5 beneficii de care te bucuri când ai o casă curată

5 beneficii de care te bucuri când ai o casă curată

18 martie, 2022

Trăim într-o cultură materialistă în care societatea ne învață că trebuie să fim cu atât mai fericiți, cu cât avem mai multe lucruri. Adevărul, de fapt, este că aglomerarea lucrurilor, existența acestei dezordini și teama de a scăpa de obiectele trecutului pot provoca energie stagnantă și prea mult stres.
Atunci când oamenii se simt copleșiți sau stresați, pot încerca yoga, mindfulness sau chiar un masaj.

Există însă suficienți de mulți alții pentru care să șteargă rafturile de praf, să facă puțină ordine în baie sau în bucătărie sau chiar organizând un dulap este la fel de benefic pentru sănătatea lor mentală, ca și utilizarea unei aplicații de mindfulness. De fapt, pentru unii oameni simpla vedere a unei case curate și organizate îi poate ajuta să se relaxeze și să se detensioneze chiar și după o zi copleșitoare.

curatenia casei

Beneficii de care te bucuri când ai o casă curată

Curățenia nu se numără printre hobby-urile multora dintre noi, asta e sigur. Cu toate acestea, studiile arată că e mai mult decât o necesitate și că vine cu numeroase beneficii pentru starea noastră fizică și psihică. Așa că trebuie să îi dăm o șansă.

1. Curățenia poate aduce beneficii sănătății fizice

O casă curată îți influențează și sănătatea fizică. Persoanele care trăiesc într-o casă curată, fără praf, mucegai, bine aerisită, tind să fie mai sănătoase decât cele cu case dezordonate sau aglomerate. Pe de altă parte studiile arată că a face curățenie într-o locuință crește activitatea fizică. În timpul curățeniei vei fi solicitat fizic și vei arde calorii.

2. Prin curățenie obții sentimentul de control

Atunci când oamenii simt că viața lor este scăpată de sub control sau se luptă cu unele incertitudini, curățenia poate fi o modalitate de a-și afirma un anumit control în viața lor. Curățenia oferă oamenilor un sentiment de control asupra mediului lor. În vremuri cu stres ridicat, oamenii nu respectă comportamente repetitive, cum ar fi curățenia. Totuși, după ce ai făcut curățenie în casă ai scăpat și de una din principalele cauze care te stresau. Rezultatul final al unei curățenii este să transforme o locuință dezordonată într-o casă curată, primitoare și deschisă. Asta este deja un motiv serios care te va ajuta să scapi de stres, iar curățenia propriu-zisă poate fi o tehnică în sine de control al stresului.

3. O casă curată îți îmbunătățește starea de spirit

În afară de beneficiile de a avea o casă mai curată, relația dintre o casă curată și sănătatea mintală te poate ajuta să îți reduci anxietatea. Activitatea fizică de curățenie, împreună cu rezultatul final al unei case mai curat ajută la reducerea stresului, sentimentelor de anxietate și simptomelor depresive. Poți transforma curățenia, aspiratul și ștersul prafului, într-o mică distracție, cu muzica ta preferată și o stare de spirit potrivită.

4. Curățenia te ajută să-ți crești concentrarea

Când casa ta este aglomerată, dezordonată sau extrem de murdară, haosul pe care îl creează mizeria îți poate afecta capacitatea de concentrare. Dezordinea limitează, de asemenea, capacitatea creierului de a procesa informații. De fapt, s-a descoperit că oamenii sunt mai puțin iritabili, mai puțin distrași, mai productivi și mai capabili să proceseze informații cu o zonă de lucru neîngrădită și bine organizată. Curățenia poate reduce, de asemenea, oboseala și îmbunătățește concentrarea. Creierul tău se va putea concentra mult mai bine pe ceea ce ai de făcut și vei observa că vei fi chiar mai creativ și cu o productivitate sporită.

5. Curățenia determină folosirea unei diete mai sănătoase

S-a arătat că oamenii care trăiesc într-un mediu curat și aranjat, bine ordonat, simt nevoia să mănânce liniștiți, feluri de mâncare pe care le pregătesc cu plăcere, să aleagă legume sau fructe pentru mesele lor, pe când cei care stau în dezordine aleg mâncarea de tip fast-food sau cu un conținut ridicat de zahăr, pentru a avea senzația de relaxare.

A păstra casa curată și a te angaja în procesul de curățare al ei are un impact direct asupra sănătății mentale. Multe studii din ultima vreme au constatat că dezordinea poate contribui la depresie. Femeile care și-au descris spațiile de locuit ca fiind aglomerate sau pline de proiecte neterminate au fost mai susceptibile de a fi obosite și deprimate decât femeile care și-au descris casele ca fiind odihnitoare și relaxante.