5 elemente emblematice pentru un decor în stil scandinav

23 iulie, 2020

Stilul scandinav sau nordic este mult mai special decât sună denumirea lui, rece și impersonală. Pentru că ideea de bază a amenajării inspirate din Suedia, Danemraca sau Norgevia, este tocmai aceea de a obține o atmosferă confortabilă, intimă, relaxantă, adică ceea americanii numesc ”coziness”, iar nordicii ”hygge”. Însă, stilul scandinav de amenajare nu este reprezentat doar de pereți albi, mult lemn, accent pe funcționalitate și minimalism. Sunt o mulțime de detalii care construiesc un decor de inspirație scandinavă, încât e bine să știi ce elemente să cauți pentru a reda vibrația acestor interioare.

Contrar anumitor percepții, vei găsi mai ușor decât crezi elementele de care ai nevoie în amenajarea unui interior scandinav. Așadar, iată 5 elemente de decor scandinav care vor aduce ambientului tău confortul specific interiorului în stil hygge:

decor in stil scandinav

1. Egg chair – scaunul emblemă

Faimosul scaun în formă de ou a fost creat în 1958 de către daneza Arne Jacobsen, pentru hotelul SAS Royal din Copenhaga. Se crede că este inspirat de „scaunul pântecelor” al lui Eero Saarinen, din care împrumută câteva trăsături, însă în mod cert egg chair a devenit sinonim cu designul scandinav. Scaunul Egg a devenit de-a lungul anilor o piesă esențială pentru birouri corporative.

2. Ghirlande luminoase

Aceste mici lampioane devin adevărate instalații de decorat orice tip de cameră, de la dormitor, living sau terasă. Am zice că derivă tot din dorința de conectare autentică, fie și de la lumina difuză, caldă a lumânărilor. Poți folosi orice fel de ghirlande luminoase, fie cu led sau cu bec, toate sunt perfecte pentru decorarea casei.

3. Perete furniruit cu lemn

Pereții din cărămidă și pereții placați cu lemn sunt elemente specifice stilului nordic. Pereții placați fie ca este vorba de PAL furniruit, lemn stratificat sau lemn masiv oferă acea senzație de căldură care te duc cu gândul către cabanele la munte. Acest element de decor se poartă acum indiferent de locație, fie că vorbim de o casă sau un apartament urban.

4. Covoare din piele sau blană

Covoarele sunt o variantă excelentă de a pune în evidență un interior scandinav. Acestea sunt în general caracterizate de culori și modele neutre (negru, maro, gri, alb și crem), dar și de materiale naturale (piele, blănuri, lână, țesături împletite). Covoarele nu acoperă întreaga pardoseală, dimpotrivă o mică parte din zona canapelei sau fotoliilor.

5. Șemineu

Șemineul reprezintă un element de bază pentru locuințele popoarelor nordice. Danezii cred că șemineul este elementul esențial al stilului scandinav, însă în mod clar nu toată lumea are posibilitatea de a monta un șemineu adevărat, mai ales dacă vorbim de un apartament. Poți opta însă pentru un șemineu electric sau doar să creați o zonă cu o mască de șemineu și să pui multe lumânări. Senzația de căldură și intimitate este asemănătoare.

Lumină. Spațiu. Simplitate. Aceste trei cuvinte descriu perfect esența stilului scandinav, un stil care a cucerit lumea din motive ușor de înțeles: este funcțional și emană căldură și relaxare.

preloader