10 modele de pereți despărțitori. Cum delimitezi spațiul într-un mod modern

21 mai, 2020

În societatea modernă, compartimentările clasice realizate cu ajutorul pereților de beton și-au pierdut aproape în totalitate popularitatea. Este o consecință care survine în principal din cauza costurilor.
Compartimentarea spațiului este un aspect care necesită toată atenția atât în cazul blocurilor de locuințe cât mai ales în cadrul birourilor. În amble situaţii este de presupus că scopul compartimentării este acela de a le da ocazia celor care utilizează spațiul să se poată bucura în voie de cât mai multe funcționalități. Atunci când sunt mai multe persoane care dispun de un spaţiu comun, nevoia de compartimentare devine şi mai evidentă.

Unde pot fi folosite compartimentările

La fel de important ca şi compartimentarea propriu zisă este modul în care înţelegem să facem această delimitare în situaţii diferite. Atunci când discutăm despre separarea zonelor dintr-o anumită cameră este foarte puţin probabil să ne dorim ridicarea unui perete propriu-zis care să ducă astfel la separarea camerei iniţiale în două total diferite. Astfel, pentru situaţii care implică delimitarea unor zone diferite în interiorul aceleiaşi încăperi, soluţiile pot fi mult mai uşor de aplicat şi, în fond, mult mai puţin intruzive în relaţie cu structura iniţială a spaţiului respectiv.

Soluţiile pentru instalarea unor pereţi despărţitori care să nu fie complet opaci sau compacţi pot fi limitate numai de imaginaţie şi, cu siguranţă, cu cât vor fi mai ingenioase soluţiile, cu atât mai mult vor avea un impact mai puternic.

Îți prezentăm câteva exemple de spaţii pe care le poți delimita în funcție de nevoile casei tale:

Delimitare în living. Livingul este una dintre camerele cu cel mai mare potenţial din casă. Pot fi gândite aici spaţii pentru a petrece timpul cu familia sau pentru a-i primi pe prieteni, o zonă de relaxare destinată lecturii sau gândită pentru a putea asculta muzică în linişte şi, la fel de bine, tot în living ar putea fi amplasat un birou pentru atunci când este nevoie să se lucreze de acasă.

Ar fi absurd ca toate aceste zone să fie separate prin pereţi, ducând astfel la o recompartimentare totală a spaţiului original. Totuşi, fără a renunţa la scopul original al livingului ar putea fi avută în vedere instalarea unor pereți din gips carton pentru a delimita acele zone care au nevoie în mod special de linişte pentru a putea întreţine concentrarea atenţiei. Home office-ul şi zona destinată lecturii sunt, cu siguranţă, printre ele.

perete despartitor gips carton

Delimitare în bucătărie. Aici separarea printr-un perete fals ar putea marca diferenţa dintre zona de pregătire a mesei şi zona destinată servirii mesei.

Delimitare în baie. O posibilă delimitare ar putea fi necesară între zona unde sunt amplasate duşul şi/sau cada şi restul încăperii. Aburii şi umiditatea pot constitui un motiv cât se poate de serios pentru a impune delimitarea zonelor mai sus amintite de restul încăperii. Cu atât mai mult în cazul băilor care au şi spaţii de depozitare deschise pentru păstrarea prosoapelor, a halatelor de baie sau a altor obiecte de igienă şi îngrijire.

Delimitare în dormitor. Dormitorul este o altă încăpere în care poate fi considerată utilă instalarea unui perete despărţitor. Scopul unui astfel de departajări ar putea fi acela de a separa în mod elegant zona de dormit de aceea ocupată de dressing.

perete despartitor

Delimitare într-un spațiu de birouri. În birourile de azi delimitarea se face în designul clasic prin pereți de sticlă ce permite ca spațiul să fie vizibil, sau în designul modern cu pereți semi-deschiși sau paravane, ce crează spații deschise și generoase, ce dau sentimentul de egalitate.

