Curățenie la domiciliu: cum se face curățenia de toamnă ca la carte

26 septembrie, 2019

Venirea toamnei reprezintă pentru multe gospodine semnalul că trebuie să înceapă o curățenie la domiciliu ca la carte, o curățenie generală a casei. Curățenia de toamnă nu înseamnă numai o curățenie apartament în sensul strict al cuvântului, cu spălat geamuri, perdele și covoare. Ci este momentul când ne adaptăm și noi la vremea rece, când începem schimbările din casă adaptate cu temperatura scăzută, scoatem pilotele și păturile groase, schimbăm hainele subțiri cu cele groase.

Dacă timpul liber nu-ți permite o curățenie la domiciliu temeinică, recomandarea noastră este să apelezi la servicii de curățenie. O firmă de curățenie se va ocupa de tot ce înseamnă treburile casei într-un timp foarte scurt, îți va face locuința curată și adaptată noului sezon. Curațenia casei înseamnă un plus de confort și energie pentru fiecare familie, făcându-ne viața mai frumoasă. Curățenia în acest anotimp trebuie să aducă cât mai multă prospețime și să reducă din atmosfera monotonă specifică toamnei.

Sfaturi pentru o curățenie la domiciliu de nota 10

Dacă ai decis să faci curățenie la domiciliu pe cont propriu sau vrei să știi ce ar trebui să soliciți unei firme la care apelezi pentru servicii de curățenie apartament, iată pașii care trebuie făcuți.

Curățenie la domiciliu: cum se face curățenia de toamnă ca la carte

O parte dintre recomandări îți vor fi utile și pentru a pregăti casa pentru eficientizarea curățeniei de către menajere, iar curățenia de toamnă să fie de mare succes.

  • Aruncă tot ce nu mai este bun. Elimină toate obiectele inutile strânse în decursul anului și desparte-te de tot ce este stricat. Aruncă tot ce numai este bun pentru a ține mai ușor ordine.
  • Înlătură toate hainele și obiectele utile pe timpul verii. Hainele de vară trebuie alese, cele care mai sunt folositoare puse la păstrat, iar celelalte puse în cutii și donate sau aruncate. Dintre elementele de decor ce au adus vara în casă și obiectele folositoare pe timpul caniculei precum ventilatorul, descotorosește-te sau depozitează-le pentru anul următor. Încearcă să pui toate lucrurile la locul lor, pentru a vedea mai clar de ce ai nevoie și de ce nu.
  • Sortează hainele și încălțămintea pentru sezonul rece. Îmbrăcămintea de vară se spală, se pune pe umerașele din dulap sau în cutii pentru sezonul următor. Pantofii și sandalele se curăță și se pun în cutii speciale. Poți dona hainele și încălțămintea pe care știi că nu le mai porți anul viitor, pentru a nu aglomera dulapul.
  • Pregătește-ți garderoba de toamnă și dulapul pentru haine groase. Știm că despărțirea de hainele subțiri este dificilă, însă toamna vine cu temperaturi scăzute și este momentul să depozitezi tot ceea ce nu îți va mai fi folositor sezonul următor. Scapă de moliile din șifonier sau debara dacă ai găsit cuiburi ale acestora. Scoate toate hainele din dulap la aerisit, curăță interiorul cu o cârpă umedă și presară naftalină parfumată sau levănțică. Așează hainele la loc, încercând să nu aglomerezi prea mult. Decide-te care dintre piesele tale vestimentare îți rămân aproape, pe care le poți depozita, pe care le poți dona altora care au mai mare nevoie.
  • Curăță cu atenție dresingul sau debaraua cu haine. Se curăță praful adunat tot sezonul trecut, se verifică starea hainelor groase de anul trecut, în special a celor din piele sau lână, și se pun în ordine toate hainele de sezon mai la suprafață.
  • Scoate păturile groase și plăpumile, aerisește-le sau trimite-le la curățătorie dacă este necesar.
  • Fă curățenie în cămara cu alimente. Curăță rafturile și rearanjează alimentele și conservele. Cum este toamnă, ai ocazia de a le înlocui cu alte proaspete astfel încât în sezonul rece să nu duci lipsă de dulcețuri și murături. Borcanele pe care nu le folosești este timpul să le depozitezi departe de locuință, însă în cazul în care nu ai această posibilitate le poți transforma în diferite obiecte decorative.

