5 mituri și curiozități interesante despre oglindă

4 februarie, 2021

Există multe mituri și superstiții care implică oglinzile, încă din cele mai vechi timpuri. Oglinda spartă și cei 7 ani de ghinion este probabil punctul central al mai multor superstiții decât este orice alt subiect. Aceste povești au evoluat din vremurile în care oamenii foloseau apa pe post de oglindă și pentru a-și vedea soarta. Se spunea că, dacă o persoană se uita în apă iar imaginea era distorsionată, privitorul putea muri. Credințele s-au schimbat, pe măsură ce oglinda și-a schimbat forma.

Pentru că păstrează unul dintre locurile de frunte în lista celor mai utile obiecte din casa omului, îți prezentăm 5 lucruri foarte interesante despre oglindă:

curiozitati oglinda

1. Oglinda spartă – 7 ani de ghinion

Cu siguranță cel mai cunoscut mit legat de oglinzi este despre cei 7 ani de ghinion de care ai parte dacă ai comis greșeala de a sparge o oglindă. Acest mit pare să fi evoluat dintr-o credință din perioada Romei Antice când se spunea că 7 ani era perioada de timp necesară pentru ca un suflet să se reînnoiască. Probabil, motivul vine din credința strămoșească privind faptul că sufletul omului sălășluiește în oglindă și, odată oglinda spartă, sufletul acestuia este distrus, condamnându-l pe om la o moarte timpurie, fără a avea mai apoi șansa de a intra în Rai.
Pe de altă parte, se spune că acest mit a apărut și pentru că în trecut oglinzile erau obiecte foarte scumpe și pentru ca posesorii să le folosească cu grijă. Atunci când s-a dezvoltat arta creării oglinzilor din sticlă, acestea aveau preţuri atât de mari încât spargerea unei oglinzi putea însemna necesitatea a încă 7 ani de muncă pentru cumpărarea alteia.

2. Oglinda, comoara imperială a Japoniei

În Japonia, oglinda este un simbol al purității absolute a sufletului, dar este considerată deopotrivă una dintre cele trei comori imperiale. Străvechea moştenire japoneză nu cuprinde nicidecum bijuterii sau pietre prețioase, ci trei obiecte de uz cotidian: o oglindă, o sabie şi o amuletă. În multe manga, se povesteşte despre puterile lor magice, care ajută binele să triumfe. Sabia este păstrată în templul Atsutsa, iar amuleta în altarul central din palatul imperial. Oglinda se află în cel mai sacru loc din Japonia, în altarul Ise. Piesele sunt înfăşurate în mai multe materiale scumpe şi doar învelişul exterior se înnoieşte.

3. Oglinda miresei, privire către viitor

Unul dintre accesoriile despre care se vorbește în organizarea unei nunți și care a creat o tradiție care se păstrează și astăzi este oglinda miresei. Acest accesoriu deosebit de util atunci când mireasa se pregătește pentru nuntă are o simbolistică aparte. Înainte să iasă din casă pentru a merge la biserică, mireasa aruncă o ultimă privire în oglindă. După acest moment, ea nu mai trebuie să privească în urmă, ci să își vadă de drum, privind cu încredere spre viitor.

4. Fără oglindă în dormitor

Pentru a avea un dormitor care să respecte principiile feng shui, cel mai bine este să nu aveți o oglindă care să fie orientată spre pat. Acest lucru provine de la convingerea că atât corpul, cât și spiritul trec printr-un proces de reparare în timp ce dormi și ar fi dăunător odihnei dacă energia negativă pe care corpul tău o eliberează în timpul somnului se reflectă înapoi la tine.

5. Oglindă oglinjoară, cine e cea mai magică din țară

Există de asemenea mitul conform căruia, oglinda întunecată sau oglinda fermecată reprezintă un puternic instrument magic. Ea poate aduce celui ce o foloseşte o cunoaştere secretă, capacitate de clarviziune şi poate acţiona ca un portal către diferite planuri ale existenţei. Principalele acţiuni intermediate de o astfel de oglindă ar fi: contactarea spiritelor călăuzitoare, accesul la cunoaştere, vindecarea şi perfecţionarea sinelui, capacitatea de transmiţător şi receptor magic , ghicirea trecutului, prezentului şi viitorului, călătoria şamanică.

Oglinzile sunt folosite în amenajări interioare atât ca accesorii decorative de impact, cât și ca elemente practice cu rol de a corecta și îmbunătăți diferite neajunsuri ale spațiului existent.

preloader