Cum să întreții o canapea din textil

15 noiembrie, 2018

Canapeaua cu tapițerie din material textil arată foarte bine, se poate potrivi la toate stilurile de design și se poate asorta oricărei combinații de culoare, dând senzația de foarte confortabilă. Datorită prețului nu tocmai modest este un mobilier achiziționat pentru un termen mai lung. Cât timp este nouă și frumoasă totul este excelent, fiind piesa de mobilier cea mai importantă din locuință, dar în momentul apariției primei pete devine subit cea mai urgisită, un adevărat coșmar când vine vorba de curățare.

Se poate renunța la statutul de coșmar în cazul în care acțiunea de curățare canapea sau curățare canapele la domiciliu este un service executat de specialiști, care prin vasta experiență garantează lucrarea efectuată cu mult profesionalism.

Ce înțelegem prin întreținerea unei canapele din textil?

▪️ Eliminarea petelor înseamnă ștergerea tuturor semnelor lăsate de accidentele în care ne cade din pahar sau farfurie pentru că mâncăm stând pe ea, mizeria făcută de animalul de companie al casei sau de acuarelele artiștilor preșcolari. În toate aceste cazuri este foarte importantă intervenția cât mai rapidă, cu cât pata se usucă și se fixează mai bine în țesătură, cu atât mai greu va fi curățată total.

Petele accidental apărute dau un aspect total inconfortabil, motiv pentru care trebuiesc eliminate cât mai rapid. Aproape orice pete proaspete pe mobilierul tapițat pot fi îndepărtate fără urmă dacă se studiază eticheta materialului din care este făcută tapițeria și se găsește soluția optimă.

Citirea etichetei vă poate scuti de multe probleme, de obicei sunt 4 materiale ce vă sunt indicate de etichetă:

▪️ W – materialul se curăță cu apă;

▪️ S – nu se folosește apa, se curăță cu produse pe bază de solvenți;

▪️ WS – se pot utiliza atât apă cât și soluții pe bază de solvenți;

▪️ – este permisă doar aspirarea suprafeței.

În cazul petelor mai dificile este recomandat a se folosi soluție nediluată direct pe pată, iar pentru curățarea tapițeriei în întregime folosiți soluția diluată cu apă, după recomandările făcute de producător. Atenție, în cazul în care produsul pe care îl folosiți necesită limpezire, trebuie să clatiți foarte bine, deoarece detergentul rămas în țesătură va roade și va deteriora materialul.

▪️ Ceara se îndepărtează folosind o hârtie absorbantă și fierul de călcat.

▪️ Guma de mestecat se acoperă cu cuburi de gheață, într-o punga de plastic, se răzuie cu un obiect contondent, se șterge cu o lavetă înmuiata în alcool etilic, apoi se usucă suprafața umedă.

▪️ Se tamponează pata de cafea cu o lavetă umedă cu apă și săpun, apoi se usucă excesul de umeditate.

▪️ Bere se curăță cu o lavetă și o soluție din oțet alb, o lingură oțet la un litru apă, apoi se usucă excesul de umiditate.

▪️ Petele de sânge se clătesc cu apă rece.

▪️ Ciocolata se curăță cu apă și săpun.

▪️ Sucul de fructe se curăță prin aplicarea unei soluții dintr-un amestec de amoniac și oțet, parte egală, sau cu cu oțet alb diluat cu apă, apoi se usucă suprafața.

▪️ Cerneala sau rujul se curăță cu acetonă, se clătește cu apă curată, apoi se usucă.

▪️ Pentru petele de vin alb se aplică o soluție de 3/4 metanol și 1/4 apă, se spală cu apă și săpun delicat și se usucă.

▪️ Pentru petele de vin roșu se șterge imediat lichidul, se pune pe pata umedă sare, după ce sarea va absorbi vinul se curăță și se usucă.

▪️ Petele de grăsime se curăță prin aplicarea pe suprafața pătată de șervețele din hârtie absorbantă sau cu pudră de talc pe care o perii după câteva minute, apoi se curăță cu un burete îmbibat cu apă și săpun, la sfârșit uscându-se suprafața umedă.