Curățenie la domiciliu, pregătește casa pentru toamnă

Nicio cameră din casă nu va rămâne necurățată temeinic. Baia, bucătăria și dormitorul au nevoie de igienizare, pentru că sunt spațiile de care depinde propria sănătate. Iată ce alte aspecte ar trebui să urmărești în ziua dedicată curățeniei la domiciliu:

curatare canapea
  • Pregătește baia și bucătăria. Deși sunt camerele cele mai igienizate acum este timpul să le oferi o curățare suplimentară prin eliminarea produselor vechi. În baie, acordă atenție cosmeticelor, aruncă-le pe cele expirate. Curățenia în bucătărie nu este tocmai ușoară, mai ales dacă vorbim de o bucătărie mare și dotată.
  • Acordă atenție specială electrocasnicelor. Frigiderul, aragazul, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, cuptorul cu microunde, aparatul de cafea sau prăjitorul de pâine acumulează de-a lungul timpului praf și grăsime. Hota de asemenea trebuie curățată cu mare atenție. Trebuie folosite soluții speciale de degresare, dar nu uita să folosești mănușile de cauciuc pentru că majoritatea acestor soluții atacă pielea. Nu uita de faianță și gresie și insistă în zonele unde grăsimea se scurge sau sare.
  • Șterge praful din zonele ascunse, aspiră-l de pe pereți și din colțurile greu accesibile. Acesta este momentul când e recomandat să muți mobila și să aspiri peste tot. Praful se strânge de obicei în spatele obiectelor de mobilier, deasupra șifonierului și a bibliotecii, pe toate tapițeriile textile și în spatele obiectelor electrocasnice. Nu uita de lămpi și lustre. În afara aspiratorului folosește cârpe din bumbac, pămătuf cu peri moi și soluții pentru lustruitul lemnului sau a suprafețelor din materiale prefabricate. 
  • Curăță saltelele și canapelele. Salteaua pe care dormi în fiecare noapte acumulează de-a lungul verii o mulțime de bacterii, acarieni, praf, transpirație sau celule moarte ale pielii. Cea mai bună soluție este să apelezi la servicii de curățare saltele cu spumă activă deoarece vorbim de o curățare în profunzime, imposibilă în mod obișnuit. Aparatura cu aburi folosită de specialiști acționează prin metoda de injecție extracție, îndepărtând petele, praful, acarienii și mucegaiul.
  • Curăță covoarele și mocheta. Deoarece s-au adunat în fibrele lor praf, acarieni sau resturi alimentare, mediu propice dezvoltării microbilor și bacteriilor, aspiră covorul pe ambele părți și împrospătează culorile folosind o soluție de oțet și apă. Pentru o curățenie și mai riguroasă apelează la o firmă de curățare covoare la domiciliu
Curatenie la domiciliu: cum se face curatenia de toamna ca la carte
  • Spală geamurile. După ce ai îndepărtat praful și murdăria, redă geamurilor strălucirea curățându-le cu alcool medicinal sau cu soluție de curățare din magazine. Curăță totodată ramele și tocurile, și foarte important aspiră și curăță plasele de țânțari, care sigur s-au îmbâcsit de praf de-a lungul verii.
  • Spală perdelele și draperiile. Perdelele din fața ferestrelor deschise toată vara cu siguranță s-au umplut de praf. Pentru draperii poate o curățătorie profesională ar face o treabă mai de calitate.
  • Curăță aparatura electronică de praf. Folosește aspiratorul pentru a înlătura praful din zona radiatoarelor și o cârpă moale cu soluție de curățat suprafețele electronice pentru restul aparatului. Sub nicio formă nu folosi acetonă, alcool sau produse pe bază de alcool. Ecranele televizoarelor și monitoarelor se curăță cu soluții speciale sau cu o cârpă umezită în apă cu o picătură de oțet. Este important ca pe timpul curățării aparatura să fie închisă, adică scoasă de sub tensiune.

Înainte de a te apuca de curățenia de toamnă, evaluează timpul necesar pentru această sarcină, starea ta de sănătate și analizează dacă nu este în beneficiul tău să apelezi la o firmă de curățenie la domiciliu. Curățenia de toamnă înseamnă efort fizic și timp consumat. Dacă ai nevoie de ajutor în curățenie apartament, ajusto.ro îți va trimite o echipă instruită, dedicată menținerii standardelor înalte de curățenie!