Schimbarea tabloului electric: Când e necesară și de ce trebuie să ții cont

Schimbarea tabloului electric: Când e necesară și de ce trebuie să ții cont

13 mai, 2022

Confortul într-o locuință vine de la dotările acesteia, care reprezintă inclusiv facilități precum energia electrică. o casă modernă și confortabilă se bazează pe buna funcționare a echipamentelor audio și video, a aparatelor de gătit, precum și a celor de întreținere și curățenie. Si pentru că majoritatea acestor utilități funcționează cu ajutorul curentului electric, instalația și tabloul electric al locuinței trebuie să fie într-o stare de funcționare foarte bună, dacă nu perfectă.

Tabloul electric este cu siguranță componenta esențială a sistemului electric din casa în care locuiești. Tabloul electric este punctul de intrare al energiei electrice în întreaga casă, are atât rol de distribuție cât și rol de protecție.

O dată cu trecerea timpului, tabloul electric poate devine depășit, față de proiectarea inițială a rețelei electrice, apar consumatori suplimentari și astfel vor fi cerințe mai mari de consum. Un tablou electric învechit poate deveni un pericol pentru siguranța familiei și a locuinței, prezentând risc de incendiu.

Ce se poate face în acest caz? Se face o modernizare a panourilor electrice prin actualizare tabloului electric la 200 amperi, poți înlocui siguranțele vechi cu siguranțe moderne sau chiar schimbarea tablou electric, dar toate aceste operații trebuie făcute numai de către personal calificat.

schimbarea panoului electric

Ce roluri îndeplinește un tablou electric

Fie că este vorba despre o locuință personală, sediul de birouri ale unei firme, spațiu comercial sau spațiu de producție, tabloul electric este gândit pentru a oferi trei elemente:

  • Rutarea energiei electrice – Înseamnă legarea pentru furnizarea contra cost, la rețeaua de servicii publice. Tabloul electric dispune de mai multe elemente de siguranță dispuse pe una sau mai multe linii, funcție de consumatorii deserviți. De obicei, distribuirea energiei electrice se face defalcată pe linii de curent pentru prize și linii de curent pentru iluminat, eventual grupate pe camere.
  • Protecție – Un tablou electric se bazează pe siguranțe de comutație, adesea numite și automate, care decuplează circuitul electric în caz de scurtcircuit, suprasarcină sau cuplarea unui consumator mult prea puternic. Aceste siguranțe au grad sporit de protecție și durată lungă de viată.
  • Schimbarea componentelor electrice – Contează când vrei să schimbi un bec, un întrerupător sau o priză. Cu un tablou electric modern, prin simpla schimbare a poziției comutatorului siguranței vei opri energia electrică pe un anumit circuit, unde vei putea lucra în siguranță pentru schimbarea piesei defecte. De asemenea, prin caracterul său modular, un tablou de siguranțe modern oferă acces facil la schimbarea elementelor de siguranță, dar și la modificarea rutării circuitului electric.

Când este necesară să se facă schimbarea tabloului electric

  • Locuiești într-o casă veche. Rețeaua electrică a fost proiectată având în vedere cerințe de consum electric mult mai reduse din acea perioadă. Este momentul în care un panoul electric dacă este de 60 de amperi să fie upgradat la unul de 200 de amperi pentru a sta liniștit. Înlocuirea sau upgradarea la un panou electric de 200 de amperi va asigura nevoile moderne de consum electric.
  • Ai achiziționat aparatură electrică și electrocasnică nouă. Cu toate că aparatura modernă are o eficiență energetică mai mare, și deci un consum mai redus, într-o casă numărul consumatorilor sporește constant. Apar frigidere și mașini de spălat mai mari, aparate de aer condiționat cu mai multe dotări, uscătoare, cafetiere și toate consumă suficient curent electric cât să fie nevoie de o schimbare tablou electric.
  • Încă ai panoul electric cu siguranțe fuzibile. Este evident că sunt elemente depășite tehnic și nu mai vrei să stai cu grija înlocuirii acestora de fiecare dată când se ard. Mai mult este posibil să găsești și foarte greu aceste elemente nemaifiind o cerere de piață foarte comună. Se cere montarea tablou electric cu siguranțe moderne.

schimbarea panoului electric

  • Se produc scurcircuite. O dată cu timpul, panoul electric îmbătrânește și odată cu el și îmbătrânesc conexiunile electrice, crește consumul de energie electrică care poate provoca scurtcircuite și incendii.
  • Lumina din casă pâlpâie. Un tablou electric modern, de 200 de amperi, va contribui la asigurarea unui flux constant de energie electrică. În felul acesta nu mai trebuie să îți mai faci griji cu privire la problemele aparatelor arse și a luminilor care pâlpâie.
  • Economisire. Un tablou electric vechi va consuma energie în mod ineficient, va pune în pericol aparatura electrică si electronică din casă, va arde siguranțe sau chiar întreaga casă, va arde becuri pe scurt îți va produce bătăi de cap și bani aruncați.

Avantaje pentru schimbarea tabloului electric

  • Eliminarea riscului unui scurtcircuit.
  • Eliminarea riscului de incendiu.
  • Înlocuirea cablajelor ascunse și verificarea lor pentru a nu afecta în mod direct instalația electrică.
  • Înlocuirea tuturor componentelor neconforme cu standardele de siguranță.
  • Înlocuirea materialelor vechi și depășite.
  • Eliminarea problemelor de contacte imperfecte existente în tabloul vechi.
  • Eliminarea pericolului de electrocutare.
  • Mărirea gradului de siguranță pentru toata instalația electrică.
  • Motive estetice.

De ce trebuie ținut cont la montare tablou electric

Procedura de montare tablou electric poate fi efectuată doar de către electricieni autorizați ANRE. Intervenții neautorizate la panoul electric pot cauza defecțiuni grave, scurtcircuite și vă pot pune în pericol viața. Riscurile de electrocutare sunt majore.

Procesul de schimbare tablou electric trebuie să țină cont de caracteristicile sistemului electric din casă. Un panou subdimensionat poate cauza probleme în cazul în care dimensionarea întrerupătoarelor automate nu este făcută corect, riscul de incendiu fiind ridicat.

Pe fiecare circuit electric siguranța trebuie să acopere consumul estimat. În cazul existenței unor consumatori mai mari, cărora circuitul nu le poate face față, se vor monta circuite suplimentare.

Specialiștii recomandă realizarea a câte un circuit suplimentar pentru camere și bucătărie, și altele pentru consumatorii de putere mai mare, precum mașina de spălat, aparatul de aer condiționat, centrala electrică, cuptorul electric. O împărțire corectă a consumatorilor pe circuite, va evita supraîncărcările. Totodată, gestionarea declanșărilor de suprasarcină sau scurtcircuit este mai simplu de localizat.