5 lucrări de grădinărit pentru luna Mai

25 mai, 2021

Luna Mai este momentul propice pentru grădinărit și pregătirea pentru vară. Este luna perfectă pentru diverse lucrări de pregătire a grădinii cu flori și legume. Deși este considerată luna florilor, este totodată și sezonul pentru anumite legume, îngrijirea gazonului și întreținerea altor plante de exterior, împotriva buruienilor și dăunătorilor.

Așadar, iată ce lucrări poți face în grădină în luna Mai pentru a te bucura de oaza ta de relaxare, de o curte frumoasă și de o recoltă bogată la toamnă:

lucrari de gradinarit luna mai

1. Aplicarea îngrășământului de gazon

Luna Mai este momentul potrivit pentru a planta gazon sau monta rulouri de gazon, pentru a obține o peluză frumoasă. În cazul în care deja ai gazon în curte, este necesar să tunzi iarba săptămânal în această perioadă. Tot în cadrul îngrijirilor gazonului intră curățarea acestuia de buruieni și frunze. În plus, este momentul să aplici îngrășământul pentru gazon și să completezi locurile goale cu semințe noi, pentru a-l îndesi.

2. Plantarea florilor de vară

Este luna ideală pentru a planta flori cu bulbi care înfloresc vara, cum sunt crinii, gladiolele și daliile. În prima decadă a lunii poți planta în grădină plante anuale cum sunt panseluțele, garofițele, petuniile și gura leului. Începând cu mijlocul lunii poți planta mușcate, cerceluși și sporul casei, iar spre finalul lunii poți planta florile cele mai sensibile, cum sunt salvia și lobelia.

3. Tunderea tufelor

În ceea ce privește plantele perene, luna Mai este ideală pentru a le tunde, precum și pentru a forma frunze viguroase. Tunde tufele și gardurile vii cu forme decorative, cele de buxus, ienupăr și tuia, astfel, vor avea un aspect îngrijit pentru marea parte a verii, până mai târziu, când vor fi curățate în mod adecvat. Nu uita să uzi periodic și să aplici mulci la baza gardurilor vii nou plantate.

4. Îngrijirea legumelor

Este esențial în luna Mai să reușești să ții pasul cu toate activitățile din grădină, pentru că este luna în care plantarea și însămânțarea sunt în toi. Irigarea va trebui să se facă aproape zilnic, atunci când vremea este secetoasă, fiindcă majoritatea legumelor au rădăcinile foarte scurte și vor avea probleme dacă se usucă. Și căpșunile se află în aceeași situație. Acestea trebuie udate în mod constant, pentru a crește viguros, în plus nu vor avea gustul delicios. În cazul în care cauți un sistem de irigare eficient și flexibil pentru grădina ta, încearcă un sistem de irigare prin picurare.

5. Ancorarea lăstarilor mari

În cazul plantelor de dimensiuni mai mari, ca de exemplu copaci, arbuști și plante cățărătoare, vei dori să ancorezi lăstarii noi. Asigură-te că faci acest lucru atunci când tulpinile sunt fragede și pliabile, însă nu le lega prea strâns, deoarece le poți răni și deteriora.