. Prețul de achiziție ridicat le face mai puțin populare.

▪️ Ţevile din oţel sunt de două feluri, laminate şi sudate, au o durată de viaţă de până la 40 de ani şi se remarcă prin rigiditate, robusteţe şi rezistenţă.

▪️ Conductele din fontă cu adaos de magneziu care le creşte rezistenţa în timp şi le face uşor de montat şi modelat, au o durată de viaţă de până la 100 de ani şi rezistă excelent la coroziune, ideale pentru montajul subteran, dezavantajul lor fiind greutatea mare.

Cum alegi țevile pentru instalația sanitară

1. Țevile se aleg funcție de temperatura și presiunea apei ce va circula prin ele, existând țevi pentru presiune și țevi pentru scurgerea apelor uzate, specifice sistemului de evacuare.

2. Modelul de centrală termică și parametri acesteia recomandă tipul țevilor alese. Pentru o centrală pe bază de combustibil solid și încălzire cu radiatoare cea mai bună soluție, conform specialiștilor este o instalație cu țevi de cupru.

3. Bugetul de care se dispune joacă un rol important în alegerea variantei folosite.

4. Dimensionarea sistemului sanitar este de asemenea important în alegerea materialelor folosite. Contează suprafața acoperită de sistem și numărul de persoane deservite, în condiționarea debitului de apă rece, caldă și menajeră ce trebuie transportat.

5. Sfatul inginerului care a proiectat sistemul sanitar al locuinţei şi indicaţiile tehnice ale constructorului sunt foarte importante în alegerea materialelor folosite.

6. Sursa apei reci, racordarea la un sistem centralizat sau unul subteran, duritatea și pH-ul acestei ape vor fi factori de luat în seamă la achiziționarea materialelor

Cum alegi obiectele sanitare

Chiuveta

▪️ Chiuveta clasică este cea pe picior și cu toate că au fost găsite numeroase metode de a elimina piciorul, dacă veți folosi acest design să nu vă temeți că sunteți învechit, sunt numeroase amenajeri ce recurg la acest model.

▪️ Chiuveta suspendată este elegantă, comodă la utilizare și permite o curățenie lesnicioasă în spațiul de dedesubt.

▪️ Chiuveta încastrată este soluția care în ciuda instalațiilor existente, permite în dulapul de sub chiuvetă să rămână suficient spațiu pentru a depozita obiecte de uz curent.

WC-ul și rezervorul lui

▪️ Deoarece aburii formați în baie condensează la temperaturi de sub punctul de rouă, care este situat în jurul a 15°C, va fi obligatoriu să alegem un rezervor pentru WC anticondens, indiferent cum arată și unde este fixat, fie că este din plastic, ceramică sau metal. Asta înseamnă că pereții sunt dublați la interior cu un strat de polistiren care va izola apa de peretele rezervorului și va face ca diferența de temperatură între apa din rezervor și aerul din baie să fie foarte mică.

▪️ In alegerea vasului de WC, culoarea, forma și funcționalitățile sunt funcție de gusturile avute.

Bideul și pișoarul

▪️ Bideul nu este un moft, el asigurând igiena intimă, mult mai bine decât hârtia cu același nume. Designul acestuia trebuie cu siguranță să formeze set cu celelalte obiecte sanitare.

▪️ Pisoarul, care pare destinat locurilor publice, este un alt obiect sanitar ce ar trebui să intre în cultura noastră, datorită igienei mult mai ușor de întreținut în baie, în jurul vasului de WC și bideu.

Cada pentru baie

▪️ Alegerea căzii, prin dimensiunile sale și prin locul ocupat, este punctul central al amenajării băii.

▪️ Materialul pentru cadă poate fi fonta, acrylul sau chiar piatra naturală. Cu siguranță alegerea va fi funcție de stilul amenajării și de bugetul alocat.

▪️ Forma căzii poate fi o soluție în mai buna drămuire a spațiului disponibil. De multe ori o cadă pe colț poate inlocui cu succes o cadă dreptunghiulară, fiind mai spațioasă și dând senzația de mai puțin spațiu ocupat, mai ales când camera de baie este pătrată.

Cabina de duș

▪️ Pentru a câștiga spațiu în camera de baie sau pentru că obișnuiți să faceți doar duș, cabina de duș poate înlocui cada de baie. Problemele care apar în plus ținând nu numai de alegerea designului acestei cabine, dar mai ales de o etanșare atentă a acesteia. Mare atenție pentru că este nevoie să fie prevăzută cu sisteme de garnituri elastometrice pentru pereții, ușile să aibă rulmenți, iar pe muchia de îmbinare să fie bandă magnetică, pentru o culisare ușoară și o alipire impecabilă.

Bateriile sanitare

▪️ Bateriile clasice cu obertain sunt deja depășite, apărând doar în amenajările vintage, locul lor fiind luat de bateriille amestecătoare cu monocomandă, datorită ușurinței în utilizare, dar și economiei de apă pe care o realizează. Este bine de știut că bateriile cu pastilă ceramica sunt mai performante și nu prea fac zgomot, fiind urmate de bateriile cu pastilă de teflon.

Piața abundă în soluții de instalații sanitare, este foarte important să înțelegem diferențele dintre materialele existente, pentru a alege formula cea mai avantajoasă și cea mai eficientă.

preloader