Top 7 surse de energie nepoluante. Cum ne putem folosi de ele?

Top 7 surse de energie nepoluante. Cum ne putem folosi de ele?

9 decembrie, 2021

O energie regenerabilă este energia care a fost derivată din resursele naturale ale Pământului, care nu este finită sau epuizabilă, cum ar fi vântul și lumina soarelui. O energie regenerabilă este o alternativă la energia tradițională care se bazează pe combustibili fosili și tinde să fie mult mai puțin dăunătoare pentru mediu.

Termenul de energie regenerabilă se referă la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel, energia luminii solare, a vânturilor, a apelor curgătoare, a proceselor biologice și a căldurii geotermale pot fi captate de către oameni utilizând diferite procedee. Toate aceste surse de energie nepoluante sunt, în mod tehnic, valorificabile putând servi la generarea curentului electric, producerea de apă caldă, etc.

surse de energie regenerabile

Surse de energie nepoluante

1. Energia solară

Acest conceptul se referă la energia care este direct produsă prin transferul energiei luminoase radiată de Soare, folosită ca să genereze energie electrică, să încălzească aerul sau apa din interiorul unor clădiri. Sistemele fotovoltaice pot transforma lumina directă a soarelui în energie electrică prin utilizarea celulelor solare.

  • Beneficii. Unul dintre beneficiile energiei solare este că lumina soarelui este funcțională nesfârșit. Faptul că ne bazăm pe energia solară, mai degrabă decât pe combustibilii fosili, ne ajută, de asemenea, să îmbunătățim sănătatea publică și condițiile de mediu. Multe guverne stimulează investițiile în energia solară prin furnizarea de reduceri sau credite fiscale.
  • Limitări curente. Deși energia solară va economisi bani pe termen lung, aceasta tinde să aibă un cost inițial semnificativ pentru majoritatea gospodăriilor. Pentru casele personale, proprietarii de case trebuie să aibă lumina soarelui și spațiul amplu pentru a-și aranja panourile solare, ceea ce limitează cine poate adopta în mod realist această tehnologie la nivel individual.

2. Energia eoliană

Parcurile eoliene captează energia fluxului eolian prin utilizarea turbinelor și transformarea în energie electrică. Sistemele de generare eoliană a electricității pot alimenta multe organizații diferite, în timp ce parcurile eoliene sunt utilizate pentru a ajuta sistemele energetice preexistente. Din punct de vedere tehnic, energia eoliană este o altă formă de energie nepoluantă. „Vântul” este cauzat de diferențele de temperatură din atmosferă combinate cu rotația Pământului și geografia planetei.

  • Beneficii. Energia eoliană este o sursă de energie curată, care nu eliberează produse dăunătoare care pot provoca degradarea mediului sau pot afecta negativ sănătatea umană. Investițiile în surse de energie nepoluante cum este energia eoliană poate deschide, noi căi pentru crearea de locuri de muncă și formare profesională, deoarece turbinele trebuie să fie întreținute și menținute în funcțiune.
  • Limitări curente. Fermele eoliene sunt construite în zone rurale sau îndepărtate, departe de marile nevoii de energie electrică ale orașelor. Energia eoliană trebuie transportată prin intermediul liniilor de tranziție, ceea ce duce la costuri mai mari. Deși turbinele eoliene produc foarte puțină poluare, unele orașe se opun acestora, deoarece domină orizonturile, generează zgomot și amenință fauna sălbatică locală, cum ar fi păsările.

surse de energie nepoluante

3. Energia hidroelectrică

Această energie regenerabilă este asociată cu barajele ce rețin apa și o dirijează printr-un canal de aducțiune la turbine pentru a produce energie electrică.

