Dezinsecția și importanța sa pentru spațiile de locuit

17 iunie, 2019

Când discutăm despre spațiile de locuit, există câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere, pornind de la accesibilitatea spațiului de locuit și până la confortul oferit de locuința în cauză. Dacă unii dintre noi definesc noțiunea de confort ca fiind pur și simplu senzația de „acasă”, trebuie să recunoaștem și faptul că avem nevoie de mai mult pentru a ne simți bine într-un spațiu.

Un spațiu de locuit ideal ne va oferi atât facilități de bază, cât și asigurarea că nu exista nici un factor neplăcut pentru locatari. O locuință bine întreținută are nevoie, din când în când, de servicii dezinsecție. Cu ajutorul acestor servicii dezinsecție făcute în mod profesional, veți avea o locuință schimbată în bine, mai sigură pentru toți membrii familiei și pentru sănătatea și confortul lor.

De ce dezinsecție

Un aspect de care trebuie să avem grijă este dezinsecția spațiilor de locuit. Această operațiune este una pe cât de necesară, pe atât de complexă, deci trebuie să luam în serios acest proces și să înțelegem cu adevărat ceea ce presupune dezinsecția unui spațiu.

Dezinsecția este operația de distrugere a insectelor ectoparazite care constituie o sursă de infecție și care pot vehicula germenii patogeni ai unor boli infecțioase care se află în mediul uman, în cazul nostru în spațiile de locuit.

Serviciul de dezinsecție constă în combaterea insectelor, precum gândacii, ploșnițele, căpușele, puricii, moliile, furnicile, muștele, țânțarii, păianjenii de casă, viespile, greierii de casă din spații deschise sau închise, în cazul nostru din spațiile de locuit.

Rolul dezinsecției este vital deoarece insectele pot răspândi variate boli, prin înțepături și datorită contactului pe care îl au cu alimentele. Prezența acestor insecte în casă constituie o problemă nu doar extrem de neplăcută, ci și periculoasă având în vedere că sunt purtători de microbi care pot conduce la diferite boli grave, inclusiv salmonella, dizenterie, febră tifoidă și gastroenterită.

Tipuri de dezinsecție

Dezinsecția este din punct de vedere practic de două feluri:

  1. Dezinsecția preventivă sau profilactică, care are scopul de a împiedica înmulțirea și răspândirea dăunătorilor, prin crearea de condiții nefavorabile dezvoltării acestora. Ea constă în aplicarea întocmai și permanent a măsurilor igienico-sanitare, de bună gospodărire a obiectivului în scopul reducerii la minimum a depozitelor de materii organice în descompunere, favorabile dezvoltării larvelor și a posibilităților de acces a insectelor adulte spre hrană. Are caracter permanent și trebuie făcută ori de câte ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni.
  2. Dezinsecția curativă, terapeutică sau de combatere constă în executarea unor acțiuni de combatere în focar, cu scopul distrugerii rapide a dăunătorilor existenți. Se realizează la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmată apoi de dezinsecția profilactică.

Combaterea

Combaterea dăunătorilor se poate realiza prin metode așa zise „naturale‟, cu ajutorul insecticidelor chimice sau chiar prin mijloace electronice. Aceste trei metode de combatere pot fi eficiente și la îndemâna oricui.

1. Mijloacele „naturale‟

Furnicile prin comportamentul lor, nu provoacă de fapt pagube, dar devin foarte deranjante pentru oameni. Specia poate însă provoca pagube dacă își construiesc cuibul în lemnul caselor.

Furnicile pot fi stârpite prin presărarea de var nestins de-a lungul zidurilor casei și prin toate crăpăturile prin care pot pătrunde. Este o metodă foarte eficientă și cu efect de lungă durată. O altă metodă este să presari sare grunjoasă peste tot în calea roiurilor de furnici. Foarte bună este și soluția concentrată de boia iute și usturoi macerat în apă, care alungă nu numai furnicile, dar și muștele.

