10 greșeli de evitat când alegi o canapea nouă

7 mai, 2019

Alegerea canapelei potrivite pentru stilul și necesitățile căminului tău, trebuie să țină seama de calitățile dorite, în ceea ce privește designul și confortul, dar și de faptul că aceasta este piesa centrală de mobilier, cea mai populară și utilă, în jurul căreia se va întregi designul camerei.

Alegerea trebuie făcută fără nici un rabat la calitate sau aspect estetic, pentru că este o investiție serioasă, pentru un număr important de ani și nu este loc de regrete ulterioare pentru detalii incomode, care pot să aibă un impact foarte mare asupra confortului și satisfacției proprietarului.

Ce greșeli trebuiesc evitate atunci când cumperi o canapea nouă

  1. Nu achiziționezi o canapea doar pentru că există „dragoste la prima vedere”, ea trebuie aleasă după utilitate și funcționalitate. Dacă este o canapea pentru vizionarea filmelor sau pentru „consiliile de familie” poate să fie o canapea fixă. Dacă va fi folosită și ca pat, zilnic sau ocazional, ar fi recomandabil să alegem o canapea extensibilă.
  2. Nu cumperi o canapea care nu se potrivește ca dimensiuni spațiului de care dispui. Chiar și canapeaua perfectă din punctul de vedere al „look”-ului trebuie să fie măsurată și dimensiunile ei să fie direct legate de dimensiunea camerei în care o vom folosi, mai precis, de spațiul rămas disponibil în acea cameră. Este foarte important nu numai ca mobila să intre între pereții camerei, ci și să existe suficient loc pentru a avea confort și nu picioare lovite. Canapeaua trebuie să se potrivească cu mărimea mobilierului tău și să nu pară în comparație prea mică sau prea mare.

Într-un living spațios, mobilat sumar, nu contează foarte mult dimensiunea canapelei, designul ei foarte generos sau lățimea mânerelor. Dimensiunile acesteia devin foarte importante însă în cazul unei garsoniere sau a unui living nu prea mare, excesiv mobilat. În aceste situații vom fi mai atenți la dimensiuni și chiar la design, o canapea cu mânere mai înguste sau de loc putând fi mai ușor încadrată.

  1. Nu cumperi o canapea cu dimensiuni ce nu pot fi trecute prin ușile casei. Când am găsit cea ce ne trebuie și place, că tot suntem la dimensiuni, este foarte important să avem o discuție cu consultantul de la magazin, despre cum va fi trimisă mobila, demontată, pre-montată sau montată, pentru a vedea dacă o putem băga pe uși, lua curbele pe holuri, dacă o cărăm cu liftul sau pe scări. Nu vă trebuie o canapea pe care s-o țineți în fața ușii de la intrare.
  2. Nu cumperi o canapea fără să o încerci, pentru că așa cum poate fi mică sau mare pentru spațiul tău, la fel poate fi prea mică sau prea mare pentru tine. Nu trebuie cumpărată o canapea pe neîncercate, gândește-te la situațiile în care o vei folosi, chiar și mai rare, și convinge-te că va fi confortabilă. Trebuie să te asiguri că este suficient de lungă sau/ și de lată pentru ca toți membrii familiei tale să stea confortabil în ea. Dacă nu ești înalt sau ai probleme cu genunchii, trebuie să te asiguri că te poți ridica ușor, că șezutul canapelei este la o înălțime optimă. Dacă îți place să dormi pe canapea ai grijă ca brațele să stea într-o poziție comodă.
  3. Nu cumpăra o canapea fără să verifici dacă este sau nu solidă. Trebuie să te interesezi despre materialele folosite la structura de rezistență, dacă sunt de calitate și dacă sunt bine îmbinate între ele, orice compromis asupra calității cadrului canapelei poate înseamnă un confort mai scăzut și o durată mai mică de folosire.

