10 moduri creative pentru mascarea țevilor și conductelor din apartament

10 moduri creative pentru mascarea țevilor și conductelor din apartament

4 mai, 2022

Una dintre problemele cu care ne confruntăm în amenajarea locuințelor este legată de mascarea țevilor, fie că ne referim la mascare țevi calorifer sau la cele sanitare, conducte de alimentare cu gaze, ba uneori chiar la mascarea anumitor cabluri electrice, apărute ulterior finalizării instalației electrice principale.

La acestea se mai adaugă conductele de la instalațiile de aer condiționat, hotele pentru bucătărie sau alte dispozitive din propria noastră locuință, pentru care ar trebui să găsim alternative de mascare țevi cel puțin eficiente.

mascarea tevilor

Efectele negative ale țevilor și conductelor nemascate

Dacă nu facem procedeul de mascare țevi în locuință, se va crea un inconfort vizual, la care se va adăuga sentimentul de aglomerare și lipsă de personalitate a spațiului. Mascarea țevilor face posibilă o mai bună păstrare a curățeniei, reducând substanțial crearea de zone propice acumulării prafului și chiar a murdăriei. Procedura de mascare țevi și conducte creează suprafețe estetice, continue, fără obstacole sau zone aglomerate, mult mai ușor de curățat.

În aceeași idee, o țeavă ce este ascunsă într-un jgheab de plastic acoperit este mai ușor de curățat, iar dacă jgheabul ar fi îngropat și capacul s-ar închide la nivelul peretelui, aspectul ar fi mult mai frumos și curățenia la nivelul peretelui ar fi mult mai facilă.

Un calorifer acoperit de un panou probabil ar avea un randament ușor diminuat, dar cu siguranță s-ar păstra curat mult mai ușor, iar în felul acesta întreaga locuință se va păstra curată mai ușor.

De cele mai multe ori centrala termică este instalată în bucătărie și nu se potrivește foarte bine cu mobila de aici ca design sau culoare. Acesta este motivul pentru care de foarte multe ori este ascunsă într-un corp de dulap pentru a echilibra amenajarea.

Sfaturi practice pentru mascarea țevilor și conductelor din locuință

1. Plintă. Poziționată la nivelul pardoselii, există elemente de fixare în perete a două sau chiar trei țevi, cu diametru de maxim 22 mm. Aceste piese au capacitatea de a fixa la perete o plintă din plastic ce va acoperi țevile. Plinta are elemente de îmbinare pentru coturi, fie că sunt închise sau deschise. Plinta poate fi din plastic alb sau acoperit cu autocolant ce imită diferite soiuri de lemn.

2. Canale aparente pentru mascarea coloanelor de gaz sau a altor țevi verticale. Coloanele pentru alimentarea cu gaz sunt în general dispuse la un colț al bucătăriei, mai rar pe mijlocul peretelui. În ambele situații, dar și pentru țevile ce fac legătura între etaje pentru instalația de încălzire se pot folosii măști de plastic cu fixare pe colț sau pe mijloc de perete. Sistemul de fixare al țevilor are și rolul de a susține masca pentru țevi. Masca poate fi din plastic, polimer rigid sau din poliuretan de înaltă densitate. Masca este acoperită cu un strat de amorsă ce permite acoperirea cu vopsea ca restul peretelui pe care este fixată.

3. Masca din rigips. Țevile instalațiilor sanitare pentru baie sau bucătărie sunt mascate de o mască din rigips care poate fi vopsită ulterior cu vopsea lavabilă la fel ca peretele, ce poate fi finisată frumos și zugrăvit ca atare.

4. Cornișe decorative. Multe țevi orizontale care sunt în apropierea tavanului pot fi mascate sub scafe sau cu cornișe din polistiren. Dacă țevile sunt fixate în apropierea tavanului, sub 10 cm, se pot găsi cornișe din polistiren de dimensiune suficientă pentru a le acoperi. Dacă distanța până la tavan este mai mare de 10 cm, se poate coborâ pe perete cu profil tip scafă, care permite acoperirea țevilor și eventual cu un sistem de iluminare indirectă, ce poate fi de un mare efect.

mascarea tevilor

5. Perete aparent sau grindă falsă. Tubulatura de aerisire de la centralele termice de apartament sau hote se poate masca cu corpuri de dulap de același design cu restul corpurilor din bucătărie sau pereți aparenți din gips carton. Fie că tubulatura de aerisire este ascunsă în dulapuri, în cazul în care acestea sunt foarte înalte, până în apropiere de tavan, fie se construiește din gips carton o falsă grindă între suprapozabil și tavan, pentru a ascunde tubulatura.

6. Corp de mobilier. Mascarea corpului centralei termice se va face cu un corp suprapozabil, cu dimensiune cu cel puțin 3 cm pe fiecare laterală, mai mare decât centrala, pentru ca să nu existe un pericol de incendiu. Pereții de interior al mobilierului ar trebui izolați cu material ignifug, ceea ce ar crea și o izolație fonică.

7. Dulapuri decorative pentru închiderea instalației de încălzire. În foarte multe încăperi sub pervazul ferestrei se află caloriferul cu țevile lui. Dacă este lățit pervazul se poate face un dulap pentru mascare țevi calorifer. Panoul sub care se va găsi caloriferul va avea fante deschise ce vor permite circulația maselor de aer cald. Restul dulapului va ascunde țevile, iar unde spațiul o permite se vor creea rafturi sau sertare, pentru a utiliza profitabil spațiul existent.

8. Elemente decorative. Folosiți sfoară groasă pentru un design boho chic. Acoperiți țeava sau țevile cu sfoară groasă de cânepă, prindeți pe perete niște rafturi acoperite cu material textil și obțineți astfel un design boho pe care cu siguranță pisica îl va aprecia..

9. Rafturi. Țevile orizontale de pe holuri pot ajunge un bun suport de rafturi. Cu sfoară groasă de cânepă vom îmbrăca țeava. La fiecare 60 centimetri, să zicem, vom agăța sfori verticale de care să fie prise rafturi de lemn la diferite nivele. În felul acesta se poate organiza ca o mică bibliotecă sau rafturi pentru diferite decorațiuni.

10. Coloane decorative false construite în jurul unor țevi verticale sau chiar orizontale, care se pot detașa ușor pentru a inspecta țevile și conductele, și care pot fi unite între ele de rafturi, cutii și sertare, ce pot alcătui un suport util pentru diferite discuri, reviste sau chiar cărți.

 

preloader