Sfaturi practice pentru curățenia de toamnă
20 septembrie, 2018Începerea anului școlar este momentul clar al terminării vacanțelor de vară și semnalul venirii toamnei. Curățenia de toamnă nu înseamnă numai curățenie în sensul strict al cuvântului, ci este momentul când ne adaptăm pe noi și casa la noul sezon. Nu este șmotru pe care îl faci în locul unei ieșiri în parc sau la munte în blajina atmosferă a toamnei, este o energie pozitivă dată atât familiei cât și casei, este un plus de armonie în casă. Curățenia de toamnă înseamnă revenirea la confortul căminului, care va fi „lună” într-un timp foarte scurt.
Dar nu ești obligat să participi la acest „eveniment” de sezon, poți să scapi de corvoadă și oboseală dacă apelezi la specialiștii noștri pentru curățenia de toamnă, care fac treabă foarte bună, în condiții de calitate și preț fără concurență.
Pentru o eficientizare maximă a curățeniei de toamnă este bine să urmărim câțiva pași:
Elimină toate obiectele inutile strânse în așteptarea vacanței și pentru aceasta. Aruncă tot ce numai e bun și încearcă să ții organizat. Toate obiectele inutile, precum hainele de vară, trebuiesc puse la păstrat în cutii, iar dintre elementele ce au adus vara în casă, descotorosește-te de cele nefolositoare, fără regrete. Încearcă să pui toate la locul lor, pentru a vedea de ce ai nevoie și de ce nu.
Șterge praful adunat pe timpul verii, aspiră pereții și prin colțuri. Ai stat toată ziua cu geamul deschis și praful s-a strâns în spatele obiectelor de mobilier, deasupra șifonierului și a bibleotecii, pe toate tapițeriile textile și în spatele obiectelor electrocasnice. Nu uita de lămpi și lustre. În afara aspiratorului folosește cârpe din bumbac, pămătuf cu peri moi și soluții pentru lustruitul lemnului sau a suprafețelor hibride.
Dacă ai huse la canapele și fotolii trebuiesc cu siguranță spălate sau curățate.
Curăță covoarele și mocheta deoarece au adunat în fibrele lor praf, acarieni sau resturi alimentare, mediu propice dezvoltării microbilor și bacteriilor. Aspiră covorul pe ambele părți și împrospătează culorile folosind o soluție de oțet și apă. Pentru o curățenie și mai riguroasă apelează la o curățenie profesională a covoarelor. Făcută local uscarea va dura 3-4 ore, la curățătorie 48-72 ore.
Spală geamurile pentru că sunt prăfuite și nu mai strălucesc. După ce ai îndepărtat praful și murdăria, redă geamurilor strălucirea curăță-le cu alcool medicinal, ca ultimă mână. Curăță totodată ramele și tocurile, și foarte important aspiră și curăță plasele de țânțari, care sigur s-au îmbâcsit de praf.
Spală perdelele și draperiile pentru că au strâns praf toată vara, stând lângă ferestrele deschise. Pentru draperii poate o curățătorie profesională ar face o treabă de calitate.
Curăță aparatura electronică de praf, folosind aspiratorul pentru zona radiatoarelor și o cârpă moale cu soluție de curățat suprafețele hibride pentru restul aparatului. Sub nici o formă să nu folosești acetonă, alcool sau produse pe bază de alcool. Ecranele televizoarelor și monitoarele se curăță cu soluții speciale sau cu o cârpă umezită într-o soluție slabă de săpun în apă. Este important ca aparatura să fie închisă. Adică scoasă de sub tensiune.
Curăță aparatura electrocasnică foarte bine și cu mare atenție. Frigiderul, aragazul, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe sau cuptorul cu microunde sunt de obicei pline de o murdărie grasă din cauza mâncărurilor preparate. Hota trebuie curățată cu mare atenție. Trebuiesc folosite soluții speciale, dar nu uita să folosești mănușile de cauciuc pentru că majoritatea acestor soluții atacă pielea. Nu uita să cureți și interiorul cuptorului de la aragaz.
Cămara trebuie și ea reordonată după ce au fost depozitate alimente și conserve. După curățarea rafturilor și punerea în ordine a alimentelor existente, se poate face loc pentru eventualele noi conserve de toamnă pentru sezonul rece.
Scapă de moliile din șifonier sau debara dacă ai găsit cuiburi ale acestora. Scoate toate hainele din dulap la aerisit, curăță interiorul cu o cârpă umedă și presară naftalină parfumată sau levențică. Așează hainele la loc, încercând să nu aglomerezi prea mult.
Sortează hainele și încălțămintea. Îmbrăcămintea de vară se spală, se pune pe umerașele din dulap sau în cutii pentru sezonul următor. Pantofii și sandalele se curăță și se pun în cutii speciale. Poți dona hainele și încălțămintea pe care știi că nu le mai porți, pentru a nu aglomera dulapul.
Schimbă ordinea hainelor din debara, dresing sau șifonier, punând la îndemână hainele și încălțămintea pentru sezonul următor, cele de vară ocupând locuri mai în spate. Canadienele și pelerinele de ploaie vor sta mai în față iar fularele și mănușile vor fi scoase „de la naftalină”. Refaceți ordinea și în cuierul din hol și verificați dacă umbrelele sunt în bună stare.
Scoate păturile groase și plăpumile, aerisește-le sau trimite-le la curățătorie dacă este necesar.
Ce produse de curățat folosim? Ar fi mai bine să folosim produse naturale de curățat care sunt la fel de eficiente ca și cele chimice din comerț. Este necesar să știi cum să le folosești. Poți apela cu încredere la sucul de lămâie, bicarbonatul de sodiu, sare grunjoasă sau oțet de mere. Dacă folosești varianta produselor de curățare din comerț, nu uita să-ți protejezi mâinile cu mănuși de cauciuc pentru că aceste substanțe îți pot irita pielea.
Evaluează temeinic necesitatea ajutoarelor pentru că nici nu trebuie să te extenuezi și nici să nu pierzi prea mult timp, dar trebuie să faci o treabă bună. Dacă curățenia de toamnă vrei să fie mai comodă și profesionist făcută, apelează la ajutoarele de la ajusto.ro.