Modele de pereți despărțitori

1. Pereți din rigips. Acești pereți din gips carton pot face diferite împărțiri ale unui spațiu vast, structura fiind ușoară și necesitând minime lucrări de mărirea rezistenței de susținere. Dublați și izolați termic și fonic acești pereți și veți crea un confort deosebit. Pentru montare perete rigips cheltuielile sunt mici și ușor de facut, necesitând un timp relativ scurt. Este soluție care se pretează la pereți întregi, poate chiar pentru delimitarea de cămări, debarale sau dressinguri, dar și pereți semi-deschiși, atât în apartamente cât și în clădiri de birouri. Sunt ideali pentru construcția unui perete fals.

2. Pereți din sticlă. Există opțiunea unor pereți de sticlă, transparenți, pe structură pliantă care permite să fie retractată cu ușurință de fiecare dată când este dorit un spațiu open space. Sunt folosiți la deschiderea spre terasă sau la separarea zonei de dining de restul livingului, iar într-un spațiu de birouri pot delimita foarte ușor o sală de sedințe de restul birourilor în cazul unor discuții importante.

3. Pereți verzi. Tablourile și pereții din licheni stabilizați au inițiat o nouă piață în design-ul interior, iar cererea este în continuă creștere. Dacă îți dorești să aduci natura mai aproape, fără să investești timp în îngrijirea plantelor, separă o încăpere cu ajutorul unui panou decorativ viu.

perete fals

4. Perete despărțitor pe cadru metalic. Este un perete întreg, ce poate fi personalizat creativ prin alegerea numărului de „ochiuri” existente, prin culoarea structurii metalice sau grosimea geamului. Birourile delimitate astfel sunt elegante, iar în apartament poate încadra o cameră cum este bucătăria. Sunt partiționări în sisteme modulare flexibile, demontabile și ușor de relocat.

5. Perete despărțitor cu cadru de lemn. Are caracteristicile foarte apropiate celui cu cadru de metal, dar în plus poate fi fixat pe șină, dispusă pe tavan și pardoseală, putând astfel să fie glisat și la nevoie să permită o cu totul altă compartimentare. Este folosit de obicei la compartimentarea birourilor.

6. Pereți despărțitori plianți. Este un sistem de pereți despărțitori glisanți pliabili pentru birouri, ce încorporează o serie de panouri plate, de până la 90 cm lățime, fixate împreună prin balamale, pentru a oferi un aspect perfect plan atunci când sunt închise. Panourile sunt manevrabile fie cu ajutorul unor șine montate în tavan sau un profil foarte discret fixat pe podea. Panourile sunt fie cu sticlă, fie opace. Fiecare secțiune de perete încorporează la capăt un panou cu rol de ușă de trecere, care oferă o metodă rapidă de închidere a peretelui și mijloc de acces în camerele alăturate.

7. Paravan metalic. O altă variantă de compartimentare a spațiului, fie în apartament sau la birou, este aceea a unui paravan „full height” format dintr-un rând de țevi metalice, inox, bronz sau fier forjat, care permit vizionarea întregii camere dar dau și senzația de departajare a spațiului compartimentat. Pentru a sparge monotonia și a da viață acestui decor se pot fixa pe paravan rafturi, dulapuri sau ghivece cu flori.

perete despartitor metalic

8. Paravane MDF. O altă variantă pentru crearea de perete fals pentru compartimentarea în locuință sau la birou este paravanul din MDF. Un model versatil, acest stil de paravan păstrează luminozitatea încăperii prin modelul spart, care adaugă o notă veselă întregii încăperi, pe care o separă vizual la latitudinea proprietarului, putând fi personalizat conform dorințelor sale.

9. Perete bibliotecă. Crearea unui perete fals la intrarea într-un apartament cu living open space pentru a crea un hol fals se poate face foarte ușor folosind o etajeră înaltă până la tavan sau în apropiere, care în partea inferioară are spațiul de depozitare în dulapuri și sertare. În partea de sus, etajera fără spate permite vederea în restul camerei, mărind astfel confortul vizual.

10. Pereți de sticlă dublu vitrat. Foarte performant în zona cu birouri, este format din panouri de sticlă fixate între ele printr-o bandă transparentă dublu adezivă. Este un sistem de compartimentare flexibil și versatil, cu o izolare fonică de primă clasă. Este un sistem complet vitrat, cu sticlă dublă laminată sau securizată, modulele fiind elemente „full height”.

preloader