5 pași pentru a curăța singur aparatul de aer condiționat

7 mai, 2020

Astăzi e primăvară, mâine vară, poimâine posibil să fie deja toamnă. Vremea se schimbă cu o viteză uimitoare și așa ar trebui să ne mișcăm și noi când vine vorba de igienizarea aparatului de aer condiționat. Filtrele murdare sau înfundate reduc capacitatea aparatului și expulzează în aerul din locuință particule periculoase pentru sănătate. Un aer viciat, plin de praf şi bacterii poate produce diverse afecţiuni: oftalmologice, respiratorii şi chiar afecţiuni ale plămânilor.

Așadar, pentru a curăța singur aparatul de aer condiționat de acasă, iată 5 pași esențiali pe care ar trebui să-i urmezi:

curatare aparat de aer conditionat

1. Scoate aparatul din priză

Deși este absolut firesc de ce este important să scoatem aparatul de aer condiționat din priză înainte de a-l curăța, mulți neglijează acest aspect. Însă, acest pas este foarte important deoarece pe lângă faptul că îți poți pune viața în pericol, aparatul poate suferi defecțiuni iremediabile în contact cu anumite substanțe.

2. Șterge de praf carcasa aparatului

Fiind poziționat la înălțime, aparatul de aer condiționat colectează foarte mult praf din casă care în timp se depune pe masca acestuia. Astfel că, primul lucru care trebuie făcut este ștergerea prafului de pe carcasa aparatului, urmând ca aceasta să fie îndepărtată și ulterior spălată cu apă și detergent. Abia apoi te poți ocupa de curățarea filtrelor din interiorul aparatului.

3. Curăță și igienizează filtrele de aer

Din cauza condensului și a prafului, în timp, pe filtrele unității interioare a aparatului de aer condiționat se depun mizerie, bacterii și mucegai care pun în pericol sănătatea celor care locuiesc în casă și care respiră aerul provenit de la aparat. Filtrele se curăţă cu o cârpă curată, înmuiată într-o soluţie dezinfectantă sau într-o soluție făcută în casă, formată din apă, oţet sau bicarbonat de sodiu. Este de preferat ca aceste filtre să fie scoase și curățate individual, iar ulterior clătite bine sub jet de apă.
Filtrele de aer sunt confecţionate de obicei din plastic şi pot fi curăţate cu uşurinţă sau înlocuite dacă sunt deteriorate. După spălare şi uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat şi închide masca frontală. Ține cont ca înainte de a spăla aparatul să îndepărtezi cu un aspirator stratul de praf depus în interiorul aparatului.

4. Verifică direcția jetului de aer

Dacă aparatul de aer condiționat nu a mai folosit de multă vreme, după ce l-ai curățat este important să verifici dacă emiterea aerului se face corect. Așadar, după ce ai igienizat și ai montat la loc filtrele și masca, verifică dacă aparatul funcționează la parametrii optimi. Dacă ți se pare că aparatul nu funcționează ca înainte sau descoperi o zonă în care jetul de aer este mai slab sau nu se simte deloc, înseamnă că aparatul are nevoie de o curățare temeinică, de preferat făcută de o firmă specializată în igienizarea aparatului de aer condiționat.

5. Nu uita de întreținere!

Nu uita că, aparatul de aer condiționat trebuie curățat periodic, iar la primul semn că aparatul nu funcționează normal este indicat să-l oprești și să soliciți ajutor specializat. Dacă aerul pe care îl scoate miroase neplacut, motorul face un sunet ciudat sau jetul de aer nu este eficient, este indicat să ceri ajutorul unui specialist, care să facă o revizie și eventuale reparații ale aparatului.

În cazul în care nu te descurci singur cu curățarea aparatului de aer condiționat, cel mai simplu și sigur ar fi să apelezi la serviciile de igienizare aparat de aer condiționat ajusto.ro!

preloader