5 idei pentru a crea o grădină verticală pe balcon, în living sau într-un birou

16 iulie, 2020

Dacă în natură este un lucru absolut obișnuit să vedem plantele crescând din pământ, pe verticală, și aici ne vin în minte plantele cățărătoare precum trandafirii sau iedera, în interiorul caselor ne vine greu să ne gândim la acest lucru. Francezul Patrick Blanc este cel care a intrat în istoria grădinăritului vertical prin instalarea unui zid din plante în interiorul Muzeului de Științe și Industrie din Paris.

Popularizarea acestui tip de grădinărit, fie că vorbim de flori, plante decorative sau chiar legume, a luat avânt mai ales în orașe din cauza lipsei de spațiu și dorința de a trăi mai aproape de natură, dar și pentru a aduce intimatate celor care trăiesc la curte și vor un „perete sau gard viu”.

Într-o lume deconectată din ce în ce mai mult de natură, grădinile urbane devin un trend pe care mulți îl adopta pentru a fi mai aproape de natură. Așadar, dacă și tu vrei să faci o schimbare în acest sens și ai nevoie de inspirație în alegerea unei grădini verticale la interior, iată propunerile noastre:

gradina verticala

1. Etajere multiple sau jardinieră cu spalier

Cea mai simplă și la îndemână soluție de a avea o grădină verticală pe balcon sau pe peretele unui living este să plasezi cât mai multe etajere, iar deasupra lor să pui ghivece cu flori. De asemenea, o soluție poate fi să iei o jardinieră cu spalier în interiorul căruia să plantezi o plantă cățărătoare care va forma un adevărat perete viu.

2. Grădină verticală din paleți

Acest tip de grădină verticală este foarte simplu de realizat, ai nevoie doar de un palet din lemn, de o bucată de folie de grădină antiburuieni, pe care să o prinzi de spatele paletului, și o bucată de pânză de sac pe care o vei prinde în interiorul paletului, în partea din față. Paletul trebuie prins foarte bine cu capse sau cu orice alt sistem ai la îndemână astfel încât să rețină pământul pe care îl vei introduce în interior.
În zona din față, fă mici crestături în sac cu ajutorul unui cutter și introdu semințele sau răsadurile de flori pe care ți le dorești. Ideal ar fi ca paletul să stea în poziție orizontală în perioada de germinație a semințelor sau până la fixarea în sol a răsadurilor, pentru ca plantele să fie bine fixate în sol, atunci când va fi așezat în poziție verticală.

3. Grădină verticală din ghivece suspendate

În funcție de modelul de grădină ales, mai rustic sau mai modern, vei avea nevoie de polițe din lemn, metalice sau sfori pentru a suspenda vasele pentru plante curgătoare. De asemenea, ghivecele plantelor pot fi ceramice, metalice sau poți alege PET-uri sau alte tipuri de recipiente reciclate pe care va trebui să le fixezi pe perete sau chiar din tavan.

4. Perete vegetal cu buzunare

Peretele vegetal este varianta unei grădini verticale în propriul living sau într-un spațiu de birouri, dar nu a oricărei grădini ci a uneia cu aspect elegant sau luxos. Acest tablou verde de dimensiuni mari se realizează dintr-un material textil cu buzunare multe, care se prinde o suprafață plană tip rigips sau direct de perete, în jurul căreia se poate pune opțional o ramă de lemn. Fireste, se pot achiziționa sisteme speciale de udare prin picurare, care se amplasează înainte de poziționarea plantelor, dar poti să le uzi tu în funcție de nevoile acestora.

5. Sistem de ghivece tip cascadă

Fie că îl construiești tu, fie îl poți achiziționa gata făcut, acest sistem de ghivece plasate unele sub altele este extraordinar de eficient din punct de vedere al spațiului. Îl poți utiliza în bucătărie pentru a avea la îndemână plantele aromatice preferate, pe balcon dacă vrei să crești căpșuni sau într-un colț al casei unde îți dorești o mică oază cu flori ornamentale.