Canapelele cu cadru de rezistență de calitate trebuie să se simtă solide și grele. Se poate testa cadrul ridicând un colț al canapelei cu 10 – 15 cm. Celălalt colț de pe latura lungă a canapelei ar trebui să se ridice și el. Dacă nu o face înseamnă că acel model de canapea are un cadru prea slab.

  1. Nu cumpăra o canapea extensibilă fără să controlezi rezistența sistemului de extensie, pentru a alege ceva durabil, potrivit nevoilor tale de folosire zilnică sau ocazională. Dacă vrei să folosești zilnic extensia, optează pentru o canapea cu extensie tip ribalta, extensie specifică canapelelor de două locuri, deoarece îți va oferi cel mai mare confort în timpul nopții, aproape comparabil cu o saltea normală. O extensie des întâlnită la canapelele de trei locuri, extensie care din punct de vedere al confortului îi urmează extensiei tip ribalta, este extensia tip click-clack. Extensia tip sertar este mai puțin confortabilă și se pretează extensibilelor folosite ocazional.
  2. Evită să cumperi o canapea a cărei tapițerie nu se potrivește casei și familiei tale, care nu se potrivește cu felul în care tu o folosești, greșeala putând fi foarte costisitoare. Selectează materialul în funcție de cum o să folosești canapeaua și de locul unde o să o plasezi. Dacă va fi folosită cu intensitate, un material delicat sau color o să fie uzat foarte repede. Stofele din fibre naturale sunt mai frumoase decât cele din fibre sintetice, dar își pierd foarte ușor aspectul, scămoșându-se și căpătând repede patina timpului. O variantă ar fi a o unei canapele dehusabile cu huse, ce se poate spăla periodic sau chiar înlocui după o vreme. Canapelele tapițate cu catifea sau materiale pufoase nu se potrivesc în casele cu copii mici sau animale de casă. Canapelele cu tapițeria din piele naturală trebuie evitate când în casă aveți animare de companie. Cu un aspect relativ asemănător, pielea ecologică este simplu de întreținut, exact ca cea naturală, dar încinge în timpul verii, iar după 2-3 ani are tendința de a îmbătrâni, devenind rigidă și apărând crăpături.
  3. Nu cumpăra o canapea care nu se potrivește ca stil interiorului casei tale. Stilul canapelei trebuie să fie coordonat direct cu stilul mobilierului tău, trebuind să fie un stil cu care tu te simți confortabil, nu numai când te uiți la el, ci și în felul cum funcționează pentru tine. Fiecare casă are un stil predominant, iar mai puțin în cazul în care ești foarte priceput în alternarea diferitelor stiluri, o canapea care nu se potrivește poate să îți creeze disconfort.
  4. Atenție la selectarea culorilor. O canapea cu o culoare care nu se potrivește cu ambientul casei tale poate fi o greșeală la fel de grava. Întotdeauna este o idee bună să analizezi cum arată în relație cu mobila din casă, culoarea pereților și lumina. Întotdeauna alege o culoare care îți place și pe care o poți aprecia mult timp. Culoarea este dictată și de uzura la care va fi supusă canapeaua. Dacă știi că aceasta va fi folosită zilnic și ai copii mici, specialiști în aplicarea petelor, evită culori deschise.
  5. Evitați pe cât posibil detaliile decorative fără utilitate sau care se pot deteriora ușor, pentru a nu deteriora moral foarte rapid canapeaua. Vorbim aici despre imitațiile de încrustații în lemn, nasturii de tapițerie sau țintele aplicate tapițeriei. Acestea nu numai că se pot demoda ușor, dar în timp se pot deteriora sau cade, rezultând un aspect ornat pe alocuri.

Întreținerea precară a canapelei poate fi o altă greșeală importantă ce trebuie evitată. Pentru curățarea canapelelor este nevoie de o firmă specializată în servicii de curățare profesională canapea al cărei portofoliu garantează lucrările și care are mână de lucru specializată, cu experiență și pregătită profesional.