Cum să previi alergiile de iarnă

8 noiembrie, 2018

Odată cu venirea iernii, cu temperaturile ei scăzute, ploile ce dau în lapoviță sau chiar ninsoare și cu vântul ce devine insistent și pune capac la toate, apar și din ce în ce mai multe persoane care strănută, au ochii umezi, secreții nazale abundente, simptome ce sunt specifice atât răceliilor cât și alergiilor.

Dacă răcelile durează între trei și șapte zile, sau cum se spune „maxim o săptămână”, simptomele alergiilor de iarnă durează mult mai mult timp, fiind, de cele mai multe ori, intermitente.

Răcelile sunt caracterizate de:

▪️ secreții nazale modificate;
▪️ frisoane și dureri de corp;
▪️ simptomele dispar, de obicei, într-o săptămână.

Alergiile de iarnă sunt caracterizate de:

▪️ secreții nazale apoase, clare;
▪️ nas înfundat și strănut des;
▪️ mâncărimi la nivelul ochilor, al gâtului, uneori și al urechilor;
▪️ simptomele persista săptămâni.

Răceală sau alergie

Nu este vorba numai de durata diferită a simptomelor. Medicul poate vedea semne diferite în timpul unui consult, care îl poate ajuta să determine dacă aveți o răceală sau diverse alergii.

Membranele mucoase din interiorul nasului sunt umflate și palide în cazul unei alergii, în timp ce în cazul unei răceli culoarea lor este de un roșu aprins. Eczemele sau respirația șuieratoare, pot sugera prezența alergiilor. Simptomele nazale cronice în absența testelor alergice pozitive sugerează prezența rinitei non-alergice.

Pentru a determina dacă o persoană are alergii este necesară efectuarea unor teste de alergie.

Iarna factorii de interior accentuează alergiile

Pentru că iarna oamenii au tendința de a petrece mai mult timp în interior locuinței, manifestările alergice se accentuează pentru că venim în contact mai mult timp cu alergenii din locuință, acarienii din praf, părul animalelor de companie, dacă avem așa ceva, și mucegaiul. Nivelul factorilor alergeni crește și datorită frigului de afară care ne împiedică să aerisim timp mai îndelungat. Umiditatea crescută din acest sezon va spori efectul alergenilor și iritarea căilor respiratorii.

Bradul de Crăciun este și el un factor favorizant pentru alergiile de iarnă ce pot apare, deoarece modul în care a fost depozitat poate să-l facă purtător de mucegai și/ sau praf. Ornamentele din brad vechi acumulează praf ce poate deveni responsabil de alergii mai ales pentru cei mici.

Tot de Crăciun odorizantele și lumânările parfumate, zăpada artificială sub formă de spray sunt contraindicate deoarece pot elibera în aerul încăperilor substanțe chimice ce pot irita căile nazale.

Curățenia înseamnă prevenire

Înțelegând cauzele ce pot produce alergii în locuința noastră este foarte ușor să înțelegem încă odată că devine foarte importantă curățenia în locuință pentru a înlăturarea alergeniilor.

▪️ Poate este bine să scăpăm din casă de „colecționarii” de praf, cum ar fi draperiile grele și lungi. Dacă cutumele estetice sau de alt gen nu vă permit să renunțați la ele, măcar înlocuiți catifeaua și plușul cu mătase cu ceva asemănător și lucios.
▪️ Este bine ca perdelele să nu fie foarte „dantelate” și cu țesături ce pot reține praful, perdeaua din tul fiind ideală.
▪️ Jucăriile din pluș, dacă nu se pot evita din cauza vârstei celor mici, trebuiesc spălate la fiecare una, maxim două săptămâni în apă fierbinte.
▪️ Folosiți perdele de duș din nailon, cele din vinil fiind toxice. Ftalații de vinil emit mirosuri chimice ce pot provoca contracția căilor respiratorii sau chiar atacuri de astm. Perdelele de duș din vinil atrag mucegaiul și oidiumul.
▪️ Mucegaiul nu apare doar în baie, periodic trebuie să verificați mașinile de spălat vase sau rufe și sistemul de aer condiționat.
▪️ Utilizați purificatorul de aer, astfel ca aerul să fie cât mai curat, polenul și mucegaiul fiind astfel aspirate din încăpere.
▪️ Nu uitați de plantele de apartament care pot da rezultate foarte bune în purificarea aerului.
▪️ Folosiți un umidificator de aer, care să vă ajute să păstrați umiditatea între limitele de 30% și 50%, interval ce este considerat optim.
▪️ Pernele vechi rețin alergeni.
▪️ Pe timpul zilei este bine să acoperi salteaua și pernele cu cuverturi anti-alergene.
▪️ Spălați lenjeria de pat cu apă fierbinte, 54⁰C, în fiecare săptămână.
▪️ Folosiți detergenți anti-alergici pentru saltele, perne și pilote.
▪️ Nu lăsa animalul de companie în camera copilului, spală-l și perie-l cât mai des pentru a înlătura alergenii.
▪️ Dacă este posibil, elimină covoarele sau mochetele, care se curăță cu greutate și înlocuiește-le cu pardoseli plăcute și eventual covorașe foate mici, foarte ușor de curățat.
▪️ Aspiră frecvent și folosește filtre HEPA la aspirator.
▪️ Păstrează umiditatea din aer redusă, acarienii și mucegaiul dezvoltându-se foarte bine în condiții de umezeală sporită.
▪️ Aerisește frecvent, dar nu da caloriferele la maxim în timpul aerisirii, pentru că poți crea condens și vei obține o umiditate ridicată.
▪️ Evită să intri încălțat în casă când vii de afară, evitând astfel să aduci în casă alergeni și alți microbi.
▪️ Renunță la fumat.
▪️ Înțelege „curățenia generală” făcută pentru întâmpinarea sărbătorilor nu este un moft, fiind o bună ocazie de a scăpa de potențialele surse de praf și alergeni.

Cred că este o idee foarte bună ca la „curățenia generală” să dai foarte mare atenție curățării covoarelor, canapelei, fotoliilor, saltelelor de pat și a topurilor, principalele colectoare de alergeni ale locuinței și care provoacă alergii de iarnă.

Este preferabilă o curățare profesională, făcută de specialiști cu experiență în domeniu și tehnologie de ultimă oră, care cu siguranță ne vor ajuta să eliminăm orice problema de alergii de iarnă.