Generator de curent pentru acasă. Cum să alegi modelul potrivit

Generator de curent pentru acasă. Cum să alegi modelul potrivit

21 ianuarie, 2022

Energia electrică este esențială pentru traiul modern, iar întreruperea furnizării curentului electric poate determina apariția unor probleme și imediat se creează disconfort. De aceea un generator de curent a devenit esențial în special pentru locuințele de la țară, unde întreruperea curentului electric este mai frecventă și remedierea problemelor poate dura mai mult timp. Un generator de curent este foarte util și pentru casele de vacanță situate în zone mai izolate și pentru echiparea autorulotelor.

Oferta de generatoare electrice pentru alimentarea casei este foarte diversă, atât în ceea ce privește caracteristicile tehnice, cât și prețul generatorului. Pentru a alege cele mai bune generatoare de curent pentru casa ta este important să ai câteva cunoștințe de bază:

generator electric casa

Tipul și puterea generatorului de curent pentru casă

Foarte important în alegerea unui generator de curent este tipul acestuia, trebuind să stabilești dacă ai nevoie de o sursă stabilă de curent, care să furnizeze energie mai multe zile fără întrerupere sau îți trebuie un generator de avarie, care poate furniza curent electric o perioadă limitată de timp.

  • Generatorul electric de avarie este acel generator de curent pe care să îl folosești rar, câteva ore atunci când s-a oprit furnizarea energiei electrice și vrei să alimentezi frigiderul, centrala termică, televizorul, pompa de apă și hidroforul și câteva becuri. În această situație nu ai neapărat nevoie de fier de călcat sau mașină de spălat. Adună puterile aparatelor electrice pe care ai de gând să le folosești și vei obține puterea minimă necesară. Mai trebuie să ai în vedere că multe din aparatele electrice au nevoie la pornire de 2, 3 ori mai multă energie electrică, de aceea este indicat să alegi un generator de curent cu o putere de 2, 3 ori mai mare decât puterea minimă necesară. Cu un generator de curent electric cu o putere situată spre limita minimă poți avea surpriza ca generatorul să nu pornească dacă toți consumatorii funcționează sau puterea furnizată să nu fie suficientă atunci când folosești mai multe aparate în același timp. În plus, consumul va fi mai mare iar uzurile la care este supus generatorul vor fi și ele mai mari, ducând la costuri pentru service ridicate și la o durată redusă de viață.
  • Generatorul electric sursă stabilă este un generator de curent care să funcționeze ca o sursă independentă de energie electrică. Iei în calcul toate aparatele electrice care vor fi alimentate, inclusiv mașina de spălat, fier de călcat sau aspirator. Stabilește care va fi cel mai greu scenariu pentru generator, ce aparate vei folosi în același timp, aduni puterile lor pentru a obține puterea minimă necesară și, din același considerent al consumului de energie la pornire mai mare, alegi un generator de curent care să furnizeze o putere de 2, 3 ori mai mare decât puterea minimă necesară.

Generatoare portabile sau staționare

Generatoarele portabile sunt dotate cu roți și capabile să fie mutate pentru a putea furniza curent pentru diverse aparate sau dispozitive electrice. Sunt mai ieftine decât generatoarele staționare și ușor de folosit de către oricine, însă nu pot fi lăsate nesupravegheate.

generator electric casa

Automatizarea generatorului electric

Întreruperile curentului electric sunt neplanificate, de aceea este mai comod să ai un generator de curent cu pornire electrică și automatizare, care să pornească singur atunci când se întrerupe furnizarea energiei electrice și să îl oprească atunci când s-a restabilit furnizarea energiei electrice.

Generatorul trebuie să aibă stabilizator de tensiune

Unele aparate electronice sunt sensibile la fluctuațiile de tensiune, care pot apărea atunci când folosești un generator de curent. De aceea este foarte important ca atunci când alimentezi astfel de aparate să alegi un generator electric cu stabilizator de tensiune AVR, adică Automatic Voltage Regulator.

Combustibilul folosit de generatorul electric

  • Generatoarele pe motorină au un consum de combustibil mai mic, sunt mai fiabile, funcționarea generatorului este mai stabilă și pot funcționa mai mult timp fără întrerupere fiind ideale ca sursă stabilă de energie.
  • Generatoarele pe benzină pot funcționa pentru perioade limitate de timp, sunt mai adecvate datorită prețului de achiziție mai redus.
  • Generatoarele pe gaz sunt folosite ca și cele pe motorină pentru generatoarele mari.

Producătorul motorului și al alternatorului generatorului de curent

Un generator de curent electric tipic constă dintr-un motor, alternator, sistem de alimentare, regulator de tensiune, sisteme de răcire și evacuare, încărcător de baterie, panoul de control și ansamblul principal sau cadru. Motorul este nucleul generatorului și asigură energia mecanică de intrare necesară pentru generarea de energie electrică.

generator electric casa
Marca motorului și a alternatorului cu care este echipat un generator electric este importantă pe termen lung pentru servisare mai ușoară. Dacă dorești să folosești un generator de curent în mod intensiv, pentru mai mult timp, alege un generator electric cu motor furnizat de un producător consacrat, gen Honda, Kohler, Perkins, Yanmar, Volvo, etc pentru a te asigura că vei găsi ușor piese de schimb. Producători renumiți de alternatoare sunt Marelli, Linz, Mecc Alte, Stamford etc.

Tipul de răcire a generatoarelor de curent

  • Răcirea cu aer a generatoarelor electrice se utilizează mai ales la generatoarele de avarie, mai ieftine, nefiind o răcire atât de eficientă.
  • Răcirea cu lichid este mai eficientă și este folosită când este nevoie de mai multă putere sau de timpi lungi de funcționare continuă a unui generator de curent.

Carcasa generatorului

Generatoarele de curent cu carcasă insonorizată sunt mai protejate și au un nivel de zgomot redus, generatoarele cu carcasă insonorizantă fiind ideale pentru utilizarea în zone rezidențiale.
Generatoarele fără carcasă sau open frame sunt mai ieftine și pot fi cu ușurință montate într-o anexă a casei fără a deranja prea mult.

Tipul pornirii unui generator de curent

  • Generatorul cu pornire manuală se pornește la sfoară, iar funcție de mărime și model poate fi dificil de pornit pentru persoane mai puțin solide.
  • Generator cu pornire electrică la cheie este după cum îi spune și numele, pornit de o baterie.
  • Generatorul cu pornire automată pornește odată cu încetarea furnizării de curent electric, fiind oprit din funcționare odată cu repornirea furnizării acestuia.

Numărul de prize al unui generator

În general, cu cât numărul de prize ale unui generator de curent este mai mare, cu atât este mai bine, dar dacă generatorul este legat la rețeaua electrică a casei, numărul de prize nu mai este așa important deoarece vei folosi prizele locuinței.

 

preloader