5 moduri simple și eficiente de a economisi apa de la baie

21 august, 2020

Economisirea apei de la baie poate fi un proces foarte ușor dacă înveți corect trucurile pentru a nu irosi una dintre cele mai importante resurse al omenirii. Dacă vrei să începi să economisești apă, fie de dragul mediului înconjurător, fie a facturii lunare de apă, baia este un loc excelent pentru a începe să iei o decizie conștientă asupra consumului de apă. Baia este o sursă uriașă de apă irosită în orice casă, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai ușoare locuri pentru a face din conservarea apei un obicei.

Odată ce vei învăța ce trebuie să faci zilnic pentru a economisi apa de la baie, totul va merge ca uns. Trucurile despre care îți vom povesti în acest articol nu sunt mari secrete, ci mici reguli de utilizare înțeleaptă a apei de la baie:

economisire apa de la baie

1. Oprește apa când te speli pe dinți

Dimineața și seara când te speli pe dinți, te bărbierești sau de fiecare dată când îți săpunești bine mâinile nu lăsa apa să curgă inutil. Oprește apa în timp ce te speli pe dinți și pornește-o atunci când ai nevoie să te clătești, și poți economisi până la 16 l de apă pe minut. Dacă ți se pare un consum mic, calculează cât înseamnă acest consum pentru o familie de 4 membri, timp de o lună.

2. Reglează apa de la baie de la început

În special atunci când ne spălăm pe mâini, avem obiceiul de a lăsa apa să curgă mai întâi și ulterior să verificăm dacă este prea fierbinte sau prea rece și să reglăm temperatura pe măsură ce apa curge. Un truc de a economisi această risipă de apă este să setăm de la început pe mediu robinetul și apoi să-i dăm drumul apei să curgă.

3. Folosește obiecte sanitare care eficientizează consumul

Să faci economie de apă nu înseamnă sa oprești robinetul, ci să folosești obiecte sanitare și baterii care eficientizează consumul de apă. De la baterii speciale cu limitatoare de debit, la rezervoare de wc cu buton de oprire manuală a apei, până la produse hibrid care integrează lavoarul cu wc-ul pentru a reutiliza apa cu care te speli pe mâini pentru closet, trecând-o printr-un proces de filtrare, poți susține sustenabilitatea mediului prin economisirea apei de la baie.

De asemenea, bateriile cu un singur mâner, adică robinete de apă ce reunesc într-o singură baterie pornirea și oprirea apei calde și apei reci, temperatura corectă a apei se atinge mult mai repede. Astfel, acestea fac o economie de apă considerabil mai mare decât bateriile cu două mânere, în cazul cărora apa rece și apa caldă trebuie reglate individual.

4. Testează-ți toaletele pentru scurgeri cel puțin o dată pe an

Scurgerile de toaletă pot fi foarte… silențioase. O modalitate bună de a verifica este să pui colorant alimentar în rezervorul de toaletă – dacă acesta se varsă în vas, fără a trage apa, atunci există o scurgere care trebuie rezolvată. O picătură pe secundă înseamnă 20 de litri de apă pe zi! Verifică eventualele scurgeri de la robinete și duș și asigurați-vă că le oprești corect după fiecare utilizare.

5. Mai mult duș în loc de baie în cadă

Cu toții știm cât de relaxantă este o baie în cadă, cu sare de baie și multă spumă parfumată. Dar, un efect de relaxare foarte plăcută se poate obține și înlocuind capul de duș cu un model special tip ploaie. Mai mult decât atât există, capete de duș cu dozator de gel, care la o apăsare de buton, pe o parte curge apa iar dacă vrei să utilizezi șamponul sau gelul de duș, trebuie doar să întorci dușul. Gelul de duș sau șamponul va fi eliberat direct în amestec cu apa și va fi distribuit uniform pe tot corpul. Atunci când faci duș vei consuma în medie 150 litri de apă, în timp ce pentru a umple o cadă ai nevoie de aproximativ 35 litri.

preloader