▪️ Pentru băuturi alcoolice se tamponează cu un prosop alb îmbibat într-un amestec format din 2 părți alcool și una de oțet alb.

▪️ Păstrarea aspectului estetic general vine din importanța canapelei în amenajarea locuinței, ca piesă de bază în living, fiind de departe „cea mai populară” piesă de mobilier. Singura posibilitate de a-i reda strălucirea și importanța anterioară fiind curățarea profesională cu detergenți cu uscare rapidă, făcută de personal calificat.

Dacă ai o canapea marcată cu W sau WS, ar trebui să foloseşti un dispozitiv de curăţare cu abur. Înainte de a începe, consultă instrucţiunile producătorului cu privire la curăţarea cu abur pentru a te asigura că este corespunzătoare pentru canapeaua ta. Dacă acele canapele marcate cu W şi WS pot fi rezistente la apă, ele nu sunt întotdeaua rezistente la căldură. Curăţarea cu abur trebuie să urmeze cu stricteţe instrucţiunile producătorului, eticheta trebuind să indice parametrii care trebuie setaţi pentru curăţare.

De asemenea, vei fi nevoit să testezi suprafaţa pe o zonă de mici dimensiuni a canapelei pentru a te asigura că acest tip de curăţare nu va cauza distrugerea acesteia.

▪️ Grija pentru sănătatea familiei înseamnă o luptă continuă pentru îndepărtarea unui mediu ce favorizează dezvoltarea bacteriilor, acarienilor și microbilor, eventualele pete ce apar pe canapea fiind zone favorabile dezvoltării acestora. Nu mai trebuie să aducem aminte că cei mai mulți dăunători din casă se află în canapele, covoare și draperii, iar cu cât mai des acestea sunt curățate, cu atât aerul respirat zi de zi în casă este mai sănătos.

1. Curățenia făcută săptămânal menține un mediu curat și plăcut în locuință, ceea ce înseamnă că pe lângă o aspirare a covoarelor, a tapițeriilor și draperiilor, o înlăturare a prafului depus și nelipsita aranjare la locul lor a lucrurilor, se face o aspirare temeinică a canapelei, pentru o bună înlăturare a prafului și alergenilor.

2. Curățenia de întreținere a locuinței este acea curățenie făcută la fiecare 4 sau 6 săptămâni, care este făcută ceva mai puțin pe fugă și care deși ne va lua mai mult timp, va însemna și o mică întreținere a pieselor de mobilier și aducerea lor la stadiile de funcționare inițiale.

În cazul canapelelor asta înseamnă întreținerea mecanismelor de extensie și a celor de reclinere, dacă acestea există, mai precis ștergerea petelor de ulei, dacă au apărut pentru a nu strânge praf și bloca funcționarea, strângerea cuplajelor lărgite și forțate.

Indiferent de materialul din care este confecționată tapițeria, aceasta are nevoie de o aspirare periodică pentru a îndepărta praful depus, dar și resturile ce se pot ascunde în locurile greu accesibile.

Componentele din lemn se șterg cu materiale de curățare care nu produc umflarea sau deteriorarea feței respective.

3. Curățenia anuală trebuie să fie o curățare profesională, riguroasă și este bine să fie făcută de specialiști, pentru a realiza o curățare profundă a tapițeriei, cu echipamente profesionale adecvate, fără a răspândi nimic în atmosfera locuinței, care să declanșeze complicații respiratorii. Totodată trebuie să înlăture mirosurile neplăcute eventual apărute și să prevină, printr-o uscare perfectă apariția mucegaiului. Dacă în casă trăiesc animale de companie sau copii, se recomandă o curățare generală a canapelei minimum la 6 luni.

În general, o curățare profesională, pe lângă înlăturarea mirosurilor neplăcute și împrospătarea culorilor, înseamnă eliminarea a cel puțin 99% din pete, în totalitate a prafului și acarienilor, curățarea în profunzime a țesăturii și îndepărtarea bacteriilor și microbilor. Curățarea se va face în funcție de țesătură dar și de gradul de complexitate a petelor.