10 lucruri neștiute despre frigider și utilizarea lui corectă

25 septembrie, 2019

Noi credem că nu este necesar să facem un exercițiu de imaginație ca să ne închipuim cum ar arăta casa noastră fără electrocasnice. E mai mult decât clar! Știm cu toții că frigiderul nu a existat dintotdeauna, ca și mașina de spălat rufe sau aragazul, dar recunoaștem că nouă celor din prezent ne vine greu să ne imaginăm viața fără ele.

Ceea ce probabil nu știm majoritatea dintre noi despre frigider sunt aspecte legate de utilizarea corectă, care pe de-o parte ne-ar ajuta să le apreciem mai mult și poate chiar să le folosim cu mai multă grijă, aspect care ar contribui la prelungirea duratei de funcționare și la reducerea facturii la energie electrică.

Despre frigider vom vorbi astăzi și despre anumite aspecte mai puțin cunoscute despre acest electrocasnic care ne ajută să ne menținem alimentele proaspete și băuturile reci în zilele toride de vară. Iată 10 lucruri neștiute, unele mai inedite altele mai utile, dar deosebit de interesante despre frigider:

10 lucruri neștiute despre frigider și utilizarea lui corectă

1. Primul frigider a fost realizat în secolul XVIII.

Puțină lume cunoaște faptul că primul frigider a fost realizat în secolul XVIII. Mai exact, această invenție se datorează unui profesor de origine engleză, William Cullen, care a realizat în anul 1755 un prototip al frigiderului modern, pe atunci fiind de fapt o mașină de refrigerare care reușea să producă gheață. Acest model a fost startul unui progres tehnologic din punct de vedere al frigiderelor, fiind un adevărat reper în rândul electrocasnicelor.

2. Primele frigidere costau mai mult decât mașinile.

În 1922, apare primul frigider de uz domestic, însă puțină lume își permitea un astfel de lux. Cât costa un frigider la acea vreme? Comparând cu prețul pentru o mașină Ford ce ajungea la suma de 450$, un frigider depășea suma de 700$, astfel că decizia de a-l cumpăra era una… foarte dificilă.

3. Primele frigidere din România s-au construit în anul 1956.

Purtau denumirea de Pinguin, la Uzina de Mașini Electrice București, denumită pe atunci „Klement Gottwald”. Funcționau pe sistemul cu absorție (precum Fram, care au fost produse ulterior) și nu aveau termostat. 

4. Un frigider vechi consumă cu 25% mai mult față de unul nou.

Dacă te-ai gândit să-i faci un cadou bunicii și să-i dai frigiderul tău vechi, mai gândește-te. Studiile arată că un frigider de generație nouă consumă jumătate din cantitatea de energie necesară unui frigider produs acum 15-20 de ani.

5. Frigiderul consumă 12% din energia totală a casei.  

Așadar, dacă te pregătești să-ți cumperi un frigider din punctul de vedere al consumului de energie electrică, atunci când îl alegi, uită-te la ce clasă energetică aparține, cel mai bine ar fi A ++. 

6. Frigiderul poate să consume dublu față de cât menționează eticheta lui.

Consumul declarat de producător este unul relativ raportat la un cosum mediu de referință. În acest calcul vor intra aspecte precum temperatura din camera unde este plasat frigiderul, volumul alimentelor din interior, cât de des este încărcat cu produse noi și de câte ori pe zi se deschide ușa frigiderului etc. 

7. Un frigider foarte plin va consuma mai mult.

Un frigider încărcat la capacitate maximă nu va putea funcționa corect și va avea un consum mai mare de energie. Motivul este acela că agregatul de refrigerare va folosi mai mult curent electric pentru a refrigera alimentele comparativ cu cea folosită pentru a menține aerul interior rece, la temperatura stabilită. Se recomandă lăsarea unui unui spațiu liber aproximativ 20% din capacitatea frigiderului pentru o bună circulație a aerului.

8. Alimentele decongelate în frigider ajută la reducerea consumului de energie.

Dacă ai nevoie să decongelezi alimente, cel mai bine este să le pui în prealabil în frigider. În acest fel, alimentele se decongelează dar, în același timp, frigiderul folosește temperatura alimentelor congelate pentru răcire, fără a consuma energie electrică în plus.

9. Știai că există o zi a curățării frigiderului?

În America se sărbătorește în fiecare an pe 14 noiembrie când proprietarii sunt sfătuiți să își curețe aceste electrocasnice.

10. Congelarea din interiorul frigiderului este cauzată de deschiderea frecventă a ușii.

În frigidere, congelarea este cauzată de îngheţarea vaporilor de apă care provin de la mâncare şi de la aerul care intră de fiecare dată când deschizi uşa frigiderului. În situația în care compresorul trebuie să ruleze pentru o perioadă îndelungată de timp, se formează gheață pe peretele din spate.

Ești hotărât să-ți cumperi un frigider nou? ajusto.ro este gata să vă ajute cu instalarea aparatelor electrocasnice cu specialiști cu experiență, prețuri corecte, fără bacșiș!

 

preloader