Gândacii și mai ales gândacii de bucătărie sunt printre cei mai dezgustători dăunători casnici și poate cei mai enervanți. Neglijența în păstrarea curățeniei sau ghenele cu resturi menajere din interiorul blocurilor sunt motive suficient de convingătoare pentru a-i avea chiriași. Printre multe metode de combatere a acestor dăunătorilor de mare eficiență sunt capcanele cu acid boric dizolvat în apă caldă, cu foarte puțin zahăr sau cele cu zahăr şi bicarbonat de sodiu, în părți egale, ambele combinații letale pentru gândacii de bucătărie. Uleiul de lavandă acționează împotriva gândacilor, cât şi a altor insecte pe care nu le doriți în casă. Uleiul esențial de eucalipt acționează asemănător celui de lavandă, dar soluția este valabilă doar la începutul infestării, când populația de gândaci nu e prea mare.

Păianjenii se alungă cu un amestec de 1 lingură de detergent de vase și 1 lingură de ulei esențial de mentă în 3 pahare de apă. Soluția nu-i omoară, ci îi sperie. Presărați scorțișoară pe perimetrul exterior al casei, pentru a preveni intrarea păianjenilor în interiorul locuinței. Înmuiați biluțe de bumbac în ulei esențial de mentă și așezați-le pe perimetrul exterior al casei. Castanele ținute pe pervaz vor avea efect repelent asupra păianjenilor. Un amestec de părți egale oțet și apă, pulverizate pe plinte, căile de acces și de ventilație, sau pe celelalte locuri problematice va ține păianjenii la distanță. Podelele, pervazurile și rafturile cu cărți frecate cu coajă de citrice vor alunga păianjenii care nu suportă acest miros. Tutunul pus în apă și pulverizat pe căile de acces va îndepărta păianjenii. Același efect îl obțineți și prin pulverizarea unei soluții de ulei de cocos cu două părți apă.

2. Metode fizice sau ecologice

  • îndepărtare mecanică, gen scuturare, periere, tundere, îmbăiere sau aspirare,
  • capturare prin capcane, site metalice sau benzi cu lipici,
  • dezinsecția rufăriei prin distrugerea larvelor și insectelor adulte prin căldură uscată la 80 -85°C timp de 30 minute în cuptoare sau etuve, sau prin călcatul cu fierul încins,
  • prin fierbere 20 – 30 minute,
  • expunere la frig, -14°C timp de 24 de ore pentru blănuri.

3. Metode chimice

Acestea constau în aplicarea de substanțe insecticide în scopul îndepărtării sau distrugerii insectelor. Există substanțe insecticide, precum naftalina, uleiuri volatile gen camfor, benzoat de metil, ftalat de dimetil, dietil, etc., cu care se impregnează tegumentele și îmbrăcămintea.

4. Aparate cu ultrasunete

Aparate cu ultrasunete îți protejează locuința de dăunători. Aparatul cu ultrasunete este menit să țină gândacii ajunși la maturitate la distanță. Trebuie să înțelegeți că gândacii au un cilcu de dezvoltare de câteva luni până ajung la maturitatea sexuală când ajung să fie afectați de ultrasunetele generate de aparat. Așadar, folosirea insecticidelor sau a altor metode rămâne obligatorie.

Moduri de realizare a dezinsecției

  • Dezinsecția prin pulverizare de soluție lichidă constă în utilizarea substanțelor pesticide de ingestie și contact, pentru combaterea insectelor adulte și a larvelor. Substanțele se aplică în stare pulverizată, în strat grosier, sub forma de aerosoli. Tratamentul se efectuează în doua etape la interval de 14-21 zile cu pompa tip vermorel pentru spațiile închise, iar pentru exterior se folosesc aparate tip atomizor, generatoare de ceață rece.
  • Dezinsecție prin aplicare de insecticid sub forma de gel constă în aplicarea de picături de insecticid sub formă de gel atât în zonele de trecere ale insectelor vizate, cât și în spațiile în care nu pot fi utilizate substanțele lichide, aparatură electronică și electrocasnică, panouri electrice, sertare, mașini de gătit. Avantajul acestei operațiuni este că picăturile de gel nu se văd, substanța nu pătează, nu are miros, nu provoacă alergii sau disconfort, iar efectuarea acestui serviciu nu afectează activitatea umană în zonele unde are loc dezinsecția.