5 greșeli frecvente în întreținerea parchetului

21 martie, 2019

Că acasă este locul unde ne simțim cel mai bine, confortabil și în siguranță, suntem cu toții de acord, nu-i așa? Dar, alegerea culorilor și designului casei ține de propriul gust, așa că nu mai picăm sigur de acord. Același lucru se întâmplă și în privința metodelor de curățenie, mai ales când vine vorba de parchet, unul dintre elementele casei cele mai supuse murdăriei și implicit uzurii.

Pentru că aspectul parchetului influențează imaginea întregii case, pentru că intuim că nu vrei să-l schimbi după o perioadă scurtă de timp, îți spunem cum să faci să te bucuri de el cât mai mult timp. Bănuim că uneori crezi că faci bine spălându-l foarte des, când de fapt faci mai mult rău, așadar iată care sunt cele mai frecvente greșeli în întreținerea parchetului pe care ar fi bine să le eviți:

Speli cu prea multă apă

Poate că este de vină mopul care nu se stoarce foarte bine, poate că tu ești de părere că umezind mai bine parchetul îl vei curăța mai eficient, ideea este că apa este unul dintre cei mari inamici ai parchetului, deoarece intră în crăpăturile dintre scânduri și produce umflarea marginilor de îmbinare. Dacă există o zonă care trebuie spălată mai intens, folosește o sticlă de pulverizare, stropește cu măsură și șterge imediat cu o cârpă frecând ușor tot excesul de apă. Asigură-te că mopul cu care speli parchetul este umed și nu ud.

Alegi soluții de curățare foarte puternice

Uneori din grabă, alteori din neatenție sau poate chiar din neștiință folosești soluțiile nepotrivite în momentul în care cureți parchetul. Recomandat este să folosești doar soluții speciale pentru parchet laminat sau tipului de parchet pe care îl ai și să urmezi întocmai instrucțiunile de pe etichetă. Mai multă soluție nu înseamnă un parchet mai frumos. Mai mult decât atât, dacă ai copii mici sau animale de companie și vrei ca podeaua să fie curată, fără germeni periculoși, folosește soluții adecvate tipului tău de parchet, de preferat fără alcool sau parfum, și nu orice soluție antibacteriană pe care o consideri utilă în îndepărtarea microbilor.

Aspiri cu peria

Peria de la aspirator se folosește pentru a trage murdăria din firele covorului, dar atunci când aspiri suprafețe fine așa cum este parchetul laminat apelează la accesoriul fără peri. Perii duri ai periei pot zgâria suprafețele lucioase și pot lăsa urme inestetice în timp. De asemenea, asigură-te că de roțile aspiratorului nu este prins nimic ce ar putea dăuna parchetului.

Cureți prea des

Frecvența de curățare a parchetului nu ar trebui să fie mai mare de o dată pe săptămână. Este recomandat să respecți un anumit ritm pentru a întreține curățenia în locuință, dar nu trebuie să exagerezi cu aceasta. Dacă ai observat că pe parchet au căzut firimituri de mâncare sau fire de păr, evită să aspiri și folosește mai degrabă o mătură sau o lavetă moale din microfibră.

Muți direct pe parchet obiecte care zgârie

Scaunele de la masa din living, scaunul de birou cu roți mobile, un ghiveci cu o plantă de interior, o canapea pe care o deschizi zilnic pentru a o transforma în pat, toate acestea și multe altele pot deteriora iremediabil parchetul. Fie poți pune bucăți de pâslă sub picioarele obiectelor de mobilier, astfel încât să nu lase urme pe pardoseala din parchet laminat, fie în zonele intens folosite poți plasa covoare care să elimine din start riscul zgârierii și al uzurii.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!