Gletuirea pereților. Cum se procedează corect pentru un rezultat profesionist

Gletuirea pereților. Cum se procedează corect pentru un rezultat profesionist

9 septembrie, 2022

Indiferent dacă este o casă nouă sau una renovată, este foarte important ca pereții și tavanele să fie frumos finisate, să prezinte o suprafață perfect plană, ca o „coală de hârtie”, cum adesea se spune, fără denivelări sau alte asperități. Pe un astfel de perete se va putea zugrăvi sau tapeta cu rezultate foarte bune. Un astfel de finisaj este rezultatul operației corecte pentru gletuirea pereților.

Ce înseamnă gletuirea pereților

Procedura de gletuirea pereților are drept scop pregătirea suprafețelor pereților și tavanului, netezirea acestora înainte de etapa finală de zugrăvire sau tapetare.

Procedeul de gletuire pereți se referă la aplicarea unui strat vizibil, dar foarte subțire, de maxim 10 mm, de material, cu scopul de a netezi suprafețele. În funcție de scopul pentru care este utilizat există mai multe tipuri de glet și anume:

  • Glet de încărcare – care se utilizează atunci când suprafața nu este netedă și este nevoie de mai mult material pentru a o aduce la același nivel. Grosimea avută este între 2 și 10 mm.
  • Glet de finisaj – este acel strat ce se aplica la final, pregătind suprafața pentru operațiile ulterioare, de zugrăvit sau tapetat, cu o grosimea maximă este de 2 mm.

gletuirea pereților

Care sunt principalele caracteristici ale gletului

Pentru a obține un glet profesional trebuie să ai în vedere următoarele caracteristici:

  • Aspectul practic contează cel mai mult, rolul său fiind de gletuire pereți și tavan. Trebuie să prezinte un aspect finisat și să nu prezinte denivelări și să aibă o culoare cât de cât uniformă.
  • Rezistența la stres și durata de viață depind de modul de preparare și de aplicarea gletului. Proporțiile materialelor ce intră în amestecul pentru gletuire pereți trebuie respectate cu strictețe pentru a fi rezistente la stresul mecanic și a diminua riscul apariției unor fisuri în perete.
  • Aderența gletului la perete sau tavan trebuie să fie foarte bună. Reparațiile sunt mult mai greu de realizat în cazul când gletul cade și, de cele mai multe ori, este necesară îndepărtarea completă a acestuia de pe perete și din nou o gletuire pereți realizată de la 0.

Tipuri de glet pentru pereți

Pe piața actuală există multe tipuri de glet, în funcție de componente fiecare având proprietățile sale:

  • Gletul pe bază de ciment, cu tot aspectul său brut, poate fi folosit atât la finisarea fațadei cât și a pereților și tavanelor la interior. Este un glet cu o rezistență ridicată la umiditate.
  • Gletul pe bază de ipsos este des folosit. fiind foarte ușor de aplicat. obținând un aspect fin și neted. Acest glet trebuie evitat în zonele cu umiditate crescută, precum băile, bucătăriile sau subsolurile. Gletul de ipsos poate necesita șlefuire, pentru un finisaj foarte bun, ceea ce poate ridica costurile manoperei.
  • Gletul pe bază de var și ipsos este un glet rezistent la umezeală, de cele mai multe ori neimplicând șlefuirea. În plus este un glet ce are proprietăți de combatere a mucegaiului.
  • Gletul de finisaj sintetic este, poate, cel mai eficient material, putând fi folosit în orice lucrare de gletuire. Acest tip de glet se face cunoscut pentru flexibilitate, dar și elasticitate, si rezistența la umezeală, Poate fi folosit pentru finisarea suprafețelor foarte dificile. Acest glet are 4 niveluri de finisaj, pentru a vă ghida în cazul unei bune alegeri pentru gletuire pereți sau chiar gletuirea pereților vechi.

gletuirea pereților vechi

De ce ai nevoie pentru gletuirea pereților

De reținut că fiecare producător are rețeta de preparare scrisă, precum și suprafața acoperită cu o anumită cantitate, așa că se poate calcula ușor cantitatea necesară pentru gletuire. În afara gletului ales după tipul lucrării care este de făcut, mai este nevoie de câteva materiale și unelte:

  • Amorsă glet – care se aplica înainte pentru a pregăti suprafața.
  • Găleată sau un alt vas în care să se pregătească gletul.
  • Un mixer pentru amestecarea gletului.
  • Cancioc cu ajutorul căruia vei lua cantități mici de material din găleată.
  • Pentru a întinde bine materialul ai nevoie si de o gletieră, de preferat din inox.
  • Un șpaclu cu ajutorul căruia poți să răzuiești imperfecțiunile.
  • Trafalet pentru amorsă.
  • Șmirghel dacă este cazul, pentru a finisa suprafața.
  • Pentru a aplica glet pe tavan ai nevoie și de o scară, precum și de ochelari de protecție.

Care este procedura corectă de aplicare a gletului

Pasul 1. Operația de gletuirea pereților și tavan începe cu pregătirea suprafețelor și pentru asta se impune respectarea următoarelor cerințe:

  • Se aplică folie de protecție pe podea și pe ramele ușilor și geamurilor, dacă este cazul.
  • Suprafețele suport, adică pereții și tavanul, sunt netede și nu prezintă urme de praf sau murdărie.
  • Daca pereții au fost zugrăviți, umeziți-i cu o bidinea și rașchetați-i cu ajutorul unui șpaclu.
  • Reparați eventualele imperfecțiuni, precum găuri, zgârieturi, denivelări etc.
  • Se aplică amorsa pe întreaga suprafață pe care urmează a fi făcută operația de gletuire pereți.
  • Ideal ar fi ca pregătirea suprafețelor să se realizeze cu 24 de ore înainte de aplicarea gletului, pentru a permite degajarea prafului.

gletuirea pereților

Pasul 2. Pregătirea gletului trebuie făcută cu respectarea proporțiilor recomandate de fișa tehnică a producătorului. Este indicat ca materialele să fie procurate recent, fără a fi nevoite să stea depozitate în condiții care să le permită să se degradeze.

Gletul se prepară întotdeauna în recipiente curate, astfel:

  • Se toarnă întâi cantitatea de apă recomandată în recipientul în care se face amestecul.
  • Se adaugă cantitatea de material recomandată de producător și se lasă să absoarbă apa. Nu se începe amestecul imediat. Fără o bună hidratare se pot forma cocoloașe.
  • Odată absorbită apa, se amestecă cu un mixer special până când se obține o consistență omogenă.
  • Prepararea precedă imediat operațiunea de gletuire pereți, pentru a nu permite întărirea gletului.

Pasul 3. Aplicarea gletului se face pe suprafețele suport într-un strat grosier. Este foarte important să se înțeleagă că gletul se usucă foarte repede și tocmai de aceea va trebui să nivelați suprafețele chiar în momentul aplicării. Înainte de a trece la aplicarea stratului final de glet, se va aerisi camera pentru a permite uscarea uniformă a pereților.

Pentru o gletuire netedă într-o singură mână este indicat, indiferent de gletul ales, să adăugați cu 10 la 15% mai multă apă, astfel încât gletul să fie mult mai moale. Pentru aplicare se folosește un trafalet, ce se încarcă direct din găleată cu până la 1,5 kg de glet.

Nivelarea se va face cu o gletieră profesională, adică ușoară, cu lamele flexibile și cu mâner ergonomic. O astfel de gletieră va încărca peretele acolo unde este nevoie și va întinde materialul acolo unde trebuie.

 

preloader