Umiditatea – pericolul nevăzut din casa ta

13 septembrie, 2018

Umiditatea ridicată din locuinţă poate avea efecte negative asupra sănătăţii, contribuind la apariţia unor afecţiuni respiratorii, în special în cazul copiilor şi bătrânilor, care nu au un sistem imunitar puternic.

Condensul, mucegaiul şi acarienii de praf, principalele consecinţe ale aerului umed din locuinţă, sunt principalii responsabili de apariţia sau acutizarea multor probleme de sănătate.

Acarienii de praf şi ciupercile apărute în mediul propice creat de umiditatea crescută sunt principalii factori de risc în apariţia alergiilor. De asemenea, excesul de umiditate favorizează apariţia mucegaiului, iar expunerea pe termen lung poate accentua tulburările gastrointestinale, iritaţiile pielii, slăbirea sistemului imunitar, hemoragiile şi bolile sistemului genito-urinar. Tot mucegaiurile de interior, care se dezvoltă din cauza condensului apărut ca urmare a umidităţii crescute din locuinţă, sunt incriminate pentru dezvoltarea astmului.

În condiţii de umiditate crescută, microorganismele se dezvoltă incontrolabil şi pătrund în căile aeriene, ducând la reacţii alergice, cum ar fi strănutul, secreţiile nazale, tusea persistentă, iritaţiile gâtului, respiraţia şuierătoare, iritaţiile cutanate şi lăcrimarea sau înroşirea ochilor.

Cu servicii de curățenie făcute cel puțin o dată pe an de profesioniști putem scăpa de acarienii de praf și de mucegai.

Umiditatea este reprezentată de cantitatea de vapori de apă din aer, ea variind în funcție de temperatura din casă și cea de afară. Umiditatea crește în casă odată cu creșterea temperaturii, dar și pe creșterea fondului producerii de abur, ca urmare a dușurilor, gătitului sau călcatului. În sezonul rece, aerisirea fiind mai rară, nivelul umidității din casă va crește.

Având un impact considerabil asupra calității vieții, trebuie acordată o importanță sporită aerului respirat și gradului său de umiditate.

Dacă hidrometrul ne indică o umiditate sub 30%, aerul este mult prea uscat, în timp ce peste 60% aerul are o umiditate prea mare. Problemele de sănătate pot fi însă ţinute la distanţă dacă menţinem umiditatea la valorile normale, între 30 şi 60%. După situaţie, putem apela fie la un umidificator, fie la un dezumidificator.

Umiditatea scăzută

O umiditate scăzută, un aer prea uscat, va determina uscarea mucoasei nazale, a pielii, crăparea buzelor și erupții cutanate, afecțiuni ale căilor respiratorii, ca bronșite, sinuzite, astm sau sângerări nazale. Vor apărea semne de uscare excesivă la nivelul mobilei, a tocăriei de lemn și a zugrăvelii, sub formă de mici fisuri, podelele se vor usca, iar praful se va depune mult mai repede.

Toate aceste semne indică nevoia unui umidificator care prin pulverizarea de apă în atmosfera locuinței să creeze un ambient confortabil.

Umiditatea în exces

O umiditate excesivă face ca odihna să aibă de suferit. Transpirația ajută la răcirea temperaturii corpului, prin evaporarea la suprafața pielii, dar când aerul este deja saturat în vapori de apă, acest proces natural este împiedicat, sporind senzația de căldură și inconfort. Organismul va fi forțat să lupte mai intens pentru „răcire”, respirând mai rapid iar inima pompând mai mult sânge către extremități și mai puțin către organele vitale, inclusiv creier. Toate aceste te vor face să te simți dezorientat, fără vlagă, iar la nivelul picioarelor vor aparea crampe musculare.

Semnele care indică umiditatea în exces a aerului respirabil din locuința noastră sunt sub forma unor pete de umezeală ce apar pe pereți, a condensului de pe ferestre și a mirosului de stătut și lemn putrezit. De aceea e necesară achiziția unui dezumidificator, care să absoarbă excesul de umiditate din locuință și care să reducă riscul apariției mucegaiului, dar și a afecțiunilor respiratorii.

Dacă mucegaiul a prins în pereți, este nevoie nu numai de o vopsire a acestora ci și de un tratament de înlăturarea mucegaiului din tencuială, după uscarea pereților și înlăturarea vopselei afectate. Dacă mucegaiul a afectat dușumeaua trebuie apelat la un tâmplar pentru înlocuirea acesteia. Este indicat să nu mai rămână în casă nici o bucată de lemn afectat de mucegai, deoarece acesta va continua să se dezvolte și să răspândească în aer.

Aerul trebuie să fie menținut curat, la o umiditate normală, mai ales dacă în casă sunt copii mici sau nou-născuți, cu un sistem imunitar foarte plăpând. Pericolele invizibile pot fi de multe ori mai dăunătoare decât cele vizibile, cauză din care trebuiesc luate toate măsurile de prevedere și eliminare a acestora.