5 lucruri uimitoare despre pat pe care sigur nu le știai

5 lucruri uimitoare despre pat pe care sigur nu le știai

2 decembrie, 2021

Știai că patul pe care îl apreciem nespus, pentru că ne asigură un somn odihnitor, are o istorie mai mare de 5000 de ani? Sau că salteaua pe care dormi în fiecare noapte poate găzdui 10 milioane de acarieni? Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile uimitoare despre pat, însă dormitorul este un loc plin de surprize așadar există o mulțime de lucruri interesante despre care garantăm că îți vor stârni curiozitatea.

Cu siguranță nu există om care să nu aprecieze patul, ținând cont că ne petrecem o treime din viață în pat, iată astfel 5 lucruri uimitoare de care probabil nu ai auzit niciodată:

lucruri interesante despre pat
  1. O saltea are între 100 de mii și 10 milioane de acarieni

O saltea clasică poate avea până la 10 milioane de acarieni în ea. Acest lucru se întâmplă adesea deoarece saltelele tradiționale cu arcuri interioare au mult spațiu pentru ca aceste creaturi microscopice să se plimbe și să se reproducă. Acarienii nu reprezintă neapărat o problemă, cu excepția cazului în care suferi de alergii – atunci devin o problemă foarte mare. Din fericire, saltelele din ziua de azi pot fi curățate foarte ușor, o soluție fiind sistemul profesional de injecție-extracție, îndepărtându-se asfel petele, murdăria, praful și acarienii.

  1. Patul cu apă are peste 5000 de ani vechime

Paturile de apă sunt o invenție interesantă. Patul cu apă a fost inventat de perși în anul 3600 î.Hr. Au folosit piele de capră umplută cu apă pentru a crea o saltea pe care să doarmă regii din acea perioadă. Un pat cu apă mai modern a fost creat în 1873 de Neil Arnott și a fost folosit într-un spital pentru tratarea și prevenirea rănilor cauzate de statul în pat pe o perioadă lungă de timp.
22 de ani mai târziu, patul, care semăna cu o sticlă uriașă cu apă fierbinte, a devenit disponibil prin corespondență de la un magazin britanic; din păcate, din lipsa materialelor producția a fost oprită. Cu toate acestea, când vinilul a fost inventat în anii 1960, patul cu apă a crescut în popularitate și i s-a dat numele „Pleasure Pit”.

  1. Cearșaful cu elastic a fost inventat în 1958

De ce am introdus cearșaful de pat în această listă? Pentru că cearșaful este poate cel mai bun lucru care i s-a întâmplat unei saltele, rolul acestuia fiin de a-l proteja și de a asigura o senzație de prospețime în fiecare noapte. Cu toții știm cât de enervante sunt cearșafurile care se strâng sub noi în timpul nopții și aluncă de pe saltea, deci apariția cearșafului cu elastic a fost una care a revoluționat industria lenjeriilor de pat. Primul model de cearsaf cu elastic a fost inventat în 1958 de o femeie pe nume Berta Berman.

  1. Saltelele își pot dubla în greutatea în 10 ani

Saltelele își pot dubla uneori greutatea pe parcursul a zece ani. Asta pentru că odată cu trecerea timpului în interiorul acestora se acumulează o cantitate mare de praf, acarieni, transpirație și celule moarte ale pielii. De aceea, atunci când vreți să schimbați salteaua veche observați o diferență mare de greutate față de momentul când ați achiziționat-o.

  1. Cel mai mare pat din lume a fost construit în 2011

Suntem destul de siguri că un pat Super King Size este suficient de mare chiar și de către cele mai pretențioase persoane. Însă, pentru aceia cărora le plac lucrurile atipice, ținem să vă spunem că a fost creat un pat enorm, Olanda doborând recordul mondial cu un pat luxos, cu o lățime de 18 metri și o lungime de 53 de metri.

preloader