Vopsirea faianței și gresiei: 10 reguli de care să ții cont

Vopsirea faianței și gresiei: 10 reguli de care să ții cont

25 august, 2022

Dacă a trecut mult timp de când nu te-ai mai ocupat de amenajarea casei și simți că a venit momentul unei schimbări, dar nu dispui de un buget generos, vopsirea faianței și gresiei poate fi o opțiune deloc de neglijat. Montarea unor finisaje noi necesită un buget considerabil, cât și timp și găsirea unor meșteri profesioniști.

Vopsirea plăcilor ceramice, adică vopsirea faianței sau vopsirea gresiei este o alternativă rapidă, eficientă, și considerabil mai ieftină la înlocuirea plăcilor vechi.

Vopsirea gresiei cu vopsea specializată va oferi acesteia, în bucătărie sau baie, un finisaj excelent timp de cel puțin câțiva ani, mai ales dacă eviți zonele expuse la apă, cum ar fi cabina de duș sau în spatele chiuvetelor de bucătărie.

Cu un lac dat peste vopsea se poate prelungi durata de viață a ceramicii vopsite. Vopsirea gresiei va arăta foarte bine pentru un timp, dar poate începe să se curețe și să dea semne de uzură în zonele cu trafic ridicat și expuse mult la apă.

Atunci când sunt vopsite corect, plăcile de faianță și gresie arată extrem de impresionant. Plăcile învechite, urât colorate, vor fi complet transformate și nici nu va dura prea multe zile.

vopsirea faiantei

Se pot vopsi plăcile ceramice de faianță și gresie?

Potrivit specialiștilor vopsirea faianței și a gresiei este posibilă, deoarece plăcile de ceramică, porțelanul sau chiar piatra naturală pot fi vopsite, dar suprafața trebuie pregătită cu grijă, șlefuită, amorsată și în cele din urmă vopsită cu vopsea epoxidică. Pereții băii sunt cei mai potriviți pentru vopsit.

Vopsirea gresiei de pe pardoseală nu este foarte rentabilă, așa cum s-a mai spus, este posibil ca după o perioadă de timp, nu foarte îndelungat, să înceapă a se curăța din cauza traficului și a apei.

Cea mai bună vopsea de aplicat pe faianță sau gresie

Nu orice vopsea este potrivită pentru plăcile ceramice, fie că vorbim despre vopsirea faianței sau vopsirea gresiei. Vopselele pe bază de apă nu rezistă, se spală ușor, iar vopseaua obișnuită de perete nu se va adera bine la suprafață. Vopseaua epoxidică este o opțiune bună, deoarece este foarte rezistentă la soluțiile abrazive și de curățare.

Uretanul alchidic și vopseaua emailată sunt utilizate în mod obișnuit, precum și vopseaua pe bază de silicon. Există, de asemenea, vopsele specifice pentru plăcile ceramice, rezistente la apă, care rezistă la temperaturile ridicate și umiditatea bucătăriilor și băilor.

Orice vopsea este un produs cu o anumită compoziție chimică și este recomandat să citești cu atenție prospectul și să ai răbdarea necesară pentru a respecta indicațiile.

vopsirea gresiei

Pregătirea suprafeței pentru vopsit

Pentru a face bine vopsirea gresiei sau a faianței suprafața din zonă trebuie pregătită corespunzător:

  • După eliberarea zonei de lucrurile care ne incomodează sau nu avem nevoie, se acoperă toate obiectele sanitare și mobila. Se delimitează zona cu bandă adezivă de hârtie pentru a proteja și a nu murdări.
  • Se face o degresare a suprafeței care urmează să fie vopsită cu o soluție de curățat baia. Plăcile vor trebui să fie complet lipsite de murdărie și grăsime. Se folosește un burete abraziv sau o lână de sârmă.
  • Se va curăța și chitul pentru a înlătura orice reziduu și se așteaptă apoi să se usuce. Dacă sunt zone cu chit lipsă se va înlocui și se va aștepta să se usuce.
    În cazul în care are fisuri sau ciobiri, se folosește o rășină epoxidică pentru reparații.
  • Următorul pas este de șlefuirea suprafețelor, cu precădere cele lucioase, pentru o mai bună aderență. Se va folosi un șmirghel de 120 la 220. Se periază plăcile și se aspiră orice praf, apoi cu o cârpă umedă se șterg plăcile și suprafețele din apropiere și se așteaptă să se usuce.
  • Unele vopsele cer folosirea în prealabil a unui grund. După acoperirea suprafeței cu acest grund se așteaptă o bună uscare a acestuia, probabil cam 2 ore.
  • Vopsirea propriu-zisă începe cu aplicarea primului strat de vopsea specială pentru gresie și faianță.
  • Pentru rezultate deosebit de bune se pot aplica 2 sau 3 straturi, la o adică chiar 4, în funcție de culoarea inițială a ceramicii și de grosimea stratului întins. Între straturi așteptați cel puțin 6 ore pentru uscare, funcție de instrucțiunile producătorului.

Reguli de care trebuie să ținem cont când vopsim faianța sau gresia

1. Vopsirea faianței sau a gresiei nu este o soluție permanentă. Vopsirea plăcilor ceramice doar prelungește durata de viață a plăcilor existente. În timp vopseaua se poate decoji sau se va crăpa.

vopsirea faiantei

2. Plăcile ceramice vopsite cer un minim de întreținere. Curățarea regulată cu un detergent blând va face trucul și va da o față proaspătă zonei unde s-a făcut vopsirea faianței sau a gresiei.

3. În zonele cu mult trafic și apă, nu se recomandă vopsirea plăcilor. Este recomandat să se evite vopsirea gresiei în cabinele de duș sau în imediata apropiere pentru că prea multă apă favorizează curățarea vopselei.

4. Utilizarea covorașelor în special în zonele cu trafic intens, va prelungi durata de viață a plăcilor pictate.

5. Vopsirea faianței sau a gresiei în baie sau în bucătărie va face nefuncțională această încăpere pentru un timp necesar uscării vopselei, mult mai scurt decât pentru înlocuirea în totalitate a plăcilor ceramice.

6. Munca de pregătire pentru vopsirea gresiei sau a faianței necesită lucrări preliminare extinse, inclusiv repararea oricăror plăci sparte și amorsarea suprafeței.

7. Pentru o mai bună aderență a vopselei plăcile ceramice trebuie șlefuite pentru degroșarea glazurii.

8. Pentru a te asigura că vopseaua aderă bine la plăci, este mai bine să aplici mai întâi un grund. Acest lucru nu este esențial, dar va duce la un finisaj mult mai durabil. Uscarea grundului pe bază de shellac este o alegere bună ce funcționează pe suprafețe lucioase, dar chiar dacă pare rapid uscat, are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a fi complet uscat.

9. Lucrează mai întâi rosturile cu chit și apoi pictează suprafața plăcilor ceramice. Dacă utilizezi o pensulă pentru vopsirea faianței sau a gresiei este bine să folosești una de 2 la 4 inch.

10. Dacă dorești un finisaj mai neted este bine să se folosească o rola de trafalet din spumă. Mai întâi se utilizează o perie de 1-2 inch pentru a picta rosturile dintre plăci și apoi se dă un strat subțire peste grund.

preloader