10 lucruri din casă pe care trebuie să le cureți zilnic

15 august, 2019

Există lucruri în casă care par complet infonesive când vine vorba de curățenie, dar care în realitate sunt surse majore de împrăștiere a germenilor. Pe blatul din bucătărie de exemplu obișnuiești adesea să-ți pui cheile de la mașină când ai ajuns de la job, dar și să tai rapid o felie de pâine.

Acesta este motivul pentru care ar fi bine să-ți faci un obicei din a curăța zilnic obiectele cu care intri cel mai des în contact și care ar putea crește riscul de îmbolnăvire. 

10 lucruri din casă pe care trebuie să le cureți zilnic

1. Blatul de bucătărie

Prea puțini se gândesc la câte lucruri pun pe blatul de bucătărie, de la cheile de la maşină, portofelul, telefonul mobil sau sau orice alt obiect care anterior a fost așezat într-un loc nu foarte curat, din exterior. De aceea, fie nu mai așezi pe blatul de bucătărie aceste lucruri, fie te obișnuiești să-l ștergi zilnic. Evită să folosești buretele de vase, ci folosește mai degrabă un șervețel dezinfectant.

2. Chiuvetele

După ce te speli pe mâini, pe marginea chiuvetei pot rămâne germeni și bacterii, plus mizeria de pe mâinile tale. Aplică o soluție de curățat pe toată suprafața chiuvetei sau prepară chiar tu o soluție din bicarbonat de sodiu și apă. Pentru a îndepărta murdăria adunată mai ales la baza bateriei de chiuvetă poți folosi o periuță de dinți veche. Clătește bine pentru a îndepărta orice urmă de detergent.

3.  Prosoapele de bucătărie

Chiar dacă prosoapele de bucătărie nu par să fie murdare, acestea sunt de fapt cele mai contaminate obiecte din toată bucătăria, potrivit specialiștilor. Prosoapele de mâini se murdăresc cel mai repede pentru că adună resturi de mâncare, praf și apă și le folosești de foarte multe ori într-o zi. 

4. Filtrul de cafea

O curățare ca la carte a filtrului de cafea este importantă și necesară nu doar pentru a te bucura de o cafea bună, ci pentru propria ta sănătate. În ciuda aparențelor, el poate ascunde o mulțime de bacterii mai ales dacă îl folosești zilnic. Pentru a reduce șansele ca bacteriile să se înmulțească și să intre în contact cu organismul tău, spală zilnic componentele principale cu apă și detergent și lasă-le să se usuce înainte de a le pune în aparat.

5. Tocătorul din lemn

Tocătorul este o unealtă nelipsită din orice bucătărie unde se gătește. Din păcate, acesta depozitează germeni care te pot îmbolnăvi, de aceea trebuie curățat după fiecare folosire. Poți apela fie la soluții din comerț speciale pentru curățarea obiectelor de bucătărie, fie la soluții naturiste precum sarea grunjoasă și lămâie, care acționează ca un scrub, respectiv ca un dezinfectant natural. 

6. Buretele de vase

Considerat unul dintre cele mai murdare obiecte din casă, buretele de vase colectează nu doar mizeria de pe farfurii, ci reține în interiorul lui diverși germeni. Cel mai bun mod de a-l dezinfecta este să-l introduci zilnic în cuptorul cu microunde 1-2 minute și să-l schimbi în fiecare săptămână. 

7. Mânerele ușilor

Pare evident că trebuie curățate, însă nu toată lumea acordă importanța cuvenită clanțelor și mânerelor. Pentru că sunt foarte des folosite, pe ele se găsesc bacterii și microbi care trebuie înlăturați folosind nu doar produse de igienizare ci și dezinfectanți. Șterge zilnic clanțele și mânerele cu o cârpă înmuiată în soluție dezinfectantă sau spirt. 

8. Tastatura

Tastatura laptopului conține mai multe bacterii decât colacul de WC, spun cercetările științifice efectuate în domeniul curățeniei. Cei mai mulți microbiologi recomandă curățarea tastaturii cu o soluție dezinfectantă în fiecare săptămână, dacă însă vorbim de o tastatură folosită la comun, de mai mulți membrii ai familiei sau colegi de serviciu, aceasta ar trebui curățată zilnic, la începutul fiecărei zile.  

9. Ușa frigiderului

Un frigider trebuie să fie curățat de la interior spre exterior cam o dată pe lună. Însă, de fiecare dată când observi că s-a scurs un aliment, mizeria trebuie imediat îndepărtată, iar produsele care au depășit termenul de valabilitate ar trebui aruncate. Ușa sau mânerul ușii frigiderului care este folosită de foarte multe ori pe zi, de multe ori chiar în timp ce gătești cu mâinile ude sau murdare, ar trebui în schimb ștearsă zilnic.

10. Telefonul mobil

Îl folosim de nenumărate ori pe zi, îl punem în geantă, rucsac sau în diverse buzunare alături de alte produse, îl ținem pe masa de birou, de acasă sau de la restaurant și tastăm în timp ce mâncăm, îl lăsăm pe banca din parc sau chiar pe jos. Nu e de mirare că telefoanele mobile sunt considerate focare de infecție.

Carcasa telefonului adună din orice loc diverse bacterii care îți pun sănătatea în pericol. Pentru că e imposibil să-l folosești cu mâinile curate sau să-l păstrezi într-un loc curat, soluția cea mai simplă este să-l ștergi zilnic cu o soluție dezinfectantă.

Ne place sau nu, curățenia lucrurilor din casă este importantă pentru sănătatea noastră. Dacă ai nevoie de ajutor specializat în curățenia casei, apelează la serviciile de curățenie ajusto.ro! O echipă instruită, dedicată menținerii standardelor înalte de curățenie, poate veni la tine acasă cu echipamente profesionale să-ți redea confortul mult dorit!