10 sfaturi ca să economisești apă

23 august, 2018

Întreaga omenire și-a consumat resursele pe care pământul le pune la dispoziție, an de an, în data de 2 august. Practic, până la finalul anului, omenirea trăiește pe datorie, pentru că folosim natura de aproape două ori mai repede decât se poate regenera. Partea bună este că fiecare om în parte poate contribui la protejarea pământului. Cum?

Mici gesturi, de zi cu zi, au un impact major în conservarea uneia dintre cele mai mari resurse naturale: APA! Așadar, ți-am pregătit 10 sfaturi care să te ajute să economisești apa, acțiuni mici pentru tine dar enorme pentru natura înconjurătoare.

Iată cât de ușor poți contribui la binele planetei:

10 sfaturi ca să economisești apă

1. Când te speli pe dinți nu lăsa apa să curgă. Regula numărul 1 în economisirea apei pornește de la prima oră a dimineții, în momentul spălatului pe dinți. Știai că un robinet lăsat să curgă o oră poate consuma 250l de apă? Deci, gândește-te câte minute din zi lași apa să curgă inutil și cât înseamnă la final de lună, dar mai ales la final de an!

2. Colectează apa rece înainte de a face duș. Până să vină apa caldă pentru a face duș, durează de regulă o perioadă când curge apă rece. Pentru a nu pierde acel consum de apă, o poți colecta în găleata cu care obișnuiești să speli podeaua sau o poți păstra în sticle pentru a uda florile.

3. Colectează apa de ploaie. Datorită purităţii apei de ploaie, aceasta se aseamănă cu apa distilată (apa demineralizată) ceea ce o face ideală pentru a fi utilizată fără probleme în casă. Pe lângă faptul că o poți folosi pentru a-ți spăla părul și pielea, dar o poți utiliza și pentru fierul de călcat, pentru a spăla mașina sau pentru a uda grădina.

4. Folosește modul economic de la vasul de toaletă. Dacă dispui de un vas de wc nou atunci cu siguranță are sistemul economic cu cele două butoane pentru utilizarea apei. Într-o gospodărie cea mai mare cantitate de apă consumată este de la wc.

5. Mai multe dușuri și mai puține băi în cadă. Dacă ești iubitor al băilor lungi în cadă, atunci ar trebui să reconsideri modul în care alegi să te relaxezi. Știm că este foarte plăcut să petreci momente în cada plină cu apă și spumă parfumată, însă alegerea de a proteja natura îți va aduce cu siguranță mulțumire de sine.

6. Repară țevile din care curge apă. S-a constatat că orice robinet stricat sau țeavă spartă din care picură consumă în medie 17 l de apă în 24 de ore.

7. Spală rufe atunci când cuva mașinii este încărcată. Același lucru este valabil și pentru mașina de spălat vase. Cercetătorii care au analizat consumul de apă au observat că se pot salva aproape 3m cubi de apă. În plus, așa economisești și energie electrică!

8. Spală vasele imediat ce s-au murdărit. Un vas murdar de mai multe ori, pe care mâncarea s-a întărit, are nevoie de mai multă apă și soluție pentru a putea fi curățat decât unul în care ai mâncat în urmă cu 5 minute.

9. Reduceți presiunea apei. O mare parte din apa pe care o folosești când faci baie, te speli pe mâini sau speli vase, vine cu presiune și curge în chiuvetă fără a fi folosită corespunzător. Dacă reduci presiunea de la robinet vei obține exact aceleași rezultate, dar vei economisi zeci de litri de apă săptămânal.

10. Fierbe doar cantitatea de apă necesară. Cei mai mulți oameni, atunci când fierb apă pentru a găti (ceai, cafea, paste, ouă fierte  etc), nu acordă atenție cantității de apă risipite. Aparent pare un gest nesemnificativ, însă în timp contează enorm pentru economisirea lichidului vital pentru planetă.

Apropo, știai că apa potabilă reprezintă doar 3% din apa de pe întreaga planetă?

Dacă ai nevoie de un bun meseriaș în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș! 

preloader