10 unelte care nu trebuie să lipsească din trusa ta de acasă

4 iulie, 2018

Timpul nostru este din ce în ce mai prețios și ne dorim să îl dedicăm în totalitate celor dragi. Totuși, în viața fiecăruia dintre noi, vine acel moment când trebuie să repari de urgență un lucru din casă, fie că s-a blocat încuietoarea de la vreun dulap sau că ușa nu se mai închide corespunzător. Fără a dramatiza trebuie să rezolvi acea problemă urgent. Pentru momente de acest gen, este bine să ai la îndemână o mică trusă de scule cu care să poți salva rapid situația mai puțin plăcută în care te găsești, fără să apelezi la prieteni sau vecini.

O trusă de unelte minimalistă, care să conțină un ciocan, un clește și o șurubelniță, eventual un fierăstrău, plus alte mici accesorii ca o ruletă, cuie, sfoară, soluție de lipit, trebuie să existe în orice casă. Pentru momentele când trebuie să faci o reparație de unul singur, care nu necesită sfatul avizat al unui specialist, am pregătit o listă cu 10 unelte care nu ar trebui să lipsească din trusa de scule de acasă:

1. Lanterna este poate primul lucru care ar trebui să fie în trusa de unelte. Fie te ajută să luminezi o zonă ascunsă, fie să te descurci când este o pană de curent, este bine să ai o lanternă în casă. Poate nu ar fi rău să ai chiar două lanterne, una cu intensitate puternică, ce poate acoperi o suprafață mai mare, și una de dimensiune redusă, cu raza de lumină concentrată, pe care o poți folosi în locurile strâmte sau pentru a monta accesorii foarte mici.

2. Ciocanul este cu siguranță unealta folosită cel mai des, pentru a bate, îndrepta sau chiar „sparge” obiecte. Pornind de la indicațiile specialiștilor, este necesar să ai în trusa de scule un ciocan de 500 – 600 g. Cu timpul poți să mai adaugi în trusă și un ciocan mic de până în 100 g, pentru lucrurile mai fine sau de mici dimensiuni.

3. Patentul este un fel de clește universal, cu care poți scoate cuie, îndoi sau îndrepta diverse obiecte, răsuci piulițe etc. Este neapărat necesar să-l ai în trusă. În timp, este important să-ți dotezi trusa și cu alte modele de clești mai specifice pentru o folosire mai eficientă. Ai putea avea nevoie de un clește papagal reglabil pentru piulițe de diametru mare, un clește de tăiat cabluri și sârme, un clește cu vârf ascuțit „spitz”, un clește de dezizolat cabluri, unul de sertizat sau un clește de scos cuie. Oferta este foarte mare și ele împreună înlocuiesc clasicul patent.

4. Setul de șurubelnițe este obligatoriu să existe în orice trusă de scule. Șurubelnițele drepte au vârful cu lățimi și subțirimi diferite pentru a se potrivi diverselor șuruburi. Capetele holșuruburilor sunt diferite și pentru fiecare dintre acestea ai nevoie de un capăt de șurubelniță special. O soluție facilă, pentru început, și nu foarte scumpă este un set ce are un mâner de șurubelniță și trei capete duble, într-o parte dreaptă și în cealaltă cruce, cu mărimile cel mai des folosite, de genul 6 în 1.

O variantă mai specială a acestei șurubelnițe este șurubelnița cu biți, adică capete de diferite mărimi. Multe dintre aceste seturi au biți nu numai pentru plus și minus, ci și pentru alte capete de șuruburi de tipul hexagonal sau philips. O șurubelniță electrică nu este o investiție foarte mare însă se poate dovedi foarte utilă în casă.

5. Cheile franceze sunt de asemenea unele dintre cele mai folosite scule din trusă, pe parte mecanică în principal, dar nu numai. Problema lor este că niciodată nu știi ce mărime de piuliță trebuie să desfaci sau să strângi. Dacă ar fi să consemnăm oferta pieței trebuie să reținem că avem chei fixe, inelare, tubulare și imbus. Foarte important este ca în trusa de scule de acasă să avem un set de chei fixe, cel puțin de la 6 la 20 mm deschidere, set ce poate fi completat ulterior și cu alte mărimi. La unele dintre chei, cele mai uzuale, merită să aveți dublură pentru a ține „contra”. O investiție nu foarte costisitoare poate fi înlocuirea setului de chei fixe cu două sau trei chei reglabile care să acopere aceleași plaje de mărimi.

Foarte folositoare în trusa de scule de acasă poate fi un set de chei imbus cu mărimi de la 1 la 10 mm, foarte necesare în casă în cazul în care nu aveți acești biți la șurubelniță.

6. Fierăstrăul este o altă unealtă foarte necesară în gospodărie pentru a ajusta anumite obiecte. Singura problemă care apare este că un fierăstrău care taie metal este neeficient la tăiat lemn și invers. O variantă convenabilă ar fi să ne procurăm un fierăstrău pentru metal cu două – trei lame de rezervă și un fierăstrău pentru lemn „coadă de vulpe” sau „coadă de șoarece”, nu foarte lung, de circa 30 cm.

O investiție destul de profitabilă poate fi și un fierăstrău pendular tip sabie care are mai multe viteze și unghiuri de atac și poate funcționa cu lame specifice diverselor materiale pentru care este folosit: lemn, metal sau plastic.

7. Mașina de găurit sau populara bormașină este necesară de câte ori trebuie să fie dată o gaură. Ar fi bine ca mașina de găurit să aibă și percuție, chiar dacă nu dă găuri în beton. Va funcționa bine în BCA, nu numai în fier și lemn. La achiziționarea unei bormașini, nu trebuie să fim atenți doar la seturile de burghie specifice pe care le cumpărăm, ci și la modul de alimentare al bormașinii, pentru că acumulatorii nefolosiți se deteriorează rapid.

8. Ruleta este o unealtă pentru măsurat extrem de folosită. Este greu să concepi o operațiune de modificare a unei încăperi fără a folosi o ruletă și este bine să alegi un model care să îţi permită să măsori suprafeţe cât mai mari. De asemenea, este bine să optezi pentru o ruletă dintr-un material rezistent şi cu sistem de blocare.

9. Nivela, cunoscută și ca boloboc sau cumpănă, te ajută să aranjezi obiectele drept, atât la nivel orizontal şi vertical, cât şi pe diagonală, fiind prevăzut cu trei indicatori sau bule de aer pentru fiecare poziţie. Această unealtă este foarte utilă atunci când schimbi locul unei piese de mobilier sau când aranjezi electrocasnicele. Cu timpul, dacă ai nevoie de măsurători mai exacte pentru obiecte mai fine poate fi folositor și un șubler în trusa ta de scule.

10. Pistolul de lipit, în funcție de putere numit și ciocan de lipit, este încă o sculă aproape obligatorie în casă. Nu foarte des se întâmplă să se strice anumite contacte electrice în gospodărie, iar atunci numai un ciocan electric te poate scoate din necaz.

Nu uita, este recomandat să ții toate ustensilele într-o trusă specială, astfel încât să le găseşti uşor şi rapid atunci când ai nevoie de ele.