5 semne că acoperișul casei trebuie reparat urgent
2 decembrie, 2021Dacă te întrebi când este momentul potrivit să renovezi acoperișul, este bine să știi în primul rând care sunt semnele care îți arată că există anumite probleme care trebuie rezolvate. În niciun caz nu aștepta până în ultimul moment, pentru că pagubele pot fi însemnate. Este bine să observi periodic ce se petrece cu acoperișul casei, pentru a nu fi luat prin surprindere în timpul iernii, când practic va fi imposibilă reparația acestuia.
Un acoperiș cu probleme poate atrage după sine probleme în tot restul casei, așa cum sunt de exemplu infiltrațiile care, in timp, pot ajunge sa afecteze inclusiv rezistenta casei. Iată astfel care sunt semnele care îți arată că este timpul să repari acoperișul:
1. Umiditate și mucegai
Umiditatea în structura acoperișului poate fi rezultatul condensării cauzate de variațiile de temperatură și a aerului încarcat cu umezeală, venind din interior și traversând tavanul. Lipsa ventilației acoperișului va duce inevitabil la apariția condensului și a mucegaiului. Ventilarea eficientă a acoperișului previne acumularea căldurii și umezelii și previne formarea mucegaiului și a igrasiei. Ventilarea acoperișului este procesul simplu de asigurare a liberei circulații a aerului prin golul de ventilare construit în spatele învelitorii.
2. Scurgeri de apă
Scurgerile de apă prin acoperiș reprezintă una dintre cele mai costisitoare probleme, deoarece pot duce la distrugerea termoizolației, pierderea proprietăților termice ale acesteia, deteriorarea structurală a plăcii, fie ea din tablă sau din beton, precum și pagube materiale în interiorul casei.
Așadar, dacă se observa aparitia unor scurgeri pe pereții din camerele superioare, mansardă sau pod, este un semn clar că acoperișul necesită reparații.
Cauzele pot fi o tablă de calitate slabă, țigle deteriorate sau fisuri care permit pătrunderea apei în interior. Scurgerile apar de regulă în urma unor ploi torențiale sau din cauza formării unui strat gros de zăpadă sau gheață pe acoperiș.
3. Fisuri în tavan sau crăparea vopselei
Există mai multe cauze care pot cauza apariția fusurilor în tavan, dintre acestea cele mai frecvente sunt umiditatea din sezonul rece sau uzura acoperișului care permite infiltrațiile de apă. Imediat ce observi o umflătură în vopsea sau chiar o fisură în tavan, este necesar să iei măsurile de repararare a crăpăturilor.
De asemenea, când vopseaua de pe exteriorul casei se scorojește, poate fi un simptom ce poate însemna că acoperișul are nevoie de reparații. Crăparea pereților casei este de asemenea cauzată de o ventilație necorespunzătoare a acoperișului.
4. Țiglă lipsă sau deteriorată
Vântul poate fi cel mai mare dușman al acoperișului casei, indiferent din ce este creat acesta: țiglă metalică, tablă sau ceramică. Pentru a te asigura că acoperișul nu se va desprinde de pe casă, dar și pentru a evita alte neplăceri, verifică dacă plăcile de tiglă sunt bine fixate pe acoperiș, găurile șuruburilor nu permit apei să se infiltreze, tabla nu este îndoită. Deformările pot afecta structura metalului și pot permite formarea ruginii.
5. Factura la energie mare
Când facturile la energie electrică încep să urce fără a crește și gradul de utilitate, indicat este să cauți motivele pentru care se întâmplă acest lucru. Mansarda poate avea o ventilație slabă, care poate, la rândul său, să provoace ca sistemele de încălzire și răcire a locuinței să funcționeze mai mult pentru a menține o temperatură confortabilă în întreaga casă.
Dacă îți dorești să reduci costul facturilor de energie, ai nevoie de un audit energetic. Auditul energetic te ajută în determinaarea punctelor unde clădirea pierde energie. De asemnena, vei primi astfel soluțiile de eficientizare, pe termen lung, în reducerea semnificativă a costurilor facturilor de energie.