10 lucruri fascinante despre somn și dormit pe care nu le știai

22 noiembrie, 2019

Poziţia în care dormim spune detalii despre personalitatea noastră. Somnul are un impact major asupra calității vieții. Un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apăra mai bine de infecții și răceli. Sunt câteva dintre lucrurile pe care probabil le știai despre importața somnului. Înțelegem cu toții importanța somnului, în primul rând datorită faptului că nu putem trăi fără somn. Există însă și lucruri mai puțin cunoscute, extrem de fascinante despre somn și dormit.

Iată ce lucruri interesante despre somn și dormit am descoperit, pe care vrem să le împărtășim cu tine:

1. Mușchii paralizează în timpul somnului

În timpul somnului REM, care apare de regulă la 90 de minute după adormire, nu-ți poți mișca mușchii, excepție fac mușchii de la nivelul ochilor. În această etapă de somn, ritmul cardiac și respirația sunt accelerate, iar creierul este mult mai activ. Paralizia musculară în timpul somnului REM reprezintă modul în care organismul te împiedică să te rănești sau să lovești involuntar persoana de lânga tine. Această stare de paralizie musculară este temporară și durează în general aproximativ 20 de minute.

2. Creierul lucrează intens în timpul somnului.

 În timp ce dormim, creierul ”lucrează”, formând noi căi neurologice. Studiile de specialitate au demonstrat că un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare și abilitățile de rezolvare a problemelor. De asemenea, somnul ne ajută să ne concentrăm mai bine și să fim mai creativi.

3. În timpul somnului, rănile se refac mai ușor

Majoritatea dintre noi știm că în timpul somnului organismul produce hormoni de creștere. Înțelegem efectul în cazul copiilor, însă dacă te întrebi ce se întâmplă cu adulții, află că procesul de creștere nu se oprește, doar că diferă. De exemplu, după un antrenament fizic, masa musculară crește, însă dacă ai suferit o leziune celulele se regenerează mult mai ușor și reface zona afectată. 

4. Dysania, problema de a te trezi dimineața

Dacă îți este dificil să te dai jos din pat dimineața, din orice motiv, chiar și atunci când nu jobul reprezintă o problemă, este posibil să suferi de dysanie. Dysania este descrisă ca fiind incapacitatea cronică de a ne ridica din pat dimineața și este adesea legata de probleme psihologice, precum anxietatea, sau de fibromialgie, o afecțiune care constă în durere cronică răspândită în tot corpul. 

5. 1 din 4 cupluri căsătorite dorm separat

Vorbim în general despre persoanele în vârstă care sunt deranjate de sforăitul partenerului, de probleme medicale sau de o distanțare în relație.

6. Insomnia se instalează în timp

Insomnia nu apare deodată. Lipsa somnului se acumuleaza în timp şi poate avea multe cauze. Cele mai des întâlnite sunt stresul, anxietatea, grijile de zi cu zi care provoacă un sentiment de teamă şi nesiguranţă, dar şi responsabilităţile care ne copleșesc.

7. Hipersomnia, creşterea substanţială a duratei de somn

Este mai puţin frecventă decât insomnia şi se referă la creşterea cu cel puţin 25% a duratei de somn, care persistă mai mult de câteva zile. Hipersomnia poate indica prezența unei boli neurologice sau psihice.

8. Somnul îmbunătățește performanța

Rezultatele au arătat că respectarea în mod regulat a numărului minim de ore de somn recomandate, 8 ore pe noapte, este asociată cu îmbunătăţiri considerabile ale atenţiei, ale capacităţii de învăţare, ale memoriei, ale reglării emoţionale, asupra calităţii vieţii în general, precum şi a sănătăţii fizice. 

9. Poziția de dormit „vorbește” despre personalitate

Te-ai gândit vreodată că modul în care dormi spune ceva despre personalitatea ta?  Poziţia fetusului adică dormitul pe o parte, cu genunchii flexați, strânși la piept, este preferata a peste 40% dintre oameni care sunt descriși drept oameni duri la prima vedere, dar care au un suflet sensibil. La prima vedere, pot părea timizi și retrași, dar după ce ajung să te cunoască sunt foarte calzi și prietenoși. Dacă dormi în poziţia soldatului (pe spate) înseamnă că ești tăcut, rezervat și ai așteptări mari atât de la tine, cât și de la ceilalți. Dacă stilul preferat de somn este dormitul pe burtă înseamnă că eşti o persoană sociabilă, amuzantă, care adoră să îi distreze pe ceilalţi, dar căreia nu îi plac schimbările, de niciun fel.

10. Prea mult somn dăunează

Bizar sau nu, dar și dacă e prea mult somnul nu este sănătos. Se pare că prea mult somn poate duce la depresii și viceversa depresiile duc de obicei la stări de somnolență. Apare astfel un cerc vicios din care este greu să ieși și să funcționezi în societatea actuală.

Importanța somnului este incontestabilă. Când dormi bine te trezești odihnit și bine-dispus, pregătit pentru activitățile zilnice. Dar, cum faci să ai un somn de calitate? În primul rând, asigurând un mediu propice pentru dormit. Curățarea saltelei de pat este esențială deoarece poate acumula în timp acarieni și mucegaiuri responsabile de insomnie sau boli respiratorii. Specialiștii ajusto.ro se ocupă de curățarea saltelei cu spumă activă, cu sistem profesional de injecție-extracție pe toată suprafața saltelei, pe ambele părți, îndepărtând astfel petele, murdăria, praful și acarienii.