  • Beneficii. Energia hidroelectrică este foarte versatilă și poate fi generată folosind atât proiecte la scară largă, cât și proiecte la scară mică, cum ar fi turbine subacvatice și baraje inferioare de pe râuri mici și pâraie. Energia hidroelectrică nu generează poluare și este o opțiune ecologică pentru mediul nostru.
  • Limitări curente. Deși energia hidroelectrică nu poluează aerul, aceasta perturbă căile navigabile și afectează în mod negativ animalele care trăiesc în ele, schimbând nivelurile apei, curenții și căile de migrație pentru mulți pești și alte ecosisteme de apă dulce.

4. Energia geotermală

Energia geotermală este reprezentată de căldura geotermală ce uneori răzbate la suprafață prin apă gheizere sau mofete. Această căldură poate fi captată și utilizată pentru a produce folosit pentru a opera o turbină.

  • Beneficii. Energia geotermală nu este la fel de comună ca alte tipuri de surse de energie nepoluante, dar are un potențial semnificativ de aprovizionare cu energie regenerabilă. Deoarece poate fi construit subteran, lasă foarte puțină amprentă pe teren. Energia geotermală este alimentată în mod natural și, prin urmare, nu riscă să se epuizeze pe o scară de timp umană.
  • Limitări curente. Costul joacă un factor major atunci când vine vorba de dezavantajele energiei geotermale. Nu numai că este costisitoare construirea infrastructurii, dar o altă preocupare majoră este vulnerabilitatea sa la cutremure în anumite regiuni ale lumii.

surse de energie nepoluante

5. Energia produsă de ocean

Oceanul poate produce energie termică și energie mecanică. Energia termică oceanică se bazează pe temperaturile de suprafață ale apei. Energia mecanică oceanică folosește mișcarea apei în timpul fluxurilor și refluxurilor generate de maree, create de rotația Pământului și gravitația de pe Lună.

  • Beneficii. Spre deosebire de alte surse de energie nepoluante, energia valurilor este previzibilă și este ușor de estimat cantitatea de energie care va fi produsă. Acest tip de energie regenerabilă este abundentă, cele mai populate orașe tind să fie în apropierea oceanelor și porturilor, ceea ce face mai ușoară valorificarea acestei energii pentru populația locală.
  • Limitări curente. Pot beneficia de această energie regenerabilă doar cei care locuiesc în apropierea oceanului. Deși este o sursă foarte curată de energie, în apropiere trebuie construite utilaje mari pentru a ajuta la captarea acestei forme de energie, ceea ce poate provoca perturbări ale vieții marine.

surse de energie nepoluante

6. Hidrogenul

Când hidrogenul este eliberat din compușii cu care este în legătură devine un combustibil foarte bun și nepoluant, ce poate produce electricitate și căldură.

  • Beneficii. Hidrogenul poate fi folosit ca un combustibil curat de ardere, ceea ce duce la mai puțină poluare și la un mediu mai curat. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru pile de combustie, care sunt similare cu bateriile și pot fi utilizate pentru alimentarea unui motor electric.
  • Limitări curente. Deoarece hidrogenul are nevoie de energie pentru a fi produs, este ineficient atunci când vine vorba de prevenirea poluării.

7. Biomasă

Biomasa este materie organică care provine din plante și organisme vii recent. Există diferite metode utilizate pentru a genera energie prin utilizarea biomasei. Acest lucru se poate face prin arderea biomasei sau prin valorificarea gazului metan care este produs prin descompunerea naturală a materialelor organice în depozitele de deșeuri.

  • Beneficii. Utilizarea biomasei în producția de energie regenerabilă creează dioxid de carbon care este pus în aer, dar regenerarea plantelor consumă aceeași cantitate de dioxid de carbon, echilibrând atmosfera. Biomasa poate fi utilizată într-o serie de moduri diferite în viața de zi cu zi, nu numai pentru uz personal, ci și pentru întreprinderi.
  • Limitări curente. Deși plantele noi au nevoie de dioxid de carbon pentru a crește, plantele au nevoie de timp pentru a crește. De asemenea, nu există încă o tehnologie larg răspândită care să poată folosi biomasa în locul combustibililor fosili.