Baie pentru persoane cu dizabilități: Cum o amenajezi și de ce dispozitive ai nevoie

Baie pentru persoane cu dizabilități: Cum o amenajezi și de ce dispozitive ai nevoie

3 octombrie, 2022

Baia este o cameră foarte importantă într-o casă. O amenajare baie dă posibilitatea oamenilor de a se simți curați și ordonați, precum și de a le oferi spațiu pentru a se relaxa atunci când au nevoie. Dar pentru persoanele cu dezabilități sau persoanele vârstnice, care nu se mai pot deplasa fără dificultate, o amenajare baie presupune schimbări majore și nu este vorba despre modificări standard, acestea realizându-se în funcție de gradul de independență și nevoile pacientului.

Amenajarea pentru o baie persoane cu dizabilități este vitală pentru persoanele care au căzut sau au avut recent accidente sau au fost diagnosticați cu o afecțiune cronică care a dus la probleme de mobilitate. O asemenea amenajare presupune existența unor corpuri și accesorii moderne, care pot maximiza independența și siguranța, arătând în același timp elegant.

În general, o evaluare de la un terapeut vă poate ajuta să identificați adaptările care vă vor satisface nevoile legate de problemele de sănătate existente. Dar se mai pot adăuga aici și câteva sfaturi simple, cu caracter general, cu privire la diferite dispozitive baie persoane cu dizabilități, adică echipamente specializate și corpuri de iluminat pentru sporirea confortului și independenței în baie.

baie pentru persoane cu dizabilități

Amenajarea unui duș cu acces la nivel

Un duș cu acces la nivel este un tip de duș care nu are un pas sau o buză înainte de a intra în zona de duș. Astfel, persoanele cu probleme de mobilitate pot intra la duș fără teama de a se împiedica. Acest lucru îl face potrivit pentru copii, persoane în vârstă sau utilizatori de scaune cu rotile. Procesul de amenajare baie pentru persoane cu dizabilități oferă acces mai ușor în zona pentru duș.

Va trebui să renunțați și la cabina de duș, pentru a face mai lesnicioasă intrarea. Aceasta este, probabil, cea mai mare adaptare unică pe care o puteți face la baie pentru a o face mai sigură. Puteți avea ecrane de duș de o anumită înălțime pentru a opri stropirea apei în alte zone adiacente din încăpere. Aceste ecrane este de preferat să fie prinse solid în perete, pentru confidențialitate deplină, să poată fi culisate și fixate după voie. Îngrijitorii vor putea ajuta cu ușurință la spălat, dacă este necesar.

Instalați bare de prindere în locațiile cheie

Instalarea de bare de tip „țin-te bine” este o altă amenajare foarte necesară într-o baie persoane cu dizabilități, pentru a o face mai ușor de folosit. Acest lucru va permite ținerea de ceva pentru a mări stabilitatea și siguranța, evitând alunecarea și căderile în camera de baie. Barele de prindere vin în toate formele și dimensiunile, putând fi instalate orizontal, vertical sau oblic. Aceste bare sunt foarte ușor și rapid de instalat.

Cele mai multe bare de prindere folosite pentru amenajare baie sunt fabricate din plastic turnat dur sau oțel inoxidabil. Ele pot fi poziționate lângă toaletă, în zona pentru duș sau pe și în apropierea căzii de baie. La cada de baie trebuie fixate atât pe perete de-a lungul căzii cât și în exteriorul ei. Pentru scaunul de toaletă este de preferat instalarea pe ambele laterale a unor bare de sprijin, care vor fi în forma literei „U” cu prindere dublă pe perete sau pe podea, dar poate fi cu prindere pe perete și pe podea, în forma literei „L”.

Dacă există o cada mai înaltă, este de preferat și o bară de sprijin pentru atunci când pășim în baie sau afară. Acest lucru vă oferă ceva de care să vă țineți atunci când faceți mișcări dificile sau când aveți nevoie de ajutor pentru echilibrare. Utilizatorii de scaune cu rotile le pot folosi chiar și pentru a se ajuta cu transferul de pe toaletă la cada de baie sau duș.

dispozitive baie persoane cu dizabilitati

Podele antiderapante și covorașe antiderapante

Pardoseala antiderapantă, adică rezistenta la alunecare oferă un plus de siguranță, mai ales daca ai un duș cu același nivela cu restul camerei. Toate dușurile ar trebui să vină cu o podea rezistentă la alunecare pentru o folosire liniștită și în siguranță. Cu toate acestea, când se face o amenajare baie, dacă dușul sau cada de baie este obișnuită, trebuie să investiți în covorașe anti-alunecare de înaltă calitate. Covorașele de slabă calitate, care nu sunt asigurate corespunzător, sunt la fel de periculoase și riscante ca atunci când nu se folosește nimic.

De aceea, vă recomandăm doar covorașe groase de cauciuc de la producători de încredere. Cauciucul gros va avea aproape întotdeauna o tracțiune și o aderență mai mare, mai ales dacă suprafața covorașului este nervurată sau punctată. Covorașele mai groase sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a avea colțurile în sus, ceea ce este un pericol de împiedicare. La rândul său și cada este bine să fie acoperită pe fund cu un covoraș antiderapare pentru a o folosi în siguranță.

Adăugați scaune și șezuturi de scaune pentru cadă și duș

A face duș este foarte multe ori mai convenabil decât a face baie în cadă. Singura problemă este că atunci când face baie o persoană cu dizabilități, statul îndelungat în picioare ar putea să devină o problemă. Un duș fierbinte poate deveni obositor. Dacă la acest lucru se adaugă problemele de echilibru și pardoseala udă totul devine foarte nesigur. Pentru a elimina astfel de probleme, în afara barelor de sprijin este foarte indicat să se facă amenajarea băii cu un scaun.

amenajare baie persoane cu dizabilitati

Este mult mai ușor și mai confortabil să se așeze pe un scaun decât să se stea în picioare. Un astfel de scaun trebuie să fie rezistent la greutate și stabil, din plastic armat dur, dotat cu ventuze puternice de cauciuc, care să fie stabil și să nu alunece. Dacă aveți o cadă care permite puteți folosi un scaun care să se sprijine pe marginile căzii. Dacă la amenajare baie ați montat un dus la nivelul pardoselii, fără cadă, este de preferat să puneți un scaun pliant fixat pe perete, care va fi foarte util, dar și deosebit de estetic.

Iluminarea cu senzor de mișcare

Iluminarea automată poate fi o binecuvântare, în special în băile unde nu există lumină naturală. Luminile activate prin senzor de mișcare înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la localizarea comutatorului. De asemenea, sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, fiindcă se opresc dacă nu este mișcare.

Bateriile de duș și chiuvetă mono comandă termostatic

Un duș termostatic cu mono comandă este ușor de folosit pentru că doar se pornește și oprește, iar temperatura apei este selectată anterior. Este înțelept să vă asigurați că dușul este echipat cu comenzi ușor de utilizat, un duș cu un singur buton este potrivit, și va evita orice accidente sau confuzii.

 

preloader