Mutarea în casă nouă: Cum pregătești copilul pentru această schimbare

Mutarea în casă nouă: Cum pregătești copilul pentru această schimbare

27 septembrie, 2022

Mutarea în casă nouă este întotdeauna un eveniment important. Când găsești casa visurilor tale, indiferent dacă este nou construită sau pur și simplu este o schimbare de locație, indiferent de condițiile din cartier sau de cât de simpatici și prietenoși sunt noii vecini, pentru tine și familia ta este un șoc, care va cere adaptarea la noile condiții. Mutarea în alt apartament sau într-o altă casă este un moment când trebuie să te adaptezi la nou, chiar dacă noile facilități și condiții sunt de necontestat mai bune.

Copilul tău va fi cea mai afectată parte a familiei. Pentru el mutarea în casă nouă este o dezrădăcinare de acasă, din colectivul de la grădiniță sau școală și reprezintă o îndepărtare sfâșietoare de prieteni. Este foarte important ca să pregătiți cu mare atenție momentul pentru ca mutarea în casă nouă să nu devină o traumă pentru copil. Copilul trebuie pregătit pentru a se adapta la tranziție și chiar să îl faceți să aștepte cu nerăbdare acest eveniment.

mutarea în casă nouă

Cum trebuie să informezi copilul despre schimbarea locuinței

Schimbarea școlilor, părăsirea prietenilor și abandonarea dormitorului din copilărie are potențialul de a face mutarea în casă nouă foarte dificilă, dacă nu chiar de-a dreptul traumatizantă. Dar nu trebuie să fie așa.

În primul rând, copiii sunt rezistenți și eminamente adaptabili. Și în al doilea rând, adulții au puterea de a ajuta la minimizarea lacrimilor și temerilor, datorită încrederii deținute, mai ales în cazul unei schimbări de locuință.

Ținând cont de fiecare copil și de situație familială care diferită de la un caz la altul, trebuie avute în vedere câteva sfaturi pentru a face relocarea cu familia cât mai nedureroasă posibil pentru toți cei implicați. Este un moment în care este nevoie să fiți apropiat de copil și foarte transparent pentru ca aceștia să capete încrederea necesară în voi ca părinți.

  • Spuneți-le cât mai curând posibil copiilor despre mutarea în casă nouă preconizată. Permiteți-le să participe la discuțiile pe acest subiect pentru a-i ajuta să se pregătească și să se simtă implicați.
  • Dați-le suficiente detalii, ca în funcție de vârsta lor, să-și poată crea o imagine de ansamblu a noului loc. Adaugă și detalii privitoare la data mutării sau amănunte despre noua lor cameră.
  • Ajutați-vă copii să găsească motive pentru a fi încântați de mutarea în casă nouă preconizată. Cu siguranță au nevoie de ajutorul vostru ca părinți pentru a fi încântați să-și lase vechii prieteni în urmă și să se mute într-un loc nou.
  • Răspundeți-le la întrebările lor onest, pentru a-i ajuta să se simtă în largul lor. S-ar putea să se întrebe cum vor păstra legătura cu vechii prieteni sau cum va fi la noua lor școală.
  • Ajutați-i să-și înțeleagă sentimentele. Vor experimenta mari emoții înfricoșătoare și s-ar putea să nu înțeleagă care sunt acele sentimente sau cum să se ocupe de ele. Folosiți cărți, muzică sau clipuri preferate pentru a vă ajuta copiii să-și înțeleagă emoțiile și să le gestioneze pozitiv.

mutarea in alt apartament

Sfaturi de pregătirea copilul pentru schimbarea locuinței

Odată ce ați informat copilul despre mutarea în alt apartament va trebui să vă obișnuiți cu atitudinea lor morocănoasă și să procedați cu delicatețe în fața imensei stive de bagaje, jucării, cărți și caiete, din care nu se poate renunța la nimic. În continuare iterăm câteva sfaturi pentru a putea depăși mai ușor, cu copilul tău, criza cu mutarea în casă nouă:

  • Luați copilul în „excursii de recunoaștere” la noua locuință și explicați-i avantajele viitoare, prezentați-i vecinii, în măsura în care ați aflat câte ceva, dar numai de bine. Verificați drumul la grădiniță sau școală.
  • Începeți împachetarea și curățenia, pentru mutarea din timp, nu o faceți în grabă, în ultimul moment, astfel încât familia dumneavoastră să poată fi pe deplin pregătită pentru ziua cea mare a mutării.
  • Fă un plan pe o săptămână, împreună cu copilul, și planificați fiecare detaliu înainte de mutare, cum se va face ambalarea și modul în care se va face mutarea în casă nouă în condiții de deplină siguranță.
  • Veniți cu liste de lucruri simple de făcut, în care să implicați copilul. Dați-le importanță pentru asta.
  • Respectați rutinele. A avea un program stabilit face minuni pentru mințile tinere. Cel mai bun mod de a reduce incertitudinea și de a atenua stresul la copil este să te asiguri că programele și rutinele familiale sunt respectate cu ocazia mutării.

mutarea în casă nouă

  • Încearcați să aveți timp liber pentru a-l petrece cu copilul în discuții despre mutarea în alt apartament, chiar dacă tu nu ai terminat cu pregătirile pentru aceasta și ești încă stresat.
  • Folosește coduri de culoare pentru cutiile în care ai împachetat bagajele, mai ales atunci când folosești ajutorul copilului. Cere-i aprobarea lui la organizarea pe culori.
  • Copilul nu va renunța la anumite lucruri nefolositoare. Pentru a nu crea discuții profită de perioada când este la școală pentru a scăpa de aceste junkuri, pe care nu vrei să le cari în casa nouă.
  • Angajează un babysitter pentru a avea grijă de copil, a-l plimba sau duce de acasă pentru a-ți crea mai mult spațiu de acțiune la strânsul bagajelor și ambalarea lor.
  • Păstrează o atitudine pozitivă în timp ce faci mutarea în casă nouă, chiar dacă ești obosit sau ai probleme. Copilul este sensibil și susceptibil de a se confrunta imediat cu anxietatea.
  • Lasă copilul să ia câteva decizii și să se implice în procesul de mutare. Nu-i oferi ocazia să ia o hotărâre cu care nu vei fi de acord. Încearcă să destinzi atmosfera nu să o tensionezi inutil.
  • Acordă timp suficient copilului pentru adaptarea la noua locuință. Așteaptă-te la emoții puternice.
  • Copilul are nevoie de amintiri de la vechea locuință și este bine să faci poze cu ea și eventual cu el și cu prietenii lui.
  • După mutarea în casă nouă planifică o vizită la vechea adresă pentru a lăsa copilul să se întâlnească cu vechii prieteni și să-și poată lua la revedere